שתף קטע נבחר

להוציא שקדים או לא? כל מה שצריך לדעת

כן להוציא, לא להוציא, ולמה הם עושים כל כך הרבה בעיות. מה כדאי לדעת לפני שנפרדים מהשקדים

הם תקועים לנו עמוק בגרון, ועד לפני דור-שניים היחסים איתם היו פשוטים מאוד: הילד מצונן שוב ושוב? שקדים, החוצה. כיום היד על הסכין קלה פחות, וההכרעה על גורל השקדים מורכבת יותר. הנה כמה עובדות שיעשו לכם סדר בדילמה.

 

1. למה צריך אותם?

 

השקדים (ולפי האקדמיה: השקדיים) הם בלוטות לימפה הממוקמות בצדי החלק האחורי של חלל הפה, כחלק ממערך ההגנה של הגוף מפני פולשים עוינים. אצל עוברים הם אחראים גם להפרשה ולייצור של נוגדנים, אבל מרגע הלידה הם "יורדים בדרגה". אצל הילד והאדם הבוגר הם משמשים כמאבטחים בלבד, ותפקידם ללכוד נגיפים וחיידקים התוקפים באזור הפה והלוע.

 

2. במה הם מפריעים?

 

בשקדים כשהם לעצמם אין כל רע, והם חיים בסימביוזה נפלאה עם הנושא אותם. הבעיה מתחילה כשהשקדים גדלים עד כדי כך שהם חוסמים את דרכי הנשימה העליונות, או כאשר הם נתקפים בדלקות חוזרות ונשנות, העלולות גם הן לגרום להגדלתם, כמו גם לסיבוכים נוספים.

 

3. מי מועדים לדלקות שקדים?

 

בעיקר ילדים. אצל מבוגרים התכיפות של דלקות בשקדים פחותה יותר, כנראה בזכות המערכת החיסונית החזקה יותר אצלם. לילדים שסובלים כבר מינקות מאירועי דום נשימה ומאובחנים כבעלי שקדים נושקים, מומלץ לעבור כריתת שקדים.

 

יש כנראה גם יסוד גנטי לנטייה לפתח דלקות חוזרות, שעובר במשפחה (ומתעורר לרוב אצל ילדים הנחשפים לזיהומים בגן). גם עשן סיגריות גורם לגירוי הרקמה שעל השקד - סיבה טובה להפסיק לעשן, או לפחות לצאת למרפסת.

 

4. למה אסור להזניח?

 

לרוב יועיל טיפול במשככי כאבים, מורידי חום, או אנטיביוטיקה, בהתאם לסוג הזיהום. לפי הכאב בלבד לא תוכלו להבחין אם הדלקת נמצאת באזור השקדים או בלוע, אבל בבדיקה פשוטה יזהה הרופא שקדים אדומים (שלעתים מכוסים בתפליטים לבנבנים, בשונה מדלקת בלוע).

 

הדלקת אמנם תעבור גם ללא טיפול, אך יש סיכון וחשש לסיבוך. עם זאת, לא כל כאב בגרון או בלוע הוא דלקת שקדים, ואין להיעזר בטיפול אנטיביוטי עם כל כאב גרון. ולמתנגדי האנטיביוטיקה: שימו לב, תפקידה במקרה זה הוא למנוע לא את הדלקת, אלא סיבוכים נלווים כמו דלקות מפרקים, פגיעה במסתמי הלב או בכליות.

 

איך זה קורה? אותם חיידקים או נגיפים הפוגעים בשקדים גורמים לעתים ליצירת מערך חיסוני המדמה את המפרקים, מסתמי הלב והכליות לגוף זר, כך שהגוף ממהר לתקוף אותם. פגיעה בכליות יכולה להגיע עד אי-ספיקת כליות ושימוש בדיאליזה, פגיעה במפרקים יכולה לגרום לנכות קבועה המתבטאת בהפרעה בתנועת המפרקים וכאבים תמידיים, ופגיעה במסתמי הלב עלולה להסתיים בהחלפתם.

 

5. מה חשוב הגודל?

 

גודלם של השקדים משתנה מאדם לאדם. לחלקנו שקדים קטנים ביותר ולאחרים שקדים גדולים מאוד, עד כדי כך שהם נוגעים זה בזה ("שקדים נושקים").

 

זה אולי נשמע חמוד, אבל שקדים נושקים גורמים להפרעות נשימה, בעיקר בלילה. אלה מתבטאות בנחירות ולעתים בדום נשימה, ועלולות לפגוע בגדילה, בשינה ובאיכות החיים של הילד.

 

6. מי יזדקק לניתוח?

 

בניגוד לעבר, כשכריתת שקדים הייתה הליך שגרתי לילדים שסבלו מזיהומים חוזרים בגרון, כיום נשקלת כריתה רק בשני מקרים: דלקות שקדים חוזרות שמקורן חיידקי (כאלה המלוות בחום גבוה, מוגלה ובלוטות מוגדלות בצוואר), או שקדים נושקים, הגורמים לנחירות חזקות ולהפסקות נשימה. בספרות הרפואית יש קריטריונים ברורים להפניה לניתוח: מעל חמש-שש דלקות בשנה, או מעל שלוש דלקות בכל שנה, במשך שלוש שנים. אצל מבוגרים תישקל כריתת שקד או שקדים גם במקרה חשד לגידול בשקד או עליו.

 

7. האם הניתוח בטוח?

 

הניתוח מתבצע בהרדמה כללית קצרה, ובשיטות שונות: חיתוך סכין, קרן לייזר, קרן חשמלית ועוד. אם המנתח מיומן, אין חשיבות לאופן הכריתה או לסוג המכשור. השקדים נכרתים בשלמותם, או בחלקם, במקרים מסוימים של שקדים נושקים.

 

יש רופאים המסתייגים מכריתה חלקית, גם כי עלולות להתפתח שוב דלקות באזור, וגם כי לעתים חלק השקד שנשאר גדל מחדש. אלה יאמרו כי "אם יש סיבה מורידים את הכול, ואם אין סיבה, לא מורידים".

 

מידת הסיכון בניתוח להסרת שקדים היא מזערית. עיקר המטרד הוא הכאבים שאחריו, וההשגחה הנדרשת (לעתים צריך "להילחם" בילד שבוע אחרי הניתוח שישתה די נוזלים כדי שלא יתייבש). הסיכון הנדיר יותר הוא דימום. דימום מהפה יכול להופיע גם שבוע אחרי הניתוח, ולעתים מחייב ניתוח חוזר.

 

הילד משוחרר הביתה ביום הניתוח, או נשאר להשגחה בלילה (אם יסרב לשתות, יזדקק לעירוי נוזלים). בשבוע שאחרי הניתוח יישאר בבית בהשגחה הורית, ייעזר במשככי כאבים במקרה הצורך, ויוזן באוכל רך וקר (זה הזמן לגלות את טעמי הגלידות החדשים). לא נעים, אבל שווה את השיפור הניכר באיכות החיים.

 

8. מתי כדאי לנתח?

 

הגיל שבו יש לשקול כריתת שקדים תלוי בסיבה. במקרה של הפרעות קשות בשינה בשל שקדים נושקים, ישתדלו לחכות עד אחרי גיל שנה, בהתאם לחומרת התסמינים. במקרה של דלקות אין חשיבות לגיל, אך ידוע שהכאבים לאחר הניתוח קשים יותר למבוגרים מאשר לילדים.

 

9. איך מסתדרים בלי שקדים?

 

בקלות. אין כל הצדקה לחשש הנפוץ כי מעתה הדלקות "ירדו עמוק יותר", וכו'. אמנם הניתוח מסיר רקמה הקשורה למערכת החיסונית, אבל נטולי השקדים אינם הופכים פגיעים יותר. להפך: מי שסבל משקדים נושקים יזכה גם לשיפור באיכות השינה, מה שהופך את המערכת החיסונית שלו לעמידה יותר.

 

10.איך מפחיתים נזקים?

 

דלקת או שתיים בשקדים לא מצביעות על בעיה עתידית, אולם במשפחה שבה סובלים תכופות מדלקות שקדים מומלץ לטפל בכולם בו זמנית, כדי למנוע הדבקה. יש רופאים הממליצים על טיפול בסטרואידים, ויש המסתייגים מכך (בטענה כי טיפול מתמשך בקורטיזון עלול לגרום לנזקים ארוכי טווח, כמו למשל שיעור יתר). חשוב, כאמור, להימנע מעישון ליד הילדים, בעיקר כאלה שגילו רגישות לדלקות באזור הלוע.

 

ייעוץ: ד"ר נועם פרט, מומחה למחלות אף-אוזן-גרון באיכילוב; ד"ר ארי דירוא, מנהל יחידת אף-אוזן-גרון ילדים בבית חולים דנה, המרכז הרפואי תל אביב
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
הגיל שבו יש לשקול כריתת שקדים תלוי בסיבה
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים