שתף קטע נבחר

השר שלום: העברת הגדר להאג - החלטה נפסדת

מתקפת ההסברה לקראת הדיון בביה"ד הבינלאומי החלה: בפגישה עם עמיתו מאירלנד, הנשיאה התורנית של האיחוד, האשים שר החוץ כי ההליך המשפטי יפגע בתהליך השלום. "כל נושא שלא יוסכם בינינו לבין הפלסטינים יועבר להאג", הזהיר. על סוריה: "אנו מוכנים לחידוש המו"מ לאלתר, אך בלא תנאים מוקדמים". בג"ץ קבע מועד לדיון בחוקיות הגדר - עוד לפני האג

"העברת הדיון בגדר ההפרדה לבית-הדין הבינלאומי בהאג היא החלטה נפסדת, שתפגע בניסיונות לקדם את תהליך השלום". כך אמר היום (ה') שר החוץ, סילבן שלום, בפגישה עם עמיתו האירי בריאן קאוון.  

 

"כל נושא שלא יוסכם עתה בינינו לבין הפלסטינים", הזהיר שלום, "יועבר לבית-הדין הבינלאומי, והדבר יגרום לכך שלא נוכל להגיע לשום הסכם". הוא הוסיף כי "מדינות רבות בעולם מתנגדות לעצם התהליך מחשש שבעתיד הוא יפגע גם בהן".

 

לדברי שר החוץ, "ישראל מוטרדת מאוד ממעורבות בית-הדין הבינלאומי, בלי קשר לפסק הדין שייתן. היחסים עם הפלסטינים צריכים להתנהל במשא ומתן, ולא בהעברה לבית הדין הבינלאומי".

 

שלום סירב לומר האם הוא תומך בכך שישראל תשגר נציגים מטעמה כדי לייצגה פיזית בדיון, נוסף על נייר העמדה שתגיש לבית-הדין ב-30 לחודש. הוא ציין כי החלטה בנושא תתקבל בפורום השרים, שיכנס ראש הממשלה בתחילת השבוע הבא.

 

גורמי ההסברה והמשפט בישראל נערכים לדיון המשפטי בהאג, שיחל בסוף החודש. אתמול כינס ראש הממשלה שרון את הגורמים האמונים על הנושא. בין השאר, אמורה ישראל לשכור את שירותיה של חברת פרסום צרפתית, כדי לגבש את האסטרטגיה בנושא. דברי השר שלום הם למעשה יריית הפתיחה בקרב ההסברה הישראלי.  

 

ובתוך כך, בג"ץ קבע היום מועד לדיון העקרוני בסוגיית חוקיות הגדר, בעקבות עתירת המוקד להגנת הפרט. הדיון יתקיים בתחילת החודש הבא, עוד לפני הדיונים בעל-פה בבית-הדין בהאג.

 

ביקור ראשון כנשיא האיחוד מחוץ ליבשת

 

שר החוץ האירי, שארצו מכהנת מתחילת החודש כנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, בחר לערוך בישראל את ביקורו הראשון לשנה זו מחוץ ליבשת אירופה. 

 

השר האירי נמנע מלנקוט עמדה ביחס לטענה הישראלית, לפיה אין זה מסמכותו של בית-הדין הבינלאומי לדון בסוגייה. השר ציין כי עמדת אירלנד כמוה כעמדת האיחוד האירופי. בכך רמז להתנגדות הפומבית של אירופה להעברת הגדר בכל תוואי שאינו חופף לקו הירוק, ומנגד - להצבעה בנושא בעצרת האו"ם, בה בחרו ארצות אירופה דווקא להימנע.

 

קאוון שאל את שלום באשר לעמדתו בנושא חידוש המשא-ומתן עם סוריה, בעקבות הצהרותיו המתונות של נשיאה אסד. שלום השיב כי ישראל מוכנה לפתוח במשא ומתן מיידי, אך בלא תנאים מוקדמים.

 

במהלך הפגישה העלה השר האירי גם את העובדה שפגישת ראשי הממשלות, שרון ואבו עלא, מתמהמהת זמן רב ואינה יוצאת לפועל. "הפלסטינים צריכים לדעת מראש מה יהיו תוצאות הפגישה עם שרון", אמר קאוון. על כך השיב שלום: "אף אחד לא סבור שבמפגש אחד ניתן להגיע להסכמות".

 

בהכנת הידיעה השתתפה טל רוזנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל הדרי
"ירוצו להאג עם כל עניין". שלום בפגישה עם עמיתו האירי
צילום: ישראל הדרי
צילום: רויטרס
על ספסל הנאשמים: גדר ההפרדה
צילום: רויטרס
מומלצים