שתף קטע נבחר

חוקר: ניתן לחזות רעידות אדמה

פרופ' נתן בלאונשטיין מאוניברסיטת בן גוריון בנגב פיתח מערכת המבוססת על מכ"מים, אשר לטענתו מסוגלת לזהות רעידות אדמה כ-12 שעות מראש

האם ניתן היה לחזות מראש את רעידת האדמה שהתרחשה הבוקר ברחבי הארץ? כך טוען פרופ' נתן בלאונשטיין מאוניברסיטת בן גוריון בנגב, שפיתח מערכת בשם NADIP 2000 (ראשי תיבות של Natural Disasters Prediction), המסוגלת, לטענתו, לחזות בצורה מדויקת רעידות אדמה.

 

לדברי פרופ' באלונשטיין, המערכת מבוססת על מכ"מים הקולטים אנרגיה שמשתחררת מכדור הארץ בצורת גלי רדיו, וביכולתה לספק התראה של 10-12 שעות לפני התרחשות האסון.

 

עד כה, ניתן היה לחזות רעידות אדמה רק מחוץ לאטמוספירה, באמצעות לוויינים, אך אלה אינם מספקים תחזית מדויקת מספיק לגבי שלושת הפרמטרים החשובים ביותר: מיקום, עוצמה וזמן ההתרחשות, מציין פרופ' באלונשטיין. "לווין רוסי-צרפתי מספק שירותי חיזוי ומידע לכל מדינה לגבי אסונות טבע קרובים, ביניהם גם הוריקן, טורנדו וכמובן רעידות אדמה. הלווין קולט את התנודות בקרקע אבל לא מספק תחזית מספיק מדויקת לגבי המיקום או הזמן המדויק".

 

"מערכת מדויקת יותר"

 

לדבריו, המערכת החדשה, פטנט רשום (בהליך אישור) בארה"ב ובארץ, מאפשרת לבצע את החיזוי ישירות מהארץ בדיוק רב יותר, לאחר חישוב הנתונים המתקבלים מהמכ"מים. העלות החד פעמית של המערכת דומה לעלות השנתית של השימוש בלווין. 

  

"צריך למקם שלושה מכ"מים ברחבי הארץ, אחד בצפון, אחד במרכז ואחד בדרום, ובאמצעותם לקבל כיסוי של היונוספרה מעל הארץ", מסביר הפרופסור. היונוספרה היא השיכבה העליונה של האטמוספירה, הנמצאת בגובה של כ-400 ק"מ, בה מצויה שיכבת הפלאזמה. כאשר האנרגיה המשתחררת בנקודה בה אמורה להתרחש רעידת האדמה פוגעת בפלאזמה, חלות בה תנודות דרמטיות, אותן יכול לזהות המכ"מ.

 

בלאונשטיין מספר כי הציע את המערכת שלו הן לפיקוד העורף והן למכון הגיאופיזי, אולם גופים אלה דרשו לערוך ניסויים נוספים לאלה שנערכו כבר ברחבי העולם. "המערכת נבדקה במשך שלוש שנים ברומניה, בארה"ב וברוסיה, וסיפקה סטטיסטיקות מדויקות", הוא מציין, "בארץ אין מספיק אירועי אדמה כדי לבצע ניסויים".

 

"אנחנו יושבים על פלטפורמה אקטיבית מאוד, על החיבור בין אסיה לאפריקה, ואנחנו צריכים להבין שרעידת אדמה יכולה להתרחש פה גם מחר", הוא מזהיר, "אנחנו חייבים לדעת מה יהיה עוד כמה שנים כדי למנוע אסון".

 

האם ניתן לחזות רעידות אדמה מראש?

 

"יכול להיות שניתן לחזות מראש", אומר רמי הופשטטר, מנהל אגף סיסמולוגיה במכון הגיאופיזי. ביחס למערכת NADIP-2000 הוא אומר: "אני זוכר שפרופ' באלונשטיין הציג את המערכת לפני כשלוש שנים לפני צוות מקצועי במכון. הצגנו לו כמה שאלות שלא זכו למענה, בהן, אם המערכת נוסתה במקומות שבהם אין רעידות אדמה בכלל, כמו אירלנד".

 

לדברי הופשטטר, כדי להוכיח שהמערכת אכן פועלת בהצלחה יש לבצע ניסויים שונים המוכיחים זאת. "פרופ' בלאונשטיין אמר לנו בזמנו כי יש לו עדיין מחקר לבצע. אבל לא עקבתי אחרי זה מאז. אני לא יודע מה המצב של זה. יכול להיות שהוא יכול לחזות ויכול להיות שלא". לנוכח טענתו של פרופ' בלאונשטיין כי המערכת נוסתה בהצלחה בכמה מדינות בשנים האחרונות, תשובתו של הופשטטר מעוררת כמה סימני שאלה. אם במכון הגיאופיזי מודים כי ייתכן והמערכת היא פתרון טוב, ומאחר והכירו את יכולותיה, מדוע לא טרחו לעקוב אחר הניסויים ולגלות עניין?

 

ביומן הרשת שלנו כבר ביקרתם? היכנסו לקטעי קישור ותהיו בעניינים.

 

הדיווח הראשוני התקבל בדואר האדום
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מערכת NADIP-2000. מחשבת את הנתונים המתקבלים מהמכ"מים
"אנחנו חייבים לדעת מה יהיה עוד כמה שנים כדי למנוע אסון"
מומלצים