שתף קטע נבחר

היום מפורקת הגדר באזור בקה אל-שרקיה

מחר ידון בית המשפט הבינלאומי בהאג בסוגיית גדר ההפרדה, ומהיום תתחיל ישראל לפרק שמונה קילומטרים מהגדר שנבנתה באזור הכפרים בקה אל-שרקיה וזייתא שבצפון השומרון. עלות הקטע שיפורק - בין 30 ל-40 מיליון שקלים. משרד הביטחון: הריסת הגדר תוכננה מזה חצי שנה, והעיתוי שנבחר - מקרי לחלוטין

הגדר ושברה: ישראל תתחיל לפרק מהיום (א') חלק מגדר ההפרדה שעלותו בין 30 ל-40 מיליון שקלים, באזור צומת שבע, על הציר שבין הכפרים בקה אל-שרקיה וזייתא שבצפון השומרון - כך אישר אתמול בצהריים משרד הביטחון בעקבות פרסום בערוץ 10.

 

דוברת מטעם משרד הביטחון, רחל נידק-אשכנזי, אמרה שהריסת הגדר באזור הזה תוכננה להתבצע לפני חצי שנה, והעובדה שהעבודות יתחילו מחר, היא "מקרית לחלוטין".

 

במשרד הביטחון מציינים שקטע הגדר שיפורק הפך למיותר, לאחר בניית 800 מטרים של גדר בין בקה אל-שרקיה לבקה אל-גרביה. עם זאת מציינים שם כי בניית הקטע המקורי היתה בלתי נמנעת. עבודות ההריסה יבוצעו על ידי קבלנים אזרחיים ויסתיימו בתוך שבועות ספורים. במרכיבים שיפורקו יעשה שימוש חוזר בתהליך בינוי הגדר בגזרות אחרות.

 

קטע הגדר באורך של כשמונה קילומטרים יצר מובלעת, וחצץ בין הכפרים בצפון השומרון לבין שאר הגדה המערבית. בבקה אל שרקייה מתגוררים 7,300 פלסטינים שעל ידי פירוק הגזר המזרחית יוכלו לנוע לגדה כבעבר.


אורך הגדר המפרידה בין בקה אל שרקיה הפלסטינית לבקה אל גרביה הישראלית הוא כ-6.8 קילומטרים. גדר זו תישאר במקומה.

 

"מדובר בחלק מתהליך למידה שמתרחש כל הזמן", אמר ל-ynet גורם במשרד הביטחון, והוסיף: "פירוק קטע הגדר כולו יכלול הסרת הגדר האלקטרונית ויתר המכשולים שנבנו במקום, כולל התעלות". עוד אמר הגורם כי זו הפעם הראשונה בה נאלצים לפרק מקטע גדול כל כך מהגדר.

 

לדברי הגורם, קטע הגדר ממזרח לבקה אל שרקייה נבנה לפני כשבעה חודשים, אולם כבר אז ידעו במשרד כי ייתכן שיוסר בהמשך בעקבות בנית הגדר בין בקה אל שרקייה לבקה אל גרבייה. "אי אפשר לעשות גדר זמנית", הסביר, "הגדר צריכה לתת מענה נגד הטרור וצריכה להיות מצויידת בכל האמצעים האלקטרוניים, כמו ביתר הגזרות".


בשבועות הקרובים ישונה גם תוואי הגדר בקטע נוסף בשומרון, שיאפשר תנועה קלה יותר לפלסטינים.

 

בשטחים: אלפים הפגינו נגד הגדר

 

דובר ארגון "בצלם" אמר ל-ynet כי הגדר הפרידה בין תושבי זייתא לאדמותיהם: "ההתייחסות העקרוניתה היא שהמכשול הזה פוגע במאות אלפי פלסטינים. אם המכשול צריך להיבנות בשביל ביטחון, אז צריך לבנות אותו על הקו הירוק או בשטח ישראל. זה גם נובע מהחוק הבינלאומי".

 

הדובר הוסיף: "באזור זייתא אינני יודע מה התוואי החדש. יכול להיות שהוא יותר גרוע או יותר טוב. אם מדובר בהעברה של הגדר לקו הירוק זהו צעד מבורך".

 

בשטחים נערכו אתמול הפגנות המוניות נגד הגדר. כ-2,000 פלסטינים, בהם עשרות רעולי פנים חמושים הפגינו ברחובות שכם, במחאה על המשך בניית הגדר. במהלך ההפגנה נורו יריות באוויר.

 

עוד מאות פלסטינים הפגינו נגד הגדר ברמאללה. נשים וילדים נשאו שלטים בגנות הגדר. בקלקיליה הפגינו כ-1,000 פלסטינים וקראו: "שלום בלי החומה".

 

ובהאג: כנס בהשתתפות ח"כ בשארה

 

בהאג נכנסה להילוך גבוה המערכה ההסברתית והציבורית לקראת הדיון בסוגיית גדר ההפרדה, שיתקיים מחר. אתמול נערך בהאג כנס משפטנים הולנדים ופלסטינים שדנו בהשלכות החוקיות וההומניטריות של הגדר. בין הנואמים בכנס גם ח"כ עזמי בשארה, שהגיע להאג.

 

דובר השדולה ההולנדית להפסקת הכיבוש הישראלי, הנרי ואן דה-ואל, אחד ממארגני הכנס, אמר ל-ynet: "החומה בלתי חוקית ומהווה הפרה בוטה של אמנות ז'נווה והחוק הבינלאומי. זהו פשע מלחמה. לצעד הנוכחי של פירוק חלק מהגדר, יחד עם יוזמת פינוי ההתנחלויות של שרון אין שום משמעות, זאת משום שישראל אינה מכריזה באופן חד וחלק על פירוק הגדר".

 

חברת הכנסת זהבה גלאון (מרצ) פנתה בסוף השבוע לוועדה לביקורת המדינה בדרישה לחקור את מה שהגדירה "מחדל הגדר שבעטיו נגררה ישראל לבית הדין הבינלאומי בהאג". 

 

גלאון תהתה מדוע משנים את תוואי הגדר בכל פעם, ושאלה כיצד גדר שהיתה אמורה לתת מענה ביטחוני לתושבי ישראל הפכה ל"גדר פוליטית המספחת שטחים". לדברי גלאון, מדובר בנטל מדיני הפוגע במעמדה הבינלאומי של ישראל.

 

ראש צוות התגובות של מפלגת העבודה, ח"כ אופיר פינס, אמר אמש ל-ynet, כי הוא מברך את הממשלה על ההחלטה להרוס חלקים בגדר: "טוב מאוחר מאשר אף לא. חבל שמה שמביא את הממשלה לצעד החיובי הזה זה הוא הדיון בהאג, ולא ההבנה כי הגדר היתה צריכה להיות בנויה על התוואי שהציעה העבודה".

 

פינס הוסיף: "חבל שהממשלה קודם בונה, אחר כך חושבת ובסוף את החשבון של מאות מיליוני שקלים הציבור ייצטרך לשלם".

 

שר החוץ הפלסטיני, נביל שעת', מתח ביקורת על מדינות ערב שסירבו להשתתף בדיון בבית הדין הבינלאומי בהאג. שעת' ציין שרק 10 מתוך 22 מדינות ערב משתתפות בדיון. "זו רשלנות מצידן של כמה ממדינות ערב", אמר שעת'.


פורסם לראשונה 21/02/2004 13:36

 

בהכנת הידיעה השתתפו סוכנויות הידיעות רויטרס ואיי.פי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקטע שיפורק מהגדר
צילום: גיל יוחנן
בונים ואחר כך מפרקים
צילום: גיל יוחנן
צילום: איי אף פי
הפגנות נגד הגדר בשכם
צילום: איי אף פי
צילום: גלי תיבון
נסע להאג. ח"כ בשארה (ארכיון)
צילום: גלי תיבון
מומלצים