שתף קטע נבחר

העצה של מרתה

מרתה סטיוארט לא הורשעה בניצול מידע פנים-עסקי, אלא בשיבוש מהלכי חקירה ובתצהירים כוזבים. הסעיף בחוק האמריקני המחמיר עם שקרנים – חסר לנו מאוד

חבר מושבעים ניו-יורקי הרשיע את מרתה סטיוארט, אמריקנית ממוצא פולני שבשתי ידיה הקימה את הרשת המצליחה בהיסטוריה של ייעוץ לצרכנים, בכל ארבעת סעיפי האישום נגדה. הרשעתה המפתיעה הולידה דיונים רבים, וגזר דינה עורר עניין גם אצלנו, אף שספרי העצות שלה לא תורגמו לעברית ותוכניות הטלוויזיה שלה אינן משודרות בערוצים הישראליים.

 

נאמר, למשל, שהיא נפלה קורבן לתאוות הבצע, שניצלה לרעה מידע פנים-עסקי ושמכרה מניות על סמך טיפ (אסור) כדי להימנע מהפסד זעיר מבחינתה של כמה עשרות אלפי דולרים.

 

כל זה אולי נכון, אבל חסר חשיבות. משפטה של מרתה סטיוארט לא נשא אופי כלכלי. היא לא הורשעה באחת מהעבירות האמורות, ואף הוברר שעיסוקה במניות היה כמקובל על כל משקיע סביר בבורסה.

 

אבל היא הואשמה והורשעה בשקרים, בכך שלא אמרה מיד את כל האמת לחוקרים ולשוטרים, בכך ששיבשה הליכי חקירה, בכך שמסרה תצהירים כוזבים ושניסתה להסתיר עדויות למעשיה. היא עשתה את כל אלה מפני שפחדה שמא מעשיה (החוקיים לגמרי) הם בעצם עבירה על החוק. ככתוב ב"ניו יורק טיימס": "אילו אמרה מרתה סטיוארט מלכתחילה את כל האמת, היא לא היתה מועמדת לדין ולא היה מוגש נגדה כתב אישום. סעיפי האישום היחידים שהובאו לבסוף בפני המושבעים התייחסו להתנהגותה במהלך חקירתה".

 

לפי סעיף 1001 לחוק הפלילי האמריקני, לכל נחקר הזכות לשתוק, אך אסור לו להוליך שולל את החוקרים, לשבש את מהלכי החקירה או להימנע ממסירת מסמכים שעלולים להרשיעו - גם אם, שימו לב, החקירה תלמד שהאיש לא חטא לפני כן בשום עבירה פלילית.

סעיף זה, כמו רבים אחרים בחוק האמריקני, נועד לסייע במלחמה בפשעים מתוחכמים שאי אפשר לתפוס את מבצעיהם "על חם" אך אפשר לתפוס אותם על פאניקה: כשנפתחת נגדם חקירת משטרה הם נבהלים מאוד ומתחילים לשקר, להמציא סיפורים, לטשטש עדויות. בכך הם כורים בור לעצמם, שאליו יפלו כשיתברר (כמו תמיד) שמנעו מהשוטרים מידע אמיתי, שהסתירו מסמכים וראיות אחרות ושעשו הכל כדי להקשות על הרשויות את מלאכת החקירה.

 

מרתה סטיוארט לא מכרה מניות של חברת "אים-קלון" על סמך מידע אסור שסיפק לה, כביכול, הברוקר שלה: המידע הספציפי הזה היה כבר ברשות הרבים בבורסה. היא גם לא ניסתה להשפיע במרמה על שערי המניות של חברה בבעלותה שלה. היא עברה רק עבירה אחת: היא שיקרה בחקירה והציבה מכשולים בדרכם של אוכפי החוק שניסו לברר את האמת. ועל כך, ולא על שום דבר אחר, הורשעה. בעבר דחתה עסקת טיעון ובקרוב תגיש ערעור על הרשעתה.

 

"יש סיבה טובה לכך שאמא שלך אמרה לך לא לספר שקרים", מכתיר "ניו יורק טיימס" את פרשנותו בפרשת מרתה סטיוארט. באמריקה, מסתבר, יש סיבה טובה לדבר אמת בחקירה. בישראל, אין סיבה כזו. בישראל משקרים לשוטרים, משבשים חקירות, לא מוסרים מסמכים, מונעים חשיפת האמת וסומכים על כך שאם לבסוף לא יוגש כתב אישום, יישכחו וייסלחו גם השיבושים. בישראל, העצה האימהית של "ניו יורק טיימס" לא תופסת: אצלנו אמא או אבא יכולים לומר לבן לא לספר את האמת לשוטרים, ושערה לא תיפול מראשו ומראשם.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים