שתף קטע נבחר

 

"ריצת אמוק" בכנסת בדרך להפרטת בתי הכלא?

בוועדת הפנים של הכנסת מאיצים את תהליך החקיקה של הפרטת בתי הסוהר, לקראת אישור הצעת החוק הממשלתית בקריאה שנייה ושלישית בקרוב. הסיבה: האוצר ייאלץ לשלם פיצויים כבדים ליזמים אם תידחה החקיקה. בדרך ממשיכים לדבר על יתרונות וחסרונות המהלך, מבחינה של חיסכון וזכויות אדם

ועדת הפנים של הכנסת עובדת לאחרונה קשה במיוחד כדי לאשר בתהליך מואץ את הצעת החוק הממשלתית להפרטת בתי הכלא. בעוד כשבועיים אמורה הצעת החוק לעבור לכנסת לאישור בקריאה שנייה ושלישית והוועדה מתכנסת בממוצע שלוש פעמים בשבוע כדי להספיק להכין את החוק לדיון.

 

מדובר בחוק שאמור לקבוע מסגרת חוקית לשב"ס כדי "להסתייע בחברה חיצונית לצורך הקמה והפעלה של בית סוהר מדרום לבאר שבע". בית הסוהר יכיל מקום ל-800 אסירים, ברמת ביטחון נמוכה, וישמש כ"פיילוט" להפרטת שאר בתי הסוהר בישראל.

 

ככל הנראה תעבור הצעת החוק שינויים משמעותיים עד לדיון. בוועדה מתגבש רוב לפתרון לפיו ההפרטה תחול רק על בניית המבנים ולא על שיקום האסירים. בינתיים צפוי להגיע מחר (ב') לוועדה מומחה עולמי בנושא הפרטת בתי כלא בעולם, ולהסביר לחברי הוועדה, למה מדובר דווקא במהלך לא רצוי.

 

האוצר יצטרך לשלם פיצויים

 

הבהילות לאשר את הצעת החוק, נובעת מכך שבישיבה האחרונה של הוועדה הוחלט כי דחיית החקיקה תוביל לתשלום פיצוי מטעם המדינה של 30 אלף דולר לכל אחד מארבעת היזמים שהשתתפו במכרז. זאת כיוון שמשרד האוצר ערך מכרז מקדים מבלי שקיבל אישור של ועדת הפנים ולפני שהחל תהליך החקיקה.

 

בוועדת הפנים יש מי שמתנגד למהירות בה מתגבשת הצעת החוק. "ריצת האמוק הבלתי סבירה נובעת מהעובדה שהאוצר שילם קרוב לשני מיליון שקל עבור ייעוץ משפטי וכלכלי לתהליך ההפרטה", אמר חבר הוועדה, ח"כ חמי דורון (שינוי).

 

ההפרטה: בעולם זה נכשל

 

בעיה נוספת הנוגעת להצעת החוק, הם טיעונים כי הפרטת בתי הכלא תפגע בזכויות האסירים והסוהרים. כך סבור גם עו"ד אביב וסרמן, מנהל חטיבת זכויות האדם במכללה האקדמית למשפטים ברמת גן. "ברגע שייכנס יזם פרטי שמחפש להרוויח, הוא יעגל פינות. הכל קשור לרמת הפיקוח. והפיקוח יהיה כמו הפיקוח על שכר המינימום". לדברי וסרמן, שב"ס מעוניינים בחוק כי הוא יפתור להם את בעיות התקציב, שבגללן הם לא מצליחים להרחיב את בתי הכלא הקיימים. 

 

בשב"ס טוענים מנגד כי הפרטת בתי כלא מתבצעת כל העולם בהצלחה גדולה. כדי להפריך את הטענה יגיע מחר לוועדה, מומחה עולמי בנושא, סטפן נתן, שהוזמן על ידי מכללת רמת גן. נתן הוא עיתונאי וחוקר עצמאי, שהיה מעורב בפיתוח תוכניות להפרטת בתי כלא מראשית שנות ה-80. מנייר העמדה שהגיש לוועדה עולה כי משרד מבקר המדינה האמריקני קבע כבר ב-96' כי אין במהלך כל חיסכון תקציבי. מנייר העמדה עולה עוד שמדינות ניו יורק ואילינוי אסרו על הפרטה והחל מ-2002 לא נחתמו חוזים חדשים בארה"ב עם חברות פרטיות. גם במקומות נוספים בעולם, ביניהן אוסטרליה וניו זילנד, נכשלה ההפרטה.

 

על פי נתן, במחקר השוואתי שנערך בארה"ב עולה עוד כי שכר הסוהרים בבתי כלא פרטיים ירד, יחד עם מספר שעות ההכשרה של אנשי הצוות. אירועים דוגמת התעללות באסירים, אלימות בין אסירים והתאבדויות אסירים מתרחשים בשיעור גבוה יותר בבתי סוהר פרטיים.

 

יו"ר הוועדה: יותר גרוע לא יכול להיות 

 

יו"ר הוועדה ח"כ יורי שטרן (האיחוד הלאומי) דווקא בעד המהלך. "המצוקה במקומות כליאה יכולה להיפתר על ידי גיוס הון פרטי ועל ידי בנייה מזורזת. אין הפרת זכויות אדם בוטה יותר מאשר המצב הנוכחי ואיני חושש שניהול פרטי יהפוך את מצב הכליאה לגרוע יותר. רמת פיקוח טובה של הממשלה תתקן את העיוותים".

 

לגבי הנתונים מהעולם אמר ח"כ שטרן: "יש הרבה סימני שאלה לגבי הניסיון בעולם. אי אפשר להסיק מסקנה שלילית, צריך ללמוד מהטעויות של האחרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי כהן
"ההפרטה נכשלה בעולם" (ארכיון)
צילום: אבי כהן
צילום: אורן אגמון
"אפשר לפתור את המצוקה" (אילוסטרציה)
צילום: אורן אגמון
מומלצים