שתף קטע נבחר
 

"המדינה אינה מבטיחה קיום בכבוד לאזרחיה"

מנכ"ל המוסד לביטוח, ד"ר יגאל בן שלום, דווקא יודע להסביר מהו קיום מינימלי בכבוד, ומה זה אומר במונחים כספיים. אבל המדינה לא התייעצה איתו לפני שהגישה את תצהירה לבג"ץ בו טענה כי אי אפשר ולא צריך לקבוע סף קיום מינימלי לאזרחי המדינה

מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, ד"ר יגאל בן-שלום, לא אהב, בלשון המעטה, את התשובה שנתנה המדינה השבוע לבג"ץ, בנושא העתירה שהגישו הארגונים החברתיים בנושא סף הקיום המינימלי הנדרש בישראל. המדינה טענה בתצהיר התשובה שלה כי לא ניתן ואף לא צריך לקבוע בכסף את סף הקיום המינימלי. ד"ר בן שלום סבור ההיפך - בביטוח הלאומי, הוא אומר, דווקא יודעים להגדיר מהו קיום מינימלי בכבוד, ומה זה אומר במונחים כספיים. ראיון

 

האם אתה מסכים עם תשובת המדינה לבג"ץ לפיה היא מספקת רשת ביטחון לקיום מינימלי בכבוד?

 

"רשת הביטחון, בהגדרה, לא מספיקה. משפחות הולכות היום לבתי תמחוי, ילדים מבקשים בבתי ספר סנדביצ'ים מחבריהם. יש היום כ-500 עמותות המטפלות בהזנה, ולפני חמש שנים היו רק כשלושים-ארבעים עמותות כאלו. החברה האזרחית מחליפה את המדינה, אבל זהו תפקידה של המדינה לתת סף קיום בכבוד ומזון לאכול. כשזה יקרה, אז הגופים הוולנטריים יוכלו לתת מחשב, אינטרנט, תרבות".

 

האם תשובת המדינה לעתירה בנושא מהו קיום מינמלי בכבוד הוכנה על דעתכם?

 

"תצהיר התשובה לא הוכן בהשתתפותנו ולא לקחנו חלק בדיונים. אני מניח שלא היה לאוצר נוח להתייעץ איתנו כי לנו יש עמדה מקצועית-חברתית ברורה, ולכן לא היה נוח להעביר את דברנו לבית המשפט. משרד המשפטים, שאמור היה להגיש תשובה בשם כל הגופים נגדם הופנתה העתירה, כולל המוסד לביטוח לאומי, לא הכין את התשובה, וזה הליך קצת "חדשני", הייתי אומר".

 

ואיך אתם מגדירים מהו קיום מינמלי בכבוד?

 

"המוסד לביטוח לאומי הכין מחקר בנושא הזה, בעקבות מחקר אמריקאי. גם שם מבינים שצריך לשנות את שיטת המדידה - לא לפי סקר הכנסות, עליו נשען הפרסום בנושא קו העוני, אלא לפי סקר הוצאות - כמה מוציאים למזון, לדיור, ביגוד. מהו מינימום ההוצאה הנדרש לסעיפים אלו. ופחות או יותר, מצאנו שאם היו עושים חישובים של קו העוני לפי סקר ההוצאות, שיעור העניים בארץ היה עוד עולה מ-17%  ל-19%".

 

מה זה אומר במונחים כספיים?

 

"יחיד הנשען על קצבאות מקבל כיום 25% מהשכר הממוצע במשק, כ-1,800 שקל בחודש, ואנחנו מצאנו כי קיום של יחיד בכבוד יתאפשר אם יהיו לו 2,200 שקל בחודש, וקשיש יחיד יזדקק ל-2,300 שקל לפחות. משפחה של שני מבוגרים ושני ילדים, החיה רק מקצבאות, צריכה 5,600 שקל בחודש כדי להגיע למינימום קיום בכבוד. כיום, משפחה שכזו בישראל מקבלת כ-3,000 עד 3,500 שקל בחודש - אלפיים שקל בחודש פחות מהנדרש לה".

 

חשבתם כמה יעלו הקצבאות המעודכנות שיבטיחו סף קיום מינימלי לתקציב המדינה?

 

"לא עשינו חישוב, כי אם זה יבוא ממקורות חיצוניים כתקציב המדינה, זה חישוב אחד, ואם זה ממקורותינו, וחלק מהמקורות ניתן למצוא במוסד לביטוח לאומי, זה חישוב אחר. אבל אם קשיש בודד, שחי רק על הבטחת הכנסה מקבל היום כ-1,800 שקל בחודש, ואנחנו אומרים שסף הקיום המינימלי שלו הוא 2,300 שקל בחודש, ויש כמאה אלף קשישים כאלו, אז זה אומר עוד חמישים מיליון שקל בחודש ועוד 600 מיליון שקל בשנה. לדעתי, אפשר למצוא מקורות לכך, בקביעת סדרי העדיפויות בתוך תקציב המדינה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים