שתף קטע נבחר

הסלולרי יריח מתאבדים

פטנט ישראלי חדש משלב בין טלפון סלולרי לאף אלקטרוני, שיכול להריח חומרי נפץ מרחוק ולהתריע על כך בזמן אמת. הרעיון: להפוך את הסלולרי למאבטח אישי בידי כל ישראלי מודאג. לידיעת מערכת הביטחון

פטנט ישראלי חדש: טלפון סלולרי המשולב עם אף אלקטרוני שיכול להריח גזים רעילים וחומרי נפץ ולהתריע על כך בזמן אמת. הוגה הרעיון, ד"ר ניצן יניב, סבור כי הדרך ליישום המסחרי של הרעיון אינה בהכרח ארוכה מאחר והטכנולוגיה כבר קיימת.

 

הפסיכולוג ד"ר יניב, המתמחה בשימוש בחיישנים רפואיים לצורך ריפוי מחלות, הקדיש את הדוקטורט שלו לנושא השפעת עידן ההיי טק על רצונות הצרכנים. כאשר העביר בבצלאל קורס בנושא ציפיות הצרכנים ממוצרים דיגיטליים ובעיקר סלולר, הבין כי המכשיר הפופולרי יכול להציע הרבה יותר משיחה או משלוח SMS.

 

ההבנה הזו הולידה פיתוח של חיישן היודע לשדר הבזק קטן של אור אל יד החולה, לצלם את כדוריות הדם, ומעבד את המידע המתקבל על מנת לאבחן את לחץ הדם, הדופק, רמת הכולסטרול בדם ומידע נוסף. מוצר ראשון המבוסס על המצאה זו כבר פועל במסגרת ניסוי בבית החולים סורוקה. לדברי ד"ר יניב, ניסויים הוכיחו כי המערכת אמינה אך מוסדות רפואיים פועלים לאט, מטבעם, ודורשים הוכחות נוספות.

 

בעתיד כל אדם עשוי לרכוש לעצמו ערכה רפואית המבוססת על חיישן זה ולערוך בדיקה ביתית. תוצאות הבדיקה יועברו אל הטלפון הסלולרי, שישדר אותן למרפאה ויחסוך לחולה יציאה מהבית. לדברי ד"ר יניב, ניסויים של הטכנולוגיה ברשתות של אורנג' ומירס הוכיחו כי היא פועלת, כאשר החסם היחיד המונע ממנה להפוך לשירות מסחרי הוא רק תקציבי - ההיסוס של המפעילים הסלולריים להשקיע כספים בעניין.

 

אם הטלפון הסלולרי יהפוך למאבחן, מדוע לא להשתמש בו כמטפל רפואי? ד"ר יניב תכנן מערכת ביו-פידבק (משוב ביולוגי), שעשויה לסייע לחולי לב ולסובלים ממחלות אחרות. שיטת הטיפול מבוססת על משחקים בסלולר כמו טטריס. באמצעות המשחק החולה ילמד לשלוט על נשימותיו ולשפר את מצבו בעזרת הצורות הזזות על המסך. פעולות הנשימות הארוכות יסייעו לו להירגע.

 

הרעיון: חיבור בין הסלולר לאף אלקטרוני

 

בהמשך חשב ד"ר יניב על יישומים נוספים אפשריים לטלפון הסלולרי והתמקד במיוחד בתחום האבטחה. הרעיון: לחבר בין הטלפון הסלולרי לאף אלקטרוני, המורכב ממכשיר איסוף ריחות, סדרה של חיישנים, מערכת עיבוד אותות ובינה מלאכותית.

 

תהליך ה"הרחה" של אף אלקטרוני שונה לחלוטין מהאף האנושי. האף מתרגם את הנוכחות של מולקולות נושאות ריח למידע חשמלי, אם באמצעות מדידת המסה של מולקולות האלה, מדידת הרכב החומרים באוויר או באמצעות שינוי בתכונות האור והצבע של חומרים מסוימים. אפים דיגיטליים כבר משולבים היום במכשירים דיגיטליים קומפקטיים המשמשים בתעשיות שונות, למשל, בתחום הקוסמטיקה והמזון, במחירים של אלפי עד עשרות אלפי דולרים. בשדות תעופה שונים מותקנות מצלמות המזהות נוסעים הנושאים את נגיף הסארס. במקביל, הצבא האמריקני פיתח חיישנים המסוגלים לזהות מרחוק חומרי נפץ שונים.

 

"על פי בדיקה שערכתי, עדיין אין מכשיר המשלב אף אלקטרוני וטלפון סלולרי", אומר ד"ר יניב, "חשבתי על טלפון סלולרי המשולב ביחד עם התקן-חיישן נוסף, אשר בניגוד למגנומטר (אותו מכשיר ארוך לגילוי חומרי נפץ שהפך לציוד חובה בידי כל מאבטח) יפעל כל הזמן ויוכל להתריע על גילוי חומרי נפץ באמצעות אלגוריתם ייעודי".

 

"למשל, אפשר לצייד מאבטחים בקניון עם טלפון סלולרי ואוזניה אלחוטית, "המריחה" חומרי נפץ. ברגע שהאוזניה תריח חומרי נפץ כמו TNT או ניטרוגליצרין, אלגוריתם האזעקה אשר באוזניה יורה לטלפון הסלולרי להשמיע אזעקה ולשדר הודעה לכוחות הביטחון". לדברי ד"ר יניב, הטכנולוגיה אינה מוגבלת לצורכי אבטחה ויכולה לשמש גם לצורכי איתור רעל וחומרי הדברה בחקלאות או זיהוי סמים במועדונים.

 

העלות: כמה עשרות דולרים לכל מכשיר

 

ד"ר יניב מחזיק באישור על הגשת בקשה לרישום פטנט על הרעיון הזה. המכשיר המתואר עדיין אינו קיים, אך הוא מניח כי ימצא שותף בחברות הסלולר או בגופים אחרים (למשל, מערכת הביטחון) שיבינו כי הטלפון הסלולרי יכול להפוך למכשיר אבטחה אישי, השומר עלינו מאיומים שונים.

 

בשבוע שעבר נחשפה מערכת מיגון חדשה של תע"ש, המבוססת אף היא על חיישנים המסוגלים להריח מרחוק מטעני חבלה. הכוונה היא לשלב את המערכת בתחבורה הציבורית ולמנוע ממחבלים מתאבדים הנושאים על גופם חגורות נפץ לעלות לאוטובוסים.

 

ד"ר יניב טוען כי בעוד יישום המערכת של תע"ש כרוך בעלות של אלפי דולרים לכל אוטובוס, מחיר הטלפון הסלולרי המריח יהיה צנוע בהרבה - ויעלה כמה עשרות דולרים, על פי הערכתו, בזכות ההוזלה במחירי מוצרי החישה בשנים האחרונים. "אם אפשר ליישם את הטכנולוגיה באוטובוס, אין סיבה לא לשלב אותה במכשיר שנמצא אצל רוב הישראלים", הוא אומר. על אף שאין עדיין מוצר פעיל המבוסס על הטכנולוגיה, הוא צופה כי פיתוח האלגוריתם ושילובו ביחד עם אף אלקטרוני וטלפון סלולרי צפוי לארוך מספר חודשים בלבד.

 

בשלב הראשון עשוי הטלפון הסלולרי עם האף האלקטרוני לסייע לכוחות הביטחון, אך אין מניעה להציע מכשיר דומה לכל אזרח ישראלי, לדעתו. "יש לכך מקום, במציאות הישראלית שבה הורים חוששים מכך שילדיהם ישהו במקומות ציבוריים. במרכזי קניות הם מביטים סביב בחשדנות ובמסעדות הם נמענים מלשבת בפתח", אומר ד"ר יניב.

 

בשבוע שעבר פורסם מחקר של אוניברסיטת MIT ולפיו 30 אחוז מהאמריקנים אומרים כי הטלפון הסלולרי הוא ההמצאה השנואה ביותר עליהם אך אינם יכולים לחיות בלעדיה. הפיכת הטלפון הסלולרי למאבטח אישי אולי לא תסייע לו להיות אהוב יותר, אך תעזור להם להישאר בחיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אף מלאכותי. האם הסלולר יעצור מתאבדים?
מומלצים