שתף קטע נבחר

תערוכה חדשה: יוצרים בזכות

התעוררות בתחום אמנות הרשת בישראל: תערוכת אינטרנט ראשונה באתר no-org מציגה שבע עבודות של אמנים מחו"ל ומישראל

ביום ו' נפתחה no/copy/right, תערוכת אינטרנט ראשונה באתר no-org, המציגה שבע עבודות של אמנים מחו"ל ומישראל.

התערוכה החדשה היא יוזמה של קבוצת Sala-Manca וvagRearg. האמנים המשתתפים הם תמר שורי, טליה ישראלי, מאט רוברטס, פאביו פרנציני, מייקל טקאו מגרודר, מייקל מנדיברג, מאנו ומוקול וגאולון.

 

התערוכה עוסקת בנושא זכויות היוצרים באינטרנט, סלע מחלוקת בין התומכים בשחרור היצירה האמנותית לבין אלה המחייבים את המשך והשליטה עליה. זכויות יוצרים, שלילת זכויות היוצרים (no copyright) וזכויות פתוחות (copyleft), הופכים לנושאי התייחסות המגדירים אופני עבודה ומבטאים תפישת עולם גם עבור היוצרים ברשת.

 

בין העבודות בהן ניתן לצפות תמצאו את Beadgee, עבודתה של תמר שורי, המציגה מעין משחק פלאש המבוסס על ספר ילדים, co~dec, עבודה מרתקת של מייקל טקאו מגרודר, שהפך שידור של CNN למשטח צבעוני וחי, פרויקט מוזיקלי של מאנו ומוקול, וכן סרטו - A Movie - של מאט רוברטס, אותו ניתן לערוך לסרט אחר לגמרי ששונה באמצעות תנועות העכבר של המשתמש (מחייב מקינטוש).

 

באתר ניתן עוד למצוא הפניות לאתרים העוסקים במודלים שונים של זכויות יוצרים, רשיונות לשימוש חופשי באמנות, אתר "לינוקס לאמנות" ותנועת "קוד חשוף" לאמנות רשת.

 

על מה מדובר?

 

copyleft, או הרשיון הציבורי הכללי (general public licence - GPL), צמח מתוך תנועת הקוד הפתוח בשנות השמונים כהגדרת נגד למושג זכות יוצרים (copyright). על פי רשיון ה-GPL, שומר בעל הזכויות המקורי על זכות היוצרים שלו, אך במקביל מוותר במודע על חלק מהזכויות הבלעדיות שמקנה הקניין הרוחני לבעליו.

 

העימות בין שוללי זכויות היוצרים לבין התומכים במודלים גמישים של זכויות יוצרים כמו copyleft ו-creative commons וחסידי חוקי זכויות היוצרים הקשוחים המקובלים כיום בארה"ב ובאירופה, מעוררים שאלות לגבי הפוטנציאל של כל יצירה להיווצר מחדש, להיות מועתקת, להשתנות עד אין סוף תוך היווצרות.

 

no-org.net הוא אתר ישראלי עצמאי, המשמש כפלטפורמה לפרוייקטים ניסיוניים בתחום אמנות הרשת והאמנות הדיגיטלית, ולהחלפת מידע. האתר מזמין יוצרים ליטול בו חלק באמצעות פרסום מאמרים, פרוייקטים אמנותיים או קישורים אליהם. האתר אמנם באנגלית, אך יפורסמו גם עבודות בשפות אחרות. (רוני שני)

 

אפשר לשלוח המלצות על אתרים לכתובת computers@y-i.co.il . רצוי לשלוח מידע מפורט ככל שניתן על האתר, מועד הקמתו, תכניו ומהותו.

 

ביומן הרשת שלנו כבר ביקרתם? היכנסו לקטעי קישור ותהיו בעניינים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
no-org. זכויות יוצרים באינטרנט
מומלצים