שתף קטע נבחר

ארבל: כתב אישום לעובד ציבור מחייב השעייה

פרקליטת המדינה וממלאת-מקום היועץ-המשפטי ציטטה את ביהמ"ש העליון, לפיו "שחיתות שלטונית פירושה כתב אישום". לדבריה, "יש חיבור מסוכן בין הון לשלטון, ועבירות השוחד הולכות ומתרחבות". הדברים מתפרשים כרמז לעמדתה בעניין פרשת האי היווני. בסביבת רה"מ אומרים בתגובה: "הפרקליטה סימנה את שרון ועושה הכל ליצירת אווירה שתאפשר העמדה לדין"

פרקליטת המדינה "סימנה" את ראש הממשלה - כך טוענים הלילה (יום ג') גורמים בסביבתו של אריאל שרון, בתגובה לדברים שאמרה אמש הפרקליטה עדנה ארבל ביחס לחקירות אישי ציבור.

 

בהופעה בטקס מצטיינים של בית-הספר למשפטים במרכז הבינתחומי בהרצליה, אמרה ארבל כי כתב אישום לעובד ציבור מחייב אותו להשעות את עצמו, גם אם "חוק יסוד: הממשלה" אינו מציין זאת במפורש. 

 

פרקליטת המדינה הזכירה את פסיקה של בית-המשפט העליון בעניין השר לשעבר אבנר שאקי מהמפד"ל ובעניינם של אישי ציבור אחרים, ואמרה כי "ברגע שמדובר בשחיתות ויש לכאורה ראיות לכך, המשמעות והתוצאה צריכות להיות כתב אישום".

 

הפרקליטה ציטטה את השופט בך, שאמר כי "כאשר מדובר בעבירות של שחיתות שלטונית בכלל והפרת אמונים בפרט, כמעט שאין מנוס מלהעמיד לדין". לדבריה, "בית-המשפט מדבר על זה במונחים של חזקה, ממש כמו נוסחה: שחיתות שלטונית שווה כתב אישום".

 

פרקליטת המדינה לא הזכירה במפורש איש ציבור כלשהו, אולם דבריה מתפרשים כרמז לעמדתה בעניין פרשות שרון. על הפרשות אמרה כי "חייבים לשמור על איפוק, כי הנושאים תלויים ועומדים בחלקם בבית-המשפט".

 

בין הון לשלטון

 

"יש חיבור מסוכן בין הון לשלטון", אמרה ארבל. "יש בזה כדי לכרסם באמון הציבור בנבחריו ועובדי הציבור. נקודת המוצא המוסכמת והמקובלת היא שאמון האזרח במערכות השלטון הוא החשוב ביותר, ובלעדיו לא ניתן לקיים חברה. עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים הולכות ומתרחבות".

 

"סכנת השחיתות אורבת לפתחנו", אמרה הפרקליטה, "והשאלה המרכזית היא מהו הגבול בין עבירה פלילית למשמעתית. אנחנו בתביעה הולכים על חבל דק. אני סבורה שהמשפט הפלילי נכון למלחמה בשחיתות, ויש בכוחו לבלום התנהגות לא ראויה של עובדי ציבור בכל נושאי השוחד, מרמה והפרת אמונים. ככל שאנחנו מתייחסים יותר בסלחנות, יגברו הנורמות הפליליות. לדעתי, עובד ציבור צריך לדעת שהוא אינו רשאי לשים את עבודתו וסמכותו כמנוף להתעשרותו, ושהוא בא לתפקיד למען הציבור".

 

ארבל הוסיפה ואמרה כי היום ברור לציבור, שמי שצריך להיחקר - נחקר, אפילו אם מדובר בראש ממשלה, שר וחבר-כנסת. היא מחתה על ההשתלחויות בפרקליטות ובמשטרה: "אנחנו משתדלים שאת מה שיש לנו לומר, נאמר בבית-המשפט. חשוב לומר שכל המהומה הזו בתקשורת לא תרתיע אותנו, ונמשיך לעשות את העבודה שלנו. המטרה שלנו היא להילחם ולהביא את הדברים לבית-המשפט, שהוא הפוסק האחרון. אנחנו נעשה הכל כדי שהחברה תהיה טובה יותר".

 

"ארבל מנסה ליצור אווירה ציבורית"

 

בשבוע שעבר, בעקבות הגשת כתב האישום נגד הקבלן ואיש העסקים דוד אפל, פורסם כי ארבל, המשמשת עדיין כממלאת-מקום היועץ-המשפטי לממשלה, סבורה כי יש מקום להעמיד לדין את ראש הממשלה בפרשת האי היווני.

 

שר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד, התבטא מפורשות בעניין, ואמר כי אם יוגש כתב אישום נגד ראש הממשלה, הוא יהיה חייב "להסיק מסקנות אישיות". את ההכרעה בנושא יקבל עו"ד מני מזוז, שייכנס בתחילת החודש הבא ללשכת היועץ.

 

בסביבתו של ראש הממשלה אמרו ל-ynet בתגובה על דבריה של ארבל: "עמדת הפרקליטה ידועה וברורה, ואין מה להתרגש מהדברים. אחרי שהבהירה לכל העולם שהיא 'סימנה' את ראש הממשלה ותומכת בהעמדתו לדין, זה מה שהיא ממשיכה להריץ. אין ספק שהיא מנסה לעשות ככל שביכולתה כדי שזה יקרה, ביצירת אווירה ציבורית ומשפטית".


פורסם לראשונה 26/01/2004 21:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 1
"על חבל דק". ארבל נושאת דברים בהרצליה
צילום: ערוץ 1
צילום: איי אף פי
"סימנה את ראש הממשלה". שרון
צילום: איי אף פי
ההכרעה בידיו. מזוז
מומלצים