שתף קטע נבחר

 

ויכוח בקהילה היהודית בשבדיה: האם לתמוך במזאל?

ראש הקהילה היהודית, לאנה פוזנר, אמרה ל-ynet כי הקהילה נחלקת בין המצדדים בצעד של השגריר מזאל לבין המתנגדים. בשגרירות הישראלית מדווחים דווקא על "שיחות תמיכה רבות שמתקבלות". במקביל, אורה רגב, אמו של ניר, שנרצח בפיגוע במקסים, מאשימה את האמנים הישראלים, ש"לא התייצבו לצידנו"

יומיים לאחר ששגריר ישראל בשבדיה, צבי מזאל, חיבל בזעם במיצג של המחבלת מהפיגוע במסעדת "מקסים", שהוצב במוזיאון ההיסטוריה בשטוקהולם, מתברר כי בקהילה היהודית בשבדיה הדיעות חלוקות בנוגע לצעדו של השגריר.

 

אנשי הקהילה התכנסו אמש (יום א') בשטוקהולם לאירוע שתוכנן מבעוד מועד - פגישה עם הרב ישראל לאו, הרב הראשי לשעבר. אלא שבמרכז המפגש עמדה התקרית במוזיאון.  

 

ראש הקהילה היהודית בשבדיה, לאנה פוזנר, אמרה ל-ynet כי "לא היתה תמיכה רשמית בשגריר מטעם הקהילה, שכן בקרב הקהילה הדעות חלוקות: חלק טוענים שזה מוצדק וחלק מתנגדים".

 

לדבריה, "המתנגדים לצעד אומרים שמהכרות עם המנטליות השבדית, הדרך להסרת המיצג לא היתה זו. אמנם השגריר עמד בפני פרובוקציה קשה אך התוצאה של מעשיו היא שיומיים הנושא לא יורד מהכותרות, וכעת אין סיכוי שנצליח להוריד את המיצג. עכשיו זה כבר עיקרון. גם אלה שסברו שהצגת מחבלת מתאבדת היא פרובוקציה לא ידברו עכשיו, שכן דעת הקהל נוטה בבירור כעת נגד הצעד של מזאל".

 

התערוכה הוצגה כחלק משורת תערוכות לציון הנושא שיידון השבוע בוועידת שטוקהולם הרביעית: מניעת רצח עם. ישראל הודיעה כי אם המיצג לא יוסר היא תשקול להחרים את הוועידה. פוזנר קראה לממשלת ישראל לא לבטל את השתתפותה מכיוון ש"זו תהיה טעות, זה יתן לאירוע אפקט קטסטרופלי. זה יהפוך את הוועידה לדיון בנושא הישראלי פלסטיני, בעוד שהיא אמורה להיות על רצח עם וטרור בינלאומי. אם ישראל רוצה להביע מחאה שתעשה את זה כאן".

 

היא הוסיפה כי האמן עצמו, דרור פיילר, "חבר בקהילה היהודית, משלם דמי חבר ומגיע למפגשים, אנחנו קהילה דמוקרטית... חבל שכעת הוא מקבל כל כך הרבה תשומת לב שהוא לא זכאי לה".

 

"מפחדים ללכת עם כיפה"

 

רועי אביקסיס, שליח הסוכנות היהודית בעיר מלמה, שבדיה, סבור שהקהילה היהודית דווקא מתייצבת לצידו של מזאל, אך חוששת לבטא זאת. "הקהילה היהודית בשבדיה מהלכת על חבל דק. מצד אחד הם מאוד ציונים ומצד שני לא רוצים להתבטא. דיברתי למשל היום עם אחת מחברות הקהילה בשטוקהולם, והיא אמרה לי שהמעשה מבחינה טקטית לא ייעשה, אבל המחאה במקומה".

 

לדבריו, "באופן כללי בשבדיה יש אווירה של אנטישמיות. כאן במלמה יש התנכלויות לבתי קברות מדי פעם. אני למשל לא מעיז ללכת עם כיפה בחוץ. גם בשטוקהולם כבר אי אפשר לראות יהודים הולכים עם כיפות מאז תקופת האינתיפאדה. שבדיה מוצפת בערבים, והיא הפכה למקום פופולארי לבורחי המלחמה בעיראק".

 

רן יעקבי, דובר שגרירות ישראל בשטוקהולם, סיפר: "יש המון טלפונים לשגריר ולנציגות, של אנשים המביעים תמיכה בצעד של מזאל. רק הערב התקשר אלי מנהיג הצעירים הנוצרים דמוקרטים ואמר שהגיש תלונה במשטרה נגד האמן ועבודתו. נכון שבאופן כללי לא מתלהבים כאן מהצעד של השגריר, אבל בכל זאת יש הרבה תומכים".

 

"למה אף אמן ישראלי לא התייצב לצידנו?"

 

משפחת רגב בנהריה, שאיבדה בפיגוע ב"מקסים" את בנם ניר בן ה-24, הפנתה אמש אצבע מאשימה דווקא לאמנים הישראלים, שלא התייצבו לדבריהם לצד המשפחות או לצידו של השגריר מזאל.

 

"לא שמעתי מאז התקרית בשבדיה אף אמן ישראלי שקם להגן עלינו, על האמהות של מדינת ישראל, אלה שאיבדו את היקר להן מכל. מה לי להלין על מה שקרה בשבדיה. דרוש בדק בית רציני כאן אצלנו במדינת ישראל", אמרה אורה רגב.

 

"אנחנו המשפחות זקוקות עכשיו יותר מתמיד לכוח כדי להתמודד עם הכאב שלנו. יש באירופה מגמה של הקצנה, אבל אני אגיד בכנות, אני שומעת יותר ויותר ישראלים שגרים כאן ומדברים בדומה לאותו אמן בשבדיה". 

 

משפחות 21 ההרוגים החלו בתיאום ראשוני של ניסיון לארגן משלחת מיוחדת לתערוכה בשבדיה, וזאת תוך שיתוף משרד החוץ בנושא. רגב: "אנחנו שוקלים ברצינות את האפשרות לנסוע בעצמנו ולהביע את מחאתנו מול התערוכה השערורייתית הזאת".

 

בהכנת הכתבה השתתף חגי עינב
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזאל. "עכשיו לא נצליח"
צילום: איי אף פי
המיצג במוזיאון
צילום: איי אף פי
צילום: ערוץ 1
רגב. "איפה האמנים הישראלים?"
צילום: ערוץ 1
מומלצים