שתף קטע נבחר

 

מתיחות בין לשכות שרון ושלום: "ההדלפות יעלו בחיי אדם"

בלשכת שר החוץ זועמים על פרסום המגעים עם לוב, חוששים מ"אפקט דומינו" בהידברות עם מדינות נוספות ומוחים על התגובה הצוננת למסרים מדמשק. בסביבתו של שרון אומרים כי ההדלפה הגיעה דווקא ממשרד החוץ, ולא ממהרים להרים את הכפפה מול אסד

מתיחות בצמרת המדינית בירושלים: במהלך סוף-השבוע הוחלפו האשמות בין לשכת ראש הממשלה ללשכת שר החוץ, בעקבות הדלפת המגעים החשאיים עם לוב לתקשורת.

 

בשתי הלשכות מנסים לשדר עסקים כרגיל וטוענים כי "היחסים מצויינים ותקינים", אולם בסביבת שר החוץ שלום משוכנעים שההדלפה בדבר המגעים, שנראה כי הביאה לטרפודם בשלב זה, הגיעה במכוון מלשכת רה"מ, או ליתר דיוק - הישר מהעומד בראשה, עו"ד דב וייסגלס.

 

בלשכתו של שרון דוחים את הדברים בתוקף, וטוענים כי דווקא גורם במשרד החוץ הוא שהדליף את קיום המגעים. הקרע בין וייסגלס לשלום נמשך כבר זמן רב, והגיע לשיאו בחילופי דברים בוטים במהלך פסגת עקבה.

 

שר החוץ התבטא לאחרונה כי "אין סיבה שלישראל לא יהיו יחסים של שלום עם לפחות 10 מדינות שעמן אין סכסוך גבול", וציין כי ישנם קשרים בערוצים שקטים עם כמה ממדינות ערב. גורמים בסביבתו של שר החוץ מדגישים כי הוא ימשיך במאמציו לחימום הקשרים עם המדינות הערביות.   

 

בהקשר זה הזכירו גורמים מדיניים את תימן, איחוד האמירויות ובחריין כמדינות שקיים פוטנציאל להידבר עמן. בנוסף, יש עניין לשדרוג היחסים עם קטאר, אשר על-פי פרסומים בכלי-תקשורת ערביים, תיווכה במגעים בין ירושלים לטריפולי. בקטאר יש לישראל נספחות לענייני סחר. עם בית המלוכה המרוקני, שם ביקר לפני מספר חודשים שר החוץ שלום, מתקיימים קשרים שוטפים.

 

אך לדברי מקורביו של שר החוץ, חשיפת ניסיון ההידברות עם לוב יצר נזק אדיר לישראל, שישפיע על הקשרים עם מדינות אחרות, מחשש שגם אלה יודלפו: "זה פשוט לא ייאמן. כל-כך מתאמצים לשמור על משהו, ואילו עכשיו אומרים לישראל, 'אי אפשר לדבר איתכם, אצלכם הכל דולף'. זה יביא לכך שגם האחרים יעשו פסק זמן ארוך. אנשים יכולים לשלם על כך בחייהם".

 

הבדלי גישות בערוץ הסורי

 

המגעים עם מדינות ערב חושפים הבדלי גישה בין ראש הממשלה לשר החוץ גם בנושא הסורי. שרון סבור שדמשק אינה רצינית, ורק מנסה להפחית את הלחץ האמריקני באמצעות השמעת קולות של שלום והתקרבות לישראל, בעוד שעדיין לא עשתה דבר כדי להפסיק את פעילות ארגוני הטרור הפועלים משטחה ומשטח לבנון. 

 

השר שלום קרא לאחרונה "להיענות ליד המושטת של אסד". לדבריו, יש חשיבות לעצם ההידברות, אשר תציג את ישראל כמדינה שוחרת שלום, ותחשוף את רצינות כוונותיו של הנשיא הסורי. "צריך להתחיל לדבר", אומרים בסביבת שר החוץ. "ביטול מראש הוא בעייתי. אם העניינים רציניים, ניתן יהיה להעמיד אותם גם למבחן הציבור". גם שר האוצר נתניהו והנשיא משה קצב קראו לחדש את הדיאלוג, ובכירים בצה"ל ובאקדמיה השמיעו קריאות דומות.

 

אולם ראש הממשלה הגיב בקרירות: "אין סיבה לקפוץ". בלשכתו טוענים שלא נקבע עדיין כל דיון מיוחד לנושא הסורי, מעבר להערכות מצב שוטפות. את ההצהרות המתונות יחסית מכיוונו של הנשיא בשאר אסד, רואה שרון כתעמולתיות בעיקרן. בינתיים, הממשל האמריקני תומך בקו החשדני כלפי דמשק, ואינו רואה בקולות הנשמעים משם סימן לשינוי אמיתי.  


פורסם לראשונה 10/01/2004 21:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
"להענות ליד המושטת". שלום
צילום: איי פי
צילום: איי פי
"אין סיבה לקפוץ". שרון
צילום: איי פי
צילם: שאול גולן
לא אהוד במשרד החוץ. וייסגלס
צילם: שאול גולן
צילום: רויטרס
המגעים הודלפו - וטורפדו. קדאפי
צילום: רויטרס
צילום איי פי
תעמולה בלבד? אסד
צילום איי פי
מומלצים