שתף קטע נבחר

 

נחתם הסכם לרכישת מים מטורקיה - מסיבות מדיניות

במשך 20 השנה הבאות תרכוש ישראל מים מטורקיה בעלות של עשרות עד מאות מיליוני דולרים, כאשר המטרה העיקרית: חיזוק הברית האסטרטגית. נתניהו ושטרית התנגדו. גורם מדיני: "עדיף לשלם להם 5 מיליון דולר בלי המים, זה ייצא זול יותר"

הכנרת כמעט מלאה, ובכל זאת - ישראל חותמת היום (ה') על הסכם לייבוא מים מטורקיה. "זה לא ההסכם הכי משתלם מבחינה כלכלית", מודים גורמים בירושלים, "אך יש לו חשיבות עצומה לברית האסטרטגית עם טורקיה".

 

על ההסכם חתמו בשעות הצהריים מנכ"ל משרד החוץ, יואב בירן, ועמיתו הטורקי אוּר אורדיאל. במסגרתו תרכוש ישראל 50 מיליון מ"ק בשנה במשך 20 שנים. עלות העסקה נאמדת בעשרות עד מאות מילוני דולרים, כשמחיר המינימום יעמוד על 70 סנט למ"ק, על פי הערכות.

 

גורמים מדיניים אמרו על ההסכם, כי "זהו עוד סימן להרחבת השותפות עם טורקיה, שהיא יותר משיתוף פעולה צבאי".

 

"חשיבות ההסכם אינה דווקא בפן הכלכלי אלא ביתרון הפוליטי-אסטרטגי שיש בו", אמר בירן בטקס החתימה. "לא צריך לומר שהיום, לאחר שלוש שנים גשומות, אין צורך בהסכם. כמה שנים לפני, הכנרת זעקה למים - וייתכן שהמצב הזה עוד יחזור על עצמו".

 

מנכ"ל משרד החוץ הטורקי אמר כי ההסכם מראה על מחויבות ביחסי המדינות, וכי הוא קובע שיתוף פעולה ל-20 שנה. הוא הוסיף כי אנקרה היתה מעוניינת לראותו מיושם בהקדם האפשרי. לדבריו, ההקשר בין ישראל לטורקיה חזק, והוא מקווה שבעתיד יהיה אף חזק יותר.

 

"יותר יקר מהתפלה"

 

שר האוצר בנימין נתניהו והשר במשרדו, מאיר שטרית, התנגדו לעסקה כאשר אושרה בממשלה, בטענה שהיא איננה כלכלית, בשל היותה יקרה מעלות אספקת המים במקורות. השר שטרית, שהתארח הבוקר בפורום גולשי ynet, הסביר: "לא נכון לעשות הסכם כזה, כאשר עלות המים תהיה יותר יקרה ממחיר ההתפלה".

 

"מלכתחילה לא היה צריך לתת התחייבות כזאת", הוסיף שטרית. "אולי היה צריך לחתום על הסכם אחר. בכל מקרה, ההסכם מכניס את ישראל למחויבות, שגם אם היא לא כלכלית, צריך לבצע אותה".

 

במשרד החוץ דוחים את הטענות לפיהן עלות המים יקרה יותר מהתפלה, ואומרים: "עכשיו הכנרת מלאה, אך רק לפני שנה בכו על כך שרזרבות המים במצב קטסטרופלי. עם כל הדיבורים על התפלה, לצערינו, עדיין לא רואים התפלת מים בישראל באופק".

 

בנימה מבודחת, אמר גורם ממשלתי ל-ynet: "ההסכם אמור לעלות לישראל בין 5 ל-7 מיליון דולר לשנה. כבר עדיף לשלם לטורקיה 5 מיליון דולר בלי המים, זה יכול לצאת יותר זול". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ראש ממשלת טורקיה, ארדואן
צילום: איי פי
צילום: אלכס קולומויסקי
התנגד לעסקה. נתניהו
צילום: אלכס קולומויסקי
כמעט מלאה, ובכל זאת. הכנרת
צילום: לע"מ
מומלצים