שתף קטע נבחר

הוד קדושתו מגיע

על היינות המצויינים של האפיפיורים שנטשו את הוותיקן וגם על הגבהים והטעמים שמסוגל לנסוק אליהם היין הלבן

סיבות שכבר אינן אקטואליות, למשך כ-70 שנה, במאה מ ה-14, עזבו האפיפיורים את הוותיקן ברומא ועברו להתגורר באביניון, צרפת, על שפת הרון. המבצר המרשים העשוי אבן בו ניצב הכס הקדוש מושך עד היום מבקרים רבים. על גבעה מן העבר השני של הנהר בנו להם האפיפיורים טירת נופש חדשה (בתרגום לצרפתית: שטונף דו-פאפ). אחד מהם, קלמנט ה-5, היה חובב יינות נלהב ועל-פי הנחיותיו נטעו סביב הטירה כרמים רבים, והוקמו בשטחה יקבים. עם חלוף הדורות התברר כי זהו אחד הטרוארים הטובים בכל אירופה.

 

באיזור המוגדר מגדלים כיום 13 זנים בכרמים הנטועים על קרקע המכוסה בצפיפות חלוקי אבן מעוגלים, ועושים מהם שילובי (בלנדים) אדומים בעיקר, אך גם לבנים, בעלי שם מצויין. אחת מחברות היקבים וסחר היין הוותיקות באיזור - נוסדה ב-1859 - היא "אוז'יה ובניו", ובימים אלה הגיע לארץ ממרתפיה משלוח של בקבוקים ובהם גם "שטונף דו-פאפ, לה ראן ז'אן, 2001", שהוא יין מומלץ ועיסקה כדאית במיוחד (יבוא: החברה הסקוטית), 130 שקלים לבקבוק.

 

הוא עשוי מענבי גראנאש (65%), סירה (20%), סינסו (10%), ומורבדר (5%), אשר נבצרו בעדינות ידנית ועברו תסיסה מסורתית ארוכה וממצה, בטרם עברו להתיישן בחביות עץ אלון גדולות למשך 12 חודשים. התוצאה מרשימה. יין המתיז בכוס ניצוצות של אדום, ניחוחות עזים של דובדבן שחור ושזיף בשל, מתובלים היטב וזרועים כתמי ריח וניל מעץ החבית. אפשר לתת לו להתיישן עוד 4-5 שנים בנחת, עם רווח משמעותי צפוי.

 

כל גווני הלבן

 

כאשר חובב היין החדש מתפתח, הוא מגלה כי לא הכל אדום בחיים. עולם מגוון של יינות לבנים, יבשים, או יבשים למחצה, או מתוקים בדרכים שונות, עומד לרשותו. לבנים צעירים ורעננים, או כאלה שהתיישנו בחביות ופיתחו ארומות מיוחדות, יינות מחוזקים באלכוהול, או יינות שתסיסתם הופסקה על מנת להותיר בהם סוכר. הם יכולים להיות אפריטיף צונן, הם בני לוויה נפלאים לקינוח, והמדור מוכן להודות, כי לעיתים בקבוק שרדונה חמאתי ועשיר הוא בן זוג מקסים גם לארוחת בשר אדום. הנה שלושה בקבוקים לבנים, מכיוונים שונים, שיצאו זה עתה לשוק המקומי.

 

"בנימינה, מוסקט, 2003" - יין חצי יבש, על טהרת ענבי מוסקט אלכסנדרוני, מכרמים שעל מורדות הר הכרמל. ליקב יש מסורת של הצלחות עם יינות מוסקט, וגם הנוכחי יביא נחת לחובבי הזן. הענבים עברו מעיכה קלה והשריה של 12 שעות, בטרם סחיטה ותסיסה, למיצוי הניחוחות והטעמים. התוצאה ארומטית-מוסקטית, דבשית ופירותית. מחיר הבקבוק 28 שקלים.

 

"ססלוב יסמין, גוורצטרמינר 2002-2003" - יין קינוח שנעשה מענבי שתי שנות בציר, בכרם בן-זמרה בגליל העליון. היין של הבציר האחרון צורף ליין הבציר הקודם שהתיישן משך שנה, ויחד הם יצרו מורכבות של ניחוחות וטעמים, זר-פרי טרופי, תפוחים ואשכוליות, עם מתיקות מרחפת וקלילה. יסמין, אגב, היא בתו הצעירה של היינן ברי ססלוב. היין של אבא עולה 65 שקלים הבקבוק.

 

"תשבי, פרנץ ריזלינג 2003", ו"תשבי, אמרלד ריזלינג 2003", שני יינות חצי יבשים, צעירים ורעננים. הראשון עשוי משילוב של שני זנים, פרנץ קולומבר ואמרלד ריזלינג, ומחירו 24 שקלים לבקבוק. השני, על טהרת האמרלד ריזלינג, מפגין ארומות נעימות מאוד, דיגדוג טרופי ונגיעה מתקתקה טובה. מחיר הבקבוק 29 שקלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנימינה. ממורדות הכרמל
ססלוב. על שם הבת הצעירה
מומלצים