שתף קטע נבחר

 

נפגעי טרור: לא לשלוח שלד אוטובוס שרוף להאג

מוקדם יותר דווח כי במשרד החוץ שוקלים בחיוב יוזמה של זק"א לשלוח להאג אוטובוס שניזוק בפיגוע. אחד מארגוני נפגעי הטרור: "המשפחות לא מסכימות שישלחו חלק מזירת הרצח, שהוא מעין מצבה עבורם, להאג". בתוך כך, הודה שר החוץ שלום למזכיר המדינה, קולין פאוול, על מאמציו לצמצם את הנזק לישראל בדיון בנושא

ארגון נפגעי הטרור אלמגור הודיע הערב כי הוא מתנגד להצעה שעלתה אחר הצהריים (יום ה') בישראל לשלוח שלד אוטובוס שנפגע בפיגוע לדיון בבית הדין הבינלאומי בהאג בעניין גדר ההפרדה.

 

אוריה בכרך, דובר ארגון נפגעי הטרור אלמגור אמר: "מדובר ברעיון שהוצע לפני מספר שנים בשנת 96', אך ירד מהפרק בעקבות סירוב חלק מבני המשפחות השכולות. גם היום, כמו אז, המשפחות אינן מסכימות שישלחו חלק מזירת הרצח, שהוא מעין מצבה עבורם, להאג".

 

מוקדם יותר דווח כי משרד החוץ תומך בהצעת זק"א (זיהוי קורבנות אסון) לשלוח לדיונים שלד של אוטובוס שרוף מאחד הפיגועים, כחלק ממערך ההסברה הישראלי.  

 

היוזמה להציג בעולם אוטובוס שרוף הועלתה על-ידי זק"א כבר לפני חודשים ארוכים, אולם במשרד החוץ התנגדו לה, מחשש שתפגע בתדמיתה של ישראל וברצונם של תיירים לבוא ולבקר בה.

 

עתה שינה הסמנכ"ל לענייני הסברה ותקשורת במשרד החוץ, גדעון מאיר, את עמדתו בסוגייה, והחליט לתמוך ביוזמה בכל הנוגע לדיונים בהאג, שכן שם יוצבו זה מול זה הגדר והטרור. עם זאת, טרם התקבלה החלטה סופית בעניין, ובכל מקרה, הפעולה תתבצע כיוזמה פרטית של זק"א ולא כפעולת מחאה רשמית של ישראל.  

 

בדברים שנשא היום (ה') בפני נשות ויצ"ו בתל-אביב, אמר מאיר: "ההסברה הישראלית לא תתבצע בתוך בית-המשפט, אלא בפתחו. מה שהפלסטינים מנסים לעשות הוא דרום-אפריקניזציה של הסכסוך". בעניין הגדר, הזכיר מאיר את החלטת פורום היועצים העוסק בסוגייה, במסגרתה תיקרא גדר ההפרדה "גדר נגד טרור".

 

האוטובוס השרוף שיישלח הוא קו מס' 32, שהתפוצץ בצומת פת בירושלים. דובר זק"א, זאב פיינר: אמר ל ynet: "מדובר בצעד שלנו כארגון הומניטרי שמעוניין להציג את העובדות כפי שהן ובלי קשר לפוליטיקה. דווקא זק"א שנחשף לכל כך הרבה שכול ויגון בשנים האחרונות מבין את הצורך להמחיש את מה שקורה כאן, כי לצערנו בעולם לא מבינים מה באמת קורה פה".

 

"הקרקס של דרבן יחזור"

 

בירושלים עוקבים זה מספר שבועות בדאגה אחר האופן בו נערכים הפלסטינים לדיונים בהאג, שנראה יותר כמבצע צבאי. "הפלסטינים רוצים להפוך את הדיונים לקרקס, כמו שהיה בדרבן", אומרים גורמים במשרד החוץ אמרו ל-ynet. "ההולנדים המסכנים עוד לא יודעים מה מחכה להם שם".

 

גורמים מדיניים העריכו כי כוונת ישראל לערוך שינויים בתוואי הגדר, כפי שרמז ראש הממשלה בדבריו בשבוע שעבר, לא תשנה דבר לגבי הדיון בהאג, אך אפשר שתשפיע על הדיון המוקדם בבג"ץ. "הדיון שהם מבקשים לקיים הוא בנושא ההשלכות המשפטיות של עצם בניית הגדר בשטחים כבושים", מסבירים הגורמים, "ולכן לא משנה להם אם מדובר על בנייה במרחק של מטר או קילומטר מן הקו הירוק".

  

ב - 30 בחודש זה, יגישו שני הצדדים - ישראל והפסלטינים - ניירות עמדה רשמיים בסוגייה לבית-הדין הבינלאומי. עד ה-14 בפברואר יתבקשו הצדדים להודיע האם בכוונתם להופיע לדיונים בעל-פה, שייערכו ב-23 באותו חודש.

 

שלום תיאם עמדות עם פאוול

 

שר החוץ, סילבן שלום, שוחח בעניין הדיון בהאג עם מזכיר המדינה האמריקני, קולין פאוול, והודה לו "על מאמציו לצמצם את הנזק לישראל בדיון בהאג". פאוול השיב לשלום כי ארה"ב מתנגדת להליך בהאג.

 

שלום עדכן את פאוול בדיוני ההכנה של ממשלת ישראל לדיון בהאג ובהכנת תצהיר, המתנגד לעצם קיום הדיון בבית הדין הבינלאומי מסיבות פרוצדורליות ומהותיות כאחד.

 

שלום אמר לפאוול: "אנו מחשיבים במיוחד את הגשת התצהיר החתום על-ידי כמה שיותר מדינות ובתוכן של חברות קבועות במועצת הביטחון של האו"ם ובקוורטט כנגד הדיון בנושא".

 

שלום טען שלעמדה האמריקנית יש חשיבות רבה, וביקש מפאוול לנסות לאמץ קו משותף עם רוסיה בנושא. שר החוץ ציין כי הבאת סוגיית הגדר לדיון בהאג מדרבנת את הפלסטינים להימנע ממשא ומתן עם ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
האוטובוס יוצג בהאג
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
יוזמה של זק"א
צילום: איי פי
צילום: לע"מ
"מנסים לעשות דרום-אפריקניזציה". מאיר
צילום: לע"מ
צילם: שאול גולן
פגישה עם קונדוליסה. וייסגלס
צילם: שאול גולן
מומלצים