שתף קטע נבחר

 

בג"ץ הגדר: המדינה הודיעה כי נשקל שינוי התוואי

רגע לפני הדיון בהאג, הגיע נושא גדר ההפרדה לדיון מיוחד בבג"ץ: השופטים בראשות הנשיא אהרון ברק, דנו במספר עתירות נגד תוואי הגדר שהגישו ארגונים וקבוצות שונים. עיקר טענתם: הגדר פוגעת באופן בלתי אנושי בחיי הפלסטינים. המדינה: תיתכן "דינמיות" בתוואי הגדר

ישראל שוקלת לשנות את תוואי גדר ההפרדה בקטעים מסוימים, שנבנו ושטרם נבנו: כך עולה מהדיון שהתקיים היום (ב') בבג"ץ, ועסק במספר עתירות שהוגשו נגד הגדר ותוואי בנייתה. 

 

בעתירות דנו שלושת שופטי בג"ץ, ברק, טירקל ולוי, כשהבולטת שבהן היתה עתירה כללית ועקרונית נגד תוואי הגדר שהוגשה בידי המוקד להגנת הפרט. למשיבים בעתירות, הצטרפו היום גם ארגון 'שורת הדין' ותנועת 'גדר לחיים'.

 

בדיון הודיע נציג הפרקליטות, עו"ד מייק בלאס, כי הממשלה שוקלת לערוך שינויים בתוואי הגדר בחלקים שטרם נבנו. "יש אלמנט של דינמיות, לא הכל הסתיים ועוד יהיו שינויים", אמר בלאס.

 

הוא הוסיף: "לגבי החלקים שלא הוקמו, אנחנו בוחנים מחדש אם יש אפשרות לשנות את התוואי. לגבי אלו שכבר נבנו - מדובר בנושא הרבה יותר מורכב, אבל גם פה יש לפחות שתי דוגמאות שבהן החלטנו להעתיק חלקים מהגדר. אנחנו בוחנים גם אפשרות להקל במשטר ההיתרים ולאפשר למרקם החיים לזרום עד כמה שאפשר בצורה שוטפת".

 

עורך הדין בלאס טען בפתח הדיון: "מדובר בעתירה כללית מדי שבית המשפט לא יזדקק לה. מדובר במאות קילומטרים - דבר שאיננו מאפשר התייחסות רצינית של בית המשפט. אי אפשר לערוך דיון על מאות קילומטרים".

 

עורך דינם של העותרים מטעם המוקד להגנת הפרט, עו"ד אביגדור פלדמן, השיב: "מדובר בהתחמקות של המדינה מדיון בעתירה. לא על החומה צריך להגן פה, אלא על הפגיעה באוכלוסיות שנפגעו ממנה ועל מי שנכלאו בחומה הזו. אנחנו מייצגים ציבור גדול של פלסטינים חסרי אונים, שאין להם גישה לבית המשפט ולכן פשוט אי אפשר לחכות עד שכל עותר יגיש עתירה נפרדת בעניינו, זה לא מתקבל על הדעת. לא מדובר כאן בשיחת סלון בין שמאלנים לפרקליטות".  

 

נשיא בית המשפט העליון, השופט אהרון ברק, אמר בתום הדיון כי נשקלת האפשרות להרחיב את הרכב השופטים שידון בעתירה, לצד שקילת השאלה אם להוציא צווים על תנאי בעתירות.

 

נשיא בית המשפט העליון אף נדרש לעובדה שבית הדין הבינלאומי בהאג צפוי לדון בסוגיית חוקיות הגדר בעוד כשבועיים. נציג המדינה השיב: "העובדה שיש בהאג הליך, איננה צריכה לגרום לבית משפט ישראלי להשעות את ההליכים. מי שעתרו - זכאים שעניינם יתברר בבית המשפט".

 

העותרים: הגדר מגנה על ההתנחלויות

 

עורך הדין מיכאל ספרד, המייצג יחד עם עו"ד אביגדור פלדמן את העותרים, אומר שככה לא בונים גדר: "הגדר איננה מהווה הגנה על מתנחלים אלא על התנחלויות וזה נעשה על גבם של עשרות אלפי פלסטינים. בשביל ביטחון המתנחלים אפשר לגדר אותם עצמם או להזיז אותם למקום אחר. התוואי הנוכחי של הגדר בכלל איננו מספק הגנה לתושבי ישראל אלא דווקא מסכן אותם", טוען ספרד.

 

העותרים הגישו לבג"ץ שישה דו"חות של ארגוני זכויות אדם מרחבי העולם, לפיהם הגדר מזיקה באופן משמעותי בחיי הפלסטינים "יש לתוואי הנוכחי השפעה הרסנית על הפלסטינים מבחינה כלכלית וחברתית. הגדר מפרידה בין משפחות, בין אנשים לשדותיהם. יותר מ 800 אלף פלסטינים יצאו ניזוקים מהגדר הזו", טוען ספרד.

 

גורמים בפרקליטות מסבירים שדווקא המספרים הללו הם שיוצרים את הבעיה הטמונה בעתירה. "העתירה כל כך גדולה וכל כך כללית, עד שבית המשפט לא יוכל להידרש לה. אי אפשר לבחון ואדי-ואדי ודונם-דונם", אומרים שם. "מדובר במאות קילומטרים של גדר על פי החלטת ממשלה. העתירה הזו היא מוקדמת וכללית, ובכלל איננה ראויה לדיון".

 

"הגדר - צעד טבעי ומתבקש"

 

בתשובת המדינה שהוגש לבג"ץ הובהר כי הגדר נחוצה לישראל מטעמי ביטחון, העיקרי שבהם – מניעת חדירת מחבלים מתאבדים לתחומיה. "הרעיון הטמון במכשול הוא להקשות על המחבלים להגיע לריכוזי אוכלוסייה ישראלית ולהקטין את החיכוך בין האוכלוסיות. במציאות הביטחונית הקשה השוררת מעל שלוש שנים, נראה כי זהו צעד טבעי ומתבקש...הדבר יביא גם להקטנת הצורך בפעילות מבצעית התקפית...", אומרת המדינה בתשובתה.

 

עו"ד אבנר פינצ'וק, מהאגודה לזכויות האזרח שעתרה גם היא נגד הגדר, איננו מקבל את הנימוקים הללו "אנחנו מודעים לעניין הביטחוני ולמשקלו הרב, אבל יש דרכים חלופיות. התוואי לא משקף רק שיקולים ביטחוניים אלא גם מדיניים. רוצים לכלול התנחלויות בתוך התוואי. במקור דובר על גדר שתמנע מחבלים – בפועל זו גדר שחוצה את האוכלוסייה האזרחית", מתעקש פינצ'וק.

 

המדינה אף טוענת כי עיקרה של העתירה בתחום המדיני ולכן בג"ץ אינו צריך להתערב בה. "דין העתירה להידחות בשל האופי הדומיננטי המדיני שבה...האופי המדיני שבעתירה גובר על האופי של סכסוך משפטי הגלום בה", נכתב בתשובת המדינה.

   

הדיון היום שימש כמעין "קדימון" למה שצפוי בעוד כשבועיים: אז יתכנס ובבית הדין הבינלאומי בהאג שופטים שידונו בחוקיות גדר ההפרדה. ב-23 בפברואר יתקיים הדיון, שבו לא ישתתף אף שופט ישראלי. ישראל כבר הגישה מסמכים לקראת הדיון ואולם טרם החליטה אם תתייצב ותשתתף בו – ההכרעה צפויה להתקבל בימים הקרובים.


פורסם לראשונה 09/02/2004 07:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
השופט ברק. דיון מיוחד
צילום: חיים הורנשטיין
צילום: חגי אהרון
גדר ההפרדה (ארכיון)
צילום: חגי אהרון
צילום: עטא עוויסאת
עו"ד פלדמן. נציג חלק מהעותרים
צילום: עטא עוויסאת
בית הדין בהאג. הצעד הבא
מומלצים