שתף קטע נבחר

מסמכי הממשל: אשכול חשב על מדינה לפלסטינים

מסמכים אמרקנים מתקופת מלחמת ששת הימים, שהותרו לפרסום חושפים כי ראש ממשלת ישראל דאז הגה רעיון על מדינה ערבית מפורזת בגדה המערבית, שתהיה מוגנת על ידי כוח רב לאומי. מה תכננה ישראל לעשות בשטחים אחרי המלחמה. התרחיש האמריקני

ראש ממשלת ישראל לשעבר, לוי אשכול, הגה באזני האמריקנים רעיון של כינון מדינה ערבית מפורזת בגדה המערבית - לא ירדנית ולא ישראלית - שתהיה מוגנת על ידי כוח רב לאומי. כך עולה ממסמך ששיגר הארי מק'פרסון, יועץ מיוחד של נשיא ארה"ב, לנשיא ג'ונסון, מייד עם תום מלחמת ששת הימים. המסמכים הסודיים הותרו הלילה (יום ג') לפרסום על ידי משרד החוץ האמריקני. 

 

הקובץ הנקרא על ידי האמריקנים: "יחסי חוץ, 1964-1968, כרך 19, המשבר הערבי-ישראלי ומלחמת 1967", מורכב מאגרות ומסרים סודיים ושיחות טלפון בין בכירים בארה"ב ובריה"מ, ובין המנהיגים הישראלים והערבים לממשל האמריקני, כולל את המבוכה שהשתררה בממשל ג'ונסון בשאלה מי פתח במלחמה.

 

אחרי שפרצה, ניכר המאמץ האמריקני הגדול למנוע מעורבות סובייטית במלחמה, באמצעות פתיחת "הקו האדום" בין וושינגטון למוסקבה, ושיחת הרגעה של הנשיא לינדון ג'ונסון עם ראש ממשלת בריה"מ אלכסיי קוסיגין.

 

"מה ישראל מתכוונת לעשות בשטחים?"

 

היועץ המיוחד של הנשיא, מק'פרסון, שהגיע בבהילות לישראל במהלך מלחמת ששת הימים, מוייטנאם, שם שהה בשליחות הנשיא. הוא שיגר ב-11 ביוני 1967 מזכר לנשיא ג'ונסון, שבו העביר לנשיא האמריקני את התרשמותו משיחות עם הצמרת המדינית והצבאית של ישראל, מה בכוונת ישראל לעשות בשטחים שכבשה במלחמה.

 

"כמה ישראלים, בעיקר בצבא, היו רוצים להחזיק את מרבית השטח שנכבש. אשכול, אבא אבן שר החוץ, ומשה ביתן (ראש דסק צפון אמריקה במשרד החוץ) לא דיברו במושגים כאלה. היתה לי התרשמות ברורה שהם לא חשבו בצורה ברורה, לגבי הצעד הבא. הם היו עסוקים במאמץ כיצד להכניע את הערבים, ולמנוע מהרוסים לסבך את המצב. למרות זאת, כל ישראלי שדיברתי אתו אמר, ששום ממשלה לא תוכל להחזיק מעמד, אם תוותר על העיר העתיקה, או השליטה בשארם א-שייח'. החזרת השליטה בעיר העתיקה, הוא אירוע בעל משמעות בל תאמן לכל ישראלי. אפילו החילונים האינטלקטואלים מרגישים כך", כתב הארי מק'פרסון, ופירט לידיעת נשיא ארה"ב, מה הישראלים חושבים לעשות בשטחים שכבשו.

 

"התחושה שלי היא", כותב השליח, כי":

1. הם לא רוצים את סיני, אבל הם רוצים את סיני מפורזת. לא עוד מקום היערכות לצבא המצרי.

 

2. הם לא רוצים לספח את הגדה המערבית, כי זה יהיה קשור בקליטה של מספר גדול של ערבים שנאמנותם תהיה בלתי צפויה.

 

3. הם יוכלו להגות "מדינה מוגנת", לא הירדנית ולא הישראלית, בשטחי הגדה המערבית, שתנוהל על ידי רשויות בינלאומיות. אשכול אמר את זה.

 

4. הם ישארו בשארם א-שייח' והם יכולים לדמיין כיצד אומות בעלות צי יסמיכו את ישראל לשמש כסוכנת שלהם להגן על מפרץ אילת פתוח לשיט ויצטרפו לישראל לעשות את עבודת השיטור. זה גם מאשכול.

 

5. הם חייבים או לשמור על העיר העתיקה, או שתהיה להם גישה מובטחת ומוחלטת לשם.

 

6. הם רוצים לחזק כמה גבולות, במיוחד כמה בליטות ירדניות המאיימות על הגישה שלהם לירושלים. גם להרחיב את ישראל בנקוקה הצרה ביותר, בנתניה, מצפון לתל-אביב.

 

(היועץ המיוחד של נשיא ארה"ב מתאר כיצד התעורר ביום שלישי בבוקר לקולות של פצצות שנפלו בנתניה ובגבעות ממזרח להרצליה)

 

7. יש אזכור קבוע והשוואה ל-1956. הישראלים אינם מתכוונים לחזור על אותו תסריט - לסגת לתוך גבולותיהם תמורת הבטחות על הנייר בלבד של הערבים. לדעתי נצטרך לדחוק אותם בחזרה לגבולותיהם בכוח, כדי להבטיח חזרה על 1956. הפסקת התמיכה לא תעשה את זה. הם בזים לאו"ם, אבל אינם פוסלים גוך זה כאמצעי לפתור את הנושא העיקרי.

 

8. מה שהם רוצים זה הרבה יותר משטחים, כמובן, זה חוזה שלום שמכיר במדינת ישראל.

 

9. נראה שהם שונאים את נאצר אבל לא את המצרים. הם שונאים את הסורים ובזים לחוסיין, "המלך הקטן הטיפש שנתן לנאצר לשלוט בארצו". לאף אחד אין מושג כיצד להוריד את השנאה בינם לבין הערבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חשב על השטחים. לוי אשכול
צילום: משה פרידן, לע"מ
מומלצים