שתף קטע נבחר

איתם: "נאמר לאריק - אל תעשה טעות"

שעות ספורות לפני הפגנת הימין הגדולה בתל אביב, מבהיר יו"ר המפד"ל אפי איתם בראיון ל-ynet כי האירוע נועד להעביר מסר ברור לראש הממשלה - "לא צריך להקשיב לקולות התבוסתניים". איתם מסביר מדוע דווקא עכשיו אסור לראייתו להיכנע לטרור, ומדוע כל הדיבורים אודות מגעים עם סוריה הם מוקדמים: "מגוחך לדבר על רמת הגולן"

הדיבורים על התנתקות, תוכנית מדינית ופינוי מאחזים, לא מוציאים את יו"ר המפד"ל, השר אפי איתם, משלוותו. כפי שזה נראה היום (א'), שעות ספורות לפני הפגנת הימין הגדולה בתל אביב, אין דבר שיזיז בתקופה הקרובה את איתם ממקומו בממשלה.

 

בראיון ל-ynet, זמן קצר לפני ישיבת הממשלה, מסביר איתם מה הוא מתכוון להגיד בהפגנה, מבטיח להישאר בממשלה, אומר שישראל נמצאת בפני הכרעה היסטורית מול הפלסטינים ושולל כל משא ומתן עם סוריה.

 

השר איתם, האם ראש הממשלה שרון צריך לראות בהפגנה הערב אות אזהרה?

 

"אנחנו באים לומר לראש הממשלה, כי דווקא בשעה שהמזרח התיכון כולו עוזב את דרך הטרור, או בכוח, או ברצון (למשל לוב וסוריה), נסיגה חד צדדית במצב כזה, שפירושה יציאת ערפאת מהמוקטעה, מהווה ניצחון היסטורי של הטרור על מדינה חופשית. אנחנו באים לומר לשרון שאחרי שלוש שנות מלחמה, במהלכן החברה גילתה כוח גדול, לתת לערפאת פרס כזה גדול של נסיגה חד צדדית, זה לא נכון.

 

"זאת הפגנה שנועדה לומר לראש הממשלה - 'אתה לא לבד, ולא צריך להקשיב לקולות התבוסתניים'. הכוח שהחזיק את העם שלוש שנים קיים והוא נחוש לא לאפשר לטרור לנצח אותנו. זה לא הפגנה של מועצת יש"ע. יהיו שרים וח"כים, וכשותפים לממשלה אנחנו אומרים לשרון 'תהיה חזק, אל תישבר, ואל תיכנע לפרשנויות שאתה מקבל ממקומות אחרים'.

 

"זו לא אזהרה מפני פירוק הממשלה, אלא אזהרה מפני טעות, ואני חושב שהוא צריך לזכור מה עלה בגורל אוסלו. ישראל הלכה אחרי שרון באש ובמטענים במשך שלוש שנים, בנחישות בלתי רגילה, והאזהרה היא מפני הטעות. דווקא עכשיו המזרח התיכון כולו נמצא על סף ההכרה שהטרור לא ישיג דבר".

 

אתה מדבר על עמידה איתנה, אבל החברה הישראלית עייפה מהמלחמה.

 

"לפני שלוש שנים אמרתי לאריק - תקום ותילחם והעם יעמוד מאחוריך. אז זה נראה מופרך, והוא עשה את זה. ובמלחמה זו, שאנחנו על סף ההכרעה שלה, הוא גילה אומץ לב רב. ערפאת והטרור מבודדים ומנותקים ממקורות הכוח ומדעת הקהל. זה הרגע הכי פחות מתאים להתקפל. זה הרגע הכי פחות מתאים לומר ששלוש השנים האחרונות היו כישלון".

 

כשאתה מדבר על הכרעה קרובה, על מה אתה מבסס את דברים?

 

"אני לא אומר ניצחנו. אני מתבונן על המכלול: משטרי הטרור מובסים ומשלמים מחיר. אתה רואה מה קורה בעיראק, באפגניסטן, בלוב, בסוריה. מי שעומד לצידו של הטרור יצטרך לשלם את מחיר עצם קיומו. זה לא פוסח על הפלסטינים. אבל הדבר המרכזי זו העובדה שצה"ל לחם בטרור בשלוש שנים בהצלחה בלתי רגילה. כשהשייח' יאסין מוכן להיכנס למשא ומתן, הוא לא עושה את זה כי הוא טוב לב. הוא מבין שהמשך המלחמה זה אבדון שלו ושל ארגונו. חוץ מזה, יש לחץ כלכלי כבד על האוכלוסיה הפלסטינית. ההנהגה הפלסטינית הבינה שהיא תשלם את מחיר האכזריות הבלתי רגילה על האסון שהמיטה על האוכלוסיה.

 

"הדבר השלישי, והלא פחות משמעותי, הוא העובדה שהפלסטינים עצמם מבינים שהם שגו ביכולת העמידה של חברה הישראלית. הם היו בטוחים שהדגל של הבכי, של 'ארבע אמהות', של לבנון, יהיו המודל שילווה את הטרור שלהם, היו בטוחים שהחברה הישראלית תיכנע. הם ראו קיר ברזל שלא ניתן למוטט. גם הגדר והתחושה שימצאו עצמם כלואים בטבעת שלא תאפשר לתפקד, משפיעה, וכך גם דעת הקהל בארה"ב, נגד הטרור וערפאת.

 

"המכלול הזה מביא לכך שבחודשים האחרונים יש ירידה ביכולת הביצוע של הטרוריסטים, ומביא אותי למסקנה שאנחנו מאוד קרובים לנקודת ההתפכחות של הפלסטינים מהסיכוי שטרור יביא להם הישג מדיני".

 

הזכרת את השייח יאסין. תהיה מוכן להידבר עימו?

 

"בשום פנים ואופן לא. חד משמעית לא".  

 

אתה נשמע מאוד רגוע באופן כללי, מה השתנה בחודשים האחרונים? נשמע כאילו שום דבר לא מפריע לך ולמפד"ל.

 

"השתנו הרבה דברים. נאום שרון היה קשה, מסוכן וטראגי, בעיתוי שבו כל המזרח התיכון משתנה לטובה ומשטרי טרור נופלים. קיבלנו הכרעה במפלגה שבשלב הזה איננו מפילים את הממשלה, אלא מנסים להשפיע מבפנים. זה גם מה שהחליט האיחוד הלאומי, וגם כמה חברי ליכוד. זו ממשלה ימנית, היא גם נבחרה ככזו, ויש בתוכה התמודדות על דרכה. אנחנו רואים את עצמנו כגורם מאוד משפיע בממשלה ובכנסת. אבל לא נהיה בממשלה בכל מחיר. למשל, במצב של עקירת ישובים, הפקרת חיים של ישראלים והפקרת ביטחונם, או במצב של כניעה מוחלטת. למדנו את לקח הפלת ממשלות ימין, ואנחנו לא ממהרים לאפשר הקמת ממשלה בהרכב אחר, שתהיה גרועה יותר בכל מקרה".

 

יו"ר שינוי, השר יוסף לפיד, עושה רושם שהוא רוצה לראות אתכם בחוץ, ואת העבודה בפנים.

 

"השר לפיד לא באמת רוצה להפיל את הממשלה הזו. הוא עושה מאמץ אמיתי בשביל לשמר את הממשלה. אני לא מדבר על הצהרות, אלה פרובוקציות, כי זו דרכה של שינוי. לפיד לא רוצה לראות את העבודה בפנים, כי משקלה של שינוי יפחת משמעותית. הוא גם לא מתכוון לצאת מהממשלה, כי הוא לא רוצה לראות את ש"ס חוזרת. המפתח הוא לא לפיד, אלא ראש הממשלה. כל עוד שרון חפץ בהרכב, אנחנו חפצים". 

 

האם קבעתם, אתה וחברייך, קו אדום בעניין ההתנחלויות והמאחזים הבלתי חוקיים?

 

"באשר למאחזים, צריך להבחין בין שלוש קטגוריות. האחת – כאלה שלא ניתן יהיה גם בעתיד לתת להם חוקיות. במקרה כזה נוכל להבין מצב של הרס או של העתקה למקום אחר, למקום שבו נוכל להפוך אותם לחוקיים. יש מקומות שהם בתהליך של אישור. אנחנו נתבע שיהיו אותם כללי סבירות במקרים האלה כמו בכל מקום אחר בישראל, אשר בה מתוך 60 אלף מבנים לא חוקיים, מגיע להריסה אחוז מזערי. והקטגוריה השלישית- מאחזים שממשלות ושרי ביטחון הגדירו אותם כמאחזים אסטרטגיים, כמו מיגרון למשל. אף מתיישב במיגרון לא קנה קרוואן או סלל דרך לעצמו, הממשלה סייעה בתקציבים. נתנגד להורדת יישובים אלה".

 

אם כך, מיגרון היא מעין קו אדום בנושא הזה.

 

"אני לא רואה איך פירוק מיגרון נהיה בסדר. היא על קרקע שנרכשה, שרי ביטחון עודדו את הקמתה. מדובר במבחן השיוויון בפני החוק. ביום שאראה את ישראל מסתערת על 60 אלף מבנים לא חוקיים, והכל ייהרס, אומר שיש שיוויון בפני החוק".

 

אתה מציע לנהוג ביושבי המאחזים כבתושבי מדינת ישראל. אם חוסר אכיפה פה, אז חוסר אכיפה גם שם.

 

"לא ייתכן שנוקטים איפה ואיפה בחריגות חוק הבנייה ביהודה ושומרון. אם הסוגיה היא מדינית – צריך להפסיק לדבר על בעיית החוקיות. אם יש ויכוח מדיני, בסדר. במקרה כזה אגיד לראש הממשלה להביא לכנסת, לממשלה את תוכניתו המדינית. צריך לקיים דיון מדיני רציני, ואז נשאל שאלות. השימוש הזה בחוק הוא עלבון, שימוש ציני ומניפולטיבי".

 

הדיבורים על משא ומתן מדיני עם סוריה מפריעים לך?

 

"סוריה נמצאת תחת לחץ אמריקני כבד מאוד. היא נותרה משטר תומך הטרור האחרון הקרוב אלינו. כשמשטרי טרור חשים בהרעה, הם מתחילים לשגר אותות שלום כביכול. אפילו האמריקנים מבינים שזה נועד לחמוק מהלחץ. כל עוד אין בסוריה שלושה דברים: הפסקת התמיכה בטרור החיזבאללה וסילוק מפקדות ובסיסים; אפשרות כניסת גורמים בינלאומיים ופירוק ופיקוח על הנשק הלא קונבנציונלי; שינוי באופי המשטר בסוריה - כל הדיבורים הם שטויות. ומי שמתנדב לדבר על רמת הגולן – זה מגוחך.

 

"תנו לאמריקנים לטפל בסוריה, לצד טיפול שלנו. כל תמיכה בטרור, כל חימום של גבול הצפון, יטופל. סוריה צריכה לדעת: היא לא בפוזיציה להכתיב תנאים, ולא לבקש שום דבר אם היא תטפל במצב אצלה, נדע שיש סוריה אחרת, ונוכל לדבר על דו קיום, בין מדינות שנטשו את דרך הטרור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חן מיקא
אפי איתם שר הבינוי והשיכון
צילום: חן מיקא
צילום: באובאו
"נאום מסוכן". שרון
צילום: באובאו
מומלצים