שתף קטע נבחר

גירושים הוליסטיים ושלום בית ע"פ הפנג שואי

עומדים להתגרש? אולי אפשר להציל את המצב עם קצת רוחניות. נא להכיר - עורכת-הדין אלינור ליבוביץ' שתחום עיסוקה הוא "גירושים הוליסטיים". בצד הטיפול בתיקי האישות של לקוחותיה, היא מפנה אותם למומחים בתחומים שונים – מראיית-חשבון ובילוש ועד ייעוץ זוגי ושיאצו. וכחובבת נלהבת של תורת הפנג שואי הסינית, היא ממליצה להם לשלב את העקרונות בחייהם, למען האיזון הנפשי והשגשוג הכלכלי

כבר בכניסה למשרדה של עורכת-הדין אלינור ליבוביץ' (45), עוד לפני שפצתה את פיה, קל להבחין שהיא שונה מעמיתיה. עו"ד ליבוביץ' אמנם לבושה באלגנטיות מחוייטת וסביבת העבודה שלה מקרינה פונקציונליות, אך בין פריטי הריהוט הסטנדרטיים שתולים אביזרים המסגירים את חיבתה לפנג שואי, אותה תורה סינית בת אלפי שנים, המתמקדת ביצירת איזון והרמוניה בין האדם לסביבתו. הרמוניה זו, על-פי הפנג שואי, משפיעה לטובה על איכות החיים, הבריאות, האיזון הנפשי והשגשוג הכלכלי.

 

ליד מסוף המחשב הציבה ליבוביץ' אבנים חלקלקות, לניטרול האנרגיות השליליות הניגרות ממנו. מאחורי גבה, על אדן החלון, סדרת אבני קריסטל, שבחרה על-פי אינטואיציה. על ידית הדלת ועל מכשיר גיהוץ כרטיסי האשראי תלויים מטבעות מתכת, במרכזו של כל אחד מהם חור מרובע. לכל פרט שכזה נודעת משמעות. המטבעות, לדוגמה, הם סגולה סינית עתיקה לשפע.

 

ליבוביץ' היא הפרקליטה הראשונה בארץ שעוסקת ב"גירושים הוליסטיים", כהגדרתה. יובהר לאלתר, שאין מדובר במיסטיקנית, המנהלת תיקים משפטיים בעזרת קריאה בקפה או בכף היד. רחוק מזה – ליבוביץ' היא עורכת-דין רצינית בתחום דיני האישות. אלא שגישתה מיוחדת. "אני סבורה שצריך להתייחס לנפשו ולגופו של האדם כאל מכלול אחד", היא מנסה להסביר. "גם אם אדם מסתייע בעורך-הדין הטוב ביותר, עדיין יש לו צורך בבעלי מקצוע אחרים שיתמכו בו. יש לי שיתוף פעולה מלא עם רואי-חשבון, פסיכולוגים, בלשים, חוקרים פרטיים ומטפלים בשיאצו, אליהם אני מפנה חלק מלקוחותיי, משום שאני מאמינה שחוויית הגירושים היא אירוע טראומטי, שרק המוות הוא אירוע קשה ממנו. אגב, אני מפנה גם למטפלים זוגיים, שמסייעים לשקם את חיי הנישואים, או לפחות לברר אם יש תקווה לנישואים האלה. לעיתים, אנשים שמגיעים אלי לא בהכרח צריכים להתגרש. לאלה אני אומרת: 'תנו עוד צ'אנס. לא כל משבר מצריך גירושים'. לדעתי, בתקופתנו אנשים ממהרים מדי לפרק משפחה. האצבע קלה על ההדק".

 

לקוחה אחת, אשה גדולת ממדים, סבלה במשך שנים מביטחון עצמי ירוד – וגם מקמצנותו של בעלה. מדובר היה באיש עסקים בעל יכולת כלכלית גבוהה, שחייב את אשתו לקבל מראש את רשותו לכל הוצאה. האשה, שעבדה גם מחוץ לבית, סבלה במשך שנים מדלקות פרקים, ובכל זאת לא אישר לה הבעל לרכוש מדיח-כלים. כשהחליטה לפרק את החבילה הזוגית, הגיעה לייעוץ אצל ליבוביץ'. כהכנה לתהליך הקשה הצפוי לה, שלחה אותה עורכת-הדין לסדנת "מעגלי נשים", קבוצה שבה מתנסות המשתתפות בפיתוח עוצמות פנימיות ובטיפוח דימוי עצמי חיובי.

 

ללקוח אחר, גבר בשנות הארבעים לחייו, שלאחר שנים של התלבטות החליט לסיים חיי נישואים קשים, המליצה ליבוביץ' לנסוע לאשראם בפונה שבהודו. את ההמלצה הזו הביאה מניסיון אישי. לפני שנתיים, לרגל יום הולדתו החמישים של בעלה, החליטה שיש לחגוג את המאורע בדרך מיוחדת. היא הציעה, חצי בצחוק, לנסוע ולהתרגע באשראם של אושו. בעלה קיבל את הרעיון יוצא הדופן ובני-הזוג בילו באשראם שלושה שבועות. הם התאכסנו במלון פאר ומדי בוקר שמו פעמיהם להשתלמות אצל מורם הרוחני. "עשיתי שם מדיטציות וחזרתי בנאדם לא רק רגוע יותר, אלא בעל יכולת הכלה יותר גדולה של האחר", מסבירה ליבוביץ'. "גם השירות שאני נותנת כעורכת-דין נעשה הרבה יותר טוב. אני חושבת שכל מי שיש לו ראש קצת פתוח, מוכן לענות לעצמו על שאלות ולעבור שינויים ותהליכים, צריך לעשות את זה.

 

"ללקוח שהפניתי לשם, זה עזר מאוד. כשחזר מהאשראם, ערכנו כמה פגישות עם עורכי-הדין של הצד השני, והן הביאו לסיום תיק הגירושים, למרות שהיה מורכב בכל ההיבטים. לאחר השיבה מהודו, הלקוח היה נכון יותר לוויתורים".

 

ליבוביץ' סבורה שתורת הפנג שואי, אם משתמשים בה נכון, יכולה לסייע בשמירה על התא המשפחתי. לפני שנתיים למדה פנג שואי בקורס, ומאז היא בולעת בשקיקה ספרים בנושא ומיישמת את הידע שרכשה, גם בחייה הפרטיים. "בבית אני מכניסה מדי פעם שינויים קטנים, וזה הוכיח את עצמו – מערכת היחסים בבית מאוד טובה". בתכנון הבית ובעיצובו הקפידה ליבוביץ' על כמה עקרונות. לדוגמה: לא ישנים במיטה כך שהראש נמצא מתחת לחלון, לא מציבים את המיטה מול דלת החדר ולא קובעים כיור בקרבת הכיריים.

 

"אני לא יודעת אם בעזרת הפנג שואי אפשר להציל נישואים כושלים", היא מהרהרת, "אבל אני חושבת שצריך לתת לזה הזדמנות. אני חושבת שייעוץ נכון עשוי לסייע. זה לא אומר, שבמקרה של יחסים מאוד גרועים צריך לשמר את הנישואים. ממש לא. אבל הפנג שואי יכול לסייע בעידוד האהבה.

 

"יש הרבה אנשים שמתגרשים דרכי ומכניסים יועץ פנג שואי לביתם כדי לעשות תיקונים. לקוחה אחת שהתגרשה עשתה זאת – וישר נהייתה לה זוגיות שנייה".

 

- לפי המקרים האלה, את ממשיכה לייעץ ללקוחותייך גם לאחר שהטיפול בתיקי הגירושים מסתיים.

 

"זה קורה, כן, כדי שיהיו להם חיים טובים יותר. אני מרגישה אחראית גם על העתיד שלהם. אני גם מנסה לשדך בין אנשים שהתגרשו אצלי. אני לומדת להכיר את אופיים של האנשים במהלך הטיפול בגירושיהם. פה ושם אני נותנת מספרי טלפון, כמובן, בהסכמת הצדדים. לפעמים זה מצליח, לפעמים לא. אחד הזוגות ששידכתי עבר לאחרונה להתגורר יחד".

 

עבודת בית:  "הפנג שואי עשה לי טוב בחיים"

 

ורד כהן בת ה-31 היא פרסומאית מרמת-גן. לפני כשנה וחצי התגרשה, לאחר כשנה וחצי של נישואים. כהן היתה לקוחה של עו"ד אלינור ליבוביץ'. "תמיד הייתי טיפוס רוחני, שמאמין באנרגיות", היא מעידה על עצמה. "באחת השיחות הראשונות עם אלינור סיפרתי לה על עצמי. היא הבינה שאני טיפוס שמתחבר לרוחניות ואמרה שאולי כדאי שאכניס את הפנג שואי לחיי.

 

"לאחר שנפרדתי מבעלי, עברתי עם בתי למקום מגורים חדש. הזמנתי יועצת בתחום הפנג שואי, היא נחשפה אלי ואל הילדה והבינה שאני טיפוס דינמי ותוסס. היא המליצה שאצבע את הקירות ואכניס רהיטים בגוון חם, שמתחבר אלי באופן אישי. על-פי הוראתה שמתי בסלון שטיח אדום והוספתי אלמנטים בכתום ובחום אדמה, שמקנים ביטחון. חדר הילדה נצבע בסגול בהיר, שנותן שקט נפשי.

 

"הוצאתי מהבית פריטים רבים, חפצי נוי מאלומיניום ומפיוטר, כי היועצת הסבירה שזה לא מתאים לי. יש לי בפינה בסלון מזרקה עם מים, שמסמלת שפע וזרימה. יש ספירלות בכל מיני פינות בבית, פעמוני רוח, כדור מראות, שני פסלי צבים בכניסה. יש לי, בפינה נסתרת בבית, כד ובתוכו מטבעות, מה שנתן לי ביטחון כלכלי.

 

"לשינויים שהכנסתי הביתה היתה השפעה. גרתי בבתים רבים עד עתה, והבית הזה הוא בהחלט הבית ששינה לי את החיים לגמרי. אני נהנית משקט, משלווה ומיציבות. הדברים מסתדרים לי בחיים ואני מצליחה בעבודה. מבחינה רומנטית, יש לי אהבה. יש לי המון כוח מהבית. אני ממליצה בחום על הפנג שואי. זה עשה לי טוב בחיים".

 

עשר עצות מעשיות למתגרשים

 

1. בדקו זכויותיכם וחובותיכם:

 

חשוב להיוועץ בעורך-דין המתמחה בדיני משפחה כדי לקבל מושג על החובות והזכויות במהלך הגירושים ואחריהם (מזונות, משמורת ילדים והסדרי ראייה, חלוקת הרכוש המשותף, חובות משותפים ועוד).

 

2. אם יש חשש שבן-הזוג עומד להגיש תביעת גירושין - השתדלו להקדימו:

 

לא תמיד צריך לפנות לבית-המשפט לענייני משפחה או לבית-הדין הרבני מייד עם פרוץ סכסוך, אבל אם קיים סיכוי שבן-הזוג יעשה זאת – מהרו והקדימו אותו. אי-הגשת התביעות לערכאה הרצויה עשויה להעמיד את הצד ה"מאחר" במצב נחות. בכל מקרה, היוועצו בעורך-דין כדי לזכות ב"מירוץ הסמכויות" (במקרים רבים, עדיפה לגברים הפנייה לביה"ד הרבני, ולנשים עדיף לפנות לביהמ"ש לענייני משפחה).

 

3. אל תמהרו לשמוע לעצות סובבים:

 

מי שבן-דודו מדרגה שנייה עבר הליך גירושין מחזיק מעצמו מומחה גדול בתחום. עם כל הכוונות הטובות, בני משפחה, חברים ויודעי דבר אחרים עלולים להטעות וגם לגרום נזק רב.

 

4. דעו: לא תמיד ביה"ד הרבני רע עבור האשה וביהמ"ש מחמיר עם הגבר:

 

לפי הדעה הרווחת, עדיף לאשה להגיש תביעת גירושין בביהמ"ש לענייני משפחה,

ולגבר עדיף לעשות זאת בביה"ד הרבני. לעיתים זה המצב, אבל לא תמיד. כל מקרה לגופו.

 

5. שימרו חפצי ערך במקום בטוח כדי למנוע אפשרות שבן-הזוג "יעלימם":

 

תכשיטים יקרים, מזכרות בעלות ערך רגשי, תמונות ומסמכים עשויים "להיעלם" בדרך מפתיעה בתהליך הגירושים. קרה שאנשים "סחבו" מבני-זוגם חפצים יקרים כדי לגרום מצוקה נפשית. מומלץ להוציא מהבית מטלטלין יקרי ערך או בעלי משמעות רגשית עמוקה.

 

6. נסו להשיג מידע על בן-הזוג שיכול לסייע בהליכי הגירושין ובמו"מ:

 

אפשר אפילו לחטט בתיקיו, במגירותיו ובמסמכיו של בן-הזוג, במטרה לגלות אינפורמציה חדשה, מפתיעה ולא ידועה על נכסים, כספים וחשבונות בנק, שאת קיומם טרח להסתיר מפניכם.

 

7. העסיקו בלש פרטי במקרה הצורך:

 

לא בכל הליך גירושין יש צורך בהוצאת כספים על שירותי בלש פרטי, שלא בהכרח מביאים תוצאות מועילות. עם זאת, יש מקרים בהם בלש יגלה את דבר קיומם של נכסים שלא ידעתם עליהם, או יביא ראיות לבגידת בן-הזוג. לפני שכירת בלש, יש להתרשם ממידת רצינותו ואף לקבל עליו המלצות.

 

8. אל תשוחחו בטלפון על פרטי הגירושים ואל תשתפו חברים בתוכניותיכם לנקיטת הליכים:

 

ייתכן שבן-זוגך דאג להאזנה לשיחות הטלפון שלכם (בקו רגיל או במכשיר נייד). החוק מאפשר האזנה בתנאים מסויימים, והקלטה עשויה לשמש ראייה בביה"ד הרבני ובביהמ"ש. ייתכן גם שחברים ישמשו "גיס חמישי", ויעבירו, במתכוון או שלא במתכוון, מידע על צעדיכם לבן-הזוג. גורם ההפתעה שלכם עלול להתבטל בשל כך.

 

9. אל תשתפו את ילדיכם בהליכים ואל תהפכו אותם למרגלים:

 

ילדים הם הקורבנות העיקריים של הגירושין. הם אינם צריכים לנקוט עמדה ולצדד באחד ההורים כי המחיר הרגשי שישלמו בעתיד יהיה כבד. ניתן לפנות לפסיכולוג כדי לקבל ייעוץ לגבי ההתנהלות מול הילדים.

 

10. בכל מקרה, אין לנקוט שום אלימות שהיא נגד בן-הזוג:

 

גם אם הליכי הגירושין כואבים, קשים ומתמשכים, אסור שיהיה שום גילוי של אלימות במסגרתם. אדם הנוקט באלימות עשוי להיות מורחק מביתו למשך שלושה חודשים עד שנה, ולהסתכן בהעמדה לדין. ועצה אחת נוספת: גם אם מתנהלים הליכים בבית-הדין הרבני ובבית-המשפט, עשו כל מאמץ להגיע להסכם עם בן-הזוג. שיקלו אפשרות של גישור. הסכם עשוי להביא לסיום המחלוקת ולאפשר לכם להישאר ביחסים תקינים, ולו למען הילדים.
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
ליבוביץ'. מתייחסת לגוף ולנפש כאל מכלול אחד
צילום: מיכאל קרמר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים