שתף קטע נבחר
 

תנועה חדשה: לעצור "העלייה" לרוסיה

בעקבות הפרסומים על עזיבת עשרות אלפי עולים חדשים לברית המועצות, ל-ynet נודע: קבוצת צעירים-עולים החליטה לעשות מעשה. בשבועות הקרובים יוקם ארגון שישכנע "צעירים קריאטיבים" מדוע כדאי להישאר בארץ. בתוכנית: עידוד מעורבות חברתית לעיצוב עתיד החברה בישראל, "כדי שלא תישאר כאן רק דלת העם"

פרסום ראשון: עזיבתם לרוסיה של קרוב ל-70 אלף עולים מברית המועצות לשעבר ב-11 השנים האחרונות, אינה מדאיגה רק את הממסד הישראלי, אלא גם את העולים עצמם.

 

הנתונים שפרסמה לאחרונה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לפיהם אחוז גבוה מהעולים מעדיפים לבנות את חייהם במדינת האם שלהם, הקפיצה קבוצה של צעירים שהגיעו לארץ בתחילת שנות התשעים, וגרמה להם לעשות מעשה. מדובר בצעירים בעלי מקצועות חופשיים בעיקר, שממשיכים לשמור על קשר הדוק גם עם התרבות ועם עולם העסקים הרוסי, אבל רואים בישראל את ביתם. הם מאמינים כי למרות הקשיים עימם מתמודדים העולים שהגיעו לארץ, אפשר, וצריך לעשות יותר כדי להשאיר אותם כאן.

 

אחד מהם, אנטולי מוטקין (27), מוציא לאור בשפה הרוסית והבעלים של חברת פרסום, החליט לא לשבת עוד בסלון ביתו שבמרכז תל אביב ולראות את חבריו המתוסכלים אורזים מזוודות, והודיע כי בכוונתו להקים ארגון שיסייע לעולים צעירים להתערות בחברה הישראלית ולמצות את היכולות והכישורים האינטלקטואליים שלהם.

 

"המספרים האלה הם לא רק סטטיסטיקה", הוא אומר ל-ynet. "רבים מחבריי עזבו בשנים האחרונות וחזרו לרוסיה, ושם הם אלה שמחוללים את התהליכים החשובים ביותר בתקשורת הרוסית, ומשפיעים ביותר על דעת הקהל הרוסית. כאן, במקום לעסוק במקצועות שלהם וליישם את הרעיונות שלהם, הם נאלצו לעבוד כמשכתבים או כמתרגמים של פרסומות או כתבות שנכבתו על ידי אחרים. זוהי טרגדיה תרבותית ואישית לכל אחד ואחד מהם. כאן הם נידונו להיות רק אנשי מקצוע במגזר שלהם, ולא יכלו לפרוץ ולעסוק בנושאים הקשורים לכלל האוכלוסיה".

 

לפני מספר חודשים, בעקבות גל של פרסומים בתקשורת הישראלית על העולים שחזרו לרוסיה, טילפן מוטקין לשורה של עולים צעירים שהצליחו להתערות בעולם התרבות והעסקים הישראלי. "האם אנחנו רוצים להישאר פה לבד"?, הוא שאל אותם. "אם לא, אנחנו חייבים לעשות מעשה".

 

"בישראל יישארו רק דלת העם"

 

עם הזמן, שיחות הטלפון הפכו למפגשים בביתו של מוטקין, ולבסוף התגבשה קבוצה של שישה אנשים שהחליטו להקים ארגון שישכנע צעירים בעלי מקצועות, אותם מגדיר מוטקין כ"קריאטיבים ביותר", שחושבים לשוב לרוסיה - להישאר בישראל. "אנחנו רוצים לשבור את התחושה של האנשים האלה שהם לא רצויים בארץ", מסביר מוטקין את מניעיו.

 

"העזיבה ההמונית הזו יכולה בסופו של דבר להביא לכך שבישראל יישארו רק דלת העם. זה מצב רע, משום שהמדינה השקיעה בלימודים שלהם כאן, והם בסוף ימצו את היכולות שלהם במדינות אחרות. זה אבסורד, וצריך לעצור את זה, מה גם שאנשים אלה יכולים לתרום הרבה להידוק היחסים בין ישראל ורוסיה, ולאיך שאנחנו נראים שם".

 

לדברי מוטקין, עולים שחוזרים לרוסיה מאבדים את הזיקה ואת הקשר החם עם הארץ, ובעצם מפסיקים בהדרגה להתעניין במה שקורה כאן.

 

לעצב עתיד החברה; לשפר התדמית

 

הארגון שצפוי לקום כבר בשבועות הקרובים, יעסוק, בין היתר, בעידוד העולים הצעירים ללמוד מקצועות אקדמיים הומניים, הנחשבים ללא רווחיים, כמו למשל פיסולופיה ומדעי המדינה, ובהענקת מלגות לסטודנטים שייבחרו לעשות עבודות מחקר בנושאים הקשורים לחקר ועיצוב עתידה של המדינה והחברה הישראלית.

 

כמו כן, יקיים הארגון מפגשים בין הצעירים ובין פוליטיקאים, אנשי עסקים ואנשי תקשורת מובילים, ויעסוק בשיפור תדמיתה של ישראל בתקשורת ברוסיה ובמדינות חבר העמים.

 

"אנחנו רוצים להאיץ את תהליך ההתערות של צעירים שרוצים להשפיע בחברה הישראלית, אך אינם יכולים משום שהם מוגבלים על ידי העובדה שהם לא נולדו כאן", אומר מוטקין. "אני מאמין שאנשים שהגיעו בגיל צעיר לישראל, יכולים, בגלל הדו-תרבותיות שלהם, להסתכל על החברה הישראלית מהצד, על אף התחושה שהם חלק ממנה. זה תהליך חשוב שיכול לייצור ביקורת פנימית נחוצה ובריאה לכל חברה אזרחית".

 

לפי שעה, הספיקו מקימי הארגון להציג את הרעיון שלהם בפני כמה פוליטיקאים ואנשי עסקים, והשלב הבא מתוכנן להיות גיוס כספים, גם בארץ וגם בחו"ל. הכוונה היא לערב באירגון ובפרוייקט לא רק יהודים יוצאי רוסיה, החיים בארץ ובחו"ל, אלא גם יהודים החיים בארה"ב ובמערב אירופה.

 

אנשי הקבוצה מבהירים כי אין בכוונתם לייצור קשר הדוק מדי עם מפלגות פוליטיות, כדי להיות חסינים מפני השפעות ישירות של פוליטיקאים.

 

"אנחנו לא רוצים להיות מפלגה פוליטית", מדגיש מוטקין. "אנחנו חשים שתופעה של עזיבה היא חלק מהמשבר האידאולוגי שעוברת החברה בישראל. אנחנו רוצים להכניס למילון המושגים הישראלי את המושג "הרעיון הלאומי", שפירושו – כיצד אנחנו נראה בעתיד כחברה".

 

"אסור לנו לבזבז עוד זמן", מסכם מוטקין. "כל אדם שעוזב פוגע בסיכויים שלנו לחיות במדינה מערבית מפותחת ומתקדמת". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אטילה שומפלבי
אנטולי מוטקין. יוצא מהסלון
צילום: אטילה שומפלבי
צילום: איי פי
"רבים מחבריי חזרו לרוסיה". עולים לישראל
צילום: איי פי
צילום: איי פי
צעירים במוסקבה. "לשבור את התחושה שהם לא רצויים בארץ"
צילום: איי פי
מומלצים