שתף קטע נבחר

מ"מ שגריר ירדן ב-ynet: לא לסגת בלי תיאום

ד"ר מאזן טל התארח בפורום גולשי ynet והשיב לשאלות על תהליך השלום ועל יחסי ישראל-ירדן. הוא דרש להחזיר לארצו את הכסף שהוחרם בבנקים ברמאללה, מתח ביקורת על השר איתם ואמר: "התקדמות במפת הדרכים והקמת מדינה פלסטינית היא המפתח לשלום אזורי". קרא להתגייסות בינלאומית נגד הטרור: "ה-11 בספטמבר פתח עידן חדש"

"נסיגה מעזה ופינוי ההתנחלויות הם צעדים חיוביים, אולם נסיגה חד-צדדית ללא הסדר פוליטי ותיאום עם הרשות הפלסטינית תהיה הרת אסון" - כך אמר היום (ג') ד"ר מאזן טל, ממלא מקום השגריר הירדני בישראל.

 

ד"ר טל, שהתארח בפורום גולשי ynet, הביע חשש שיישום התוכנית יוביל להשתלטות של גורמי טרור על הרצועה, והתוצאה תפגע קשות לא רק בפלסטינים אלא גם בישראל. הדיפלומט הירדני תקף את פעולת צה"ל ברמאללה, בה הוחרמו כספים מהבנקים, ודרש להחזיר לארצו חלק מהכסף שהוחרם. זו הפעם הראשונה בה נציג רשמי מטעם הממלכה ההאשמית מקיים שיחה ישירה עם גולשים ישראלים.

 

בהתייחסו לתוכנית ההתנתקות, אמר טל: "ירדן מאמינה כי צעד שכזה צריך להתבצע במסגרת של הסדר פוליטי ובתיאום עם הרשות הפלסטינית. זהו תחילתו של תהליך ארוך יותר כך שצעדים דומים צריכים להתבצע גם בגדה המערבית".

  

טל אמר כי התקדמות במפת הדרכים והקמת מדינה פלסטינית היא המפתח לשלום אזורי: "עם הקמתה של המדינה הפלסטינית, התחושה הכללית באיזור תשתנה. ידוע לכולם מה ישראל אמורה לעשות במפת הדרכים... גם הצד הפלסטיני צריך לעמוד בהתחייבויות שלו על מנת להגיע לפתרון. ירדן מחוייבת לעזור לשני הצדדים כדי להגיע לנקודה זו".

 

גולש שאל על עמדת ירדן בנושא גדר ההפרדה. הדיפלומט הירדני השיב: "ראשית, בנייתה של גדר ההפרדה עלולה לחבל במפת הדרכים ובכל המאמצים להסכם שלום. שנית, הבנייה תיצור עובדות חדשות בשטח שישפיעו בסופו של דבר על האינטרס המדיני של ירדן. ברגע שמצב הפלסטינים בשטחים יורע, זה יכריח אותם להגר לירדן. הממשלה הירדנית לא יכולה לשתוק ועליה להלחם על כך בכל האמצעים. זו הייתה גם עמדתנו בהאג. ניסינו להגן על האינטרסים הלאומי שלנו".

 

ממלא מקום השגריר נשאל לתגובתו על פעילות צה"ל להחרמת כספים בבנקים בשטחים. הוא השיב: "בירדן מאמינים שהפעילות הצבאית נגד בנקים ירדניים הפועלים בשטחים הפלסטינים נוגדת את רוחו וניסוחו של הסכם השלום. זה גם נוגד את הנורמות והנוהלים המוניטריים הבינלאומיים".

 

"חברה פתוחה וחופשית"

 

אחד הגולשים שאל את טל על השלום בין ישראל וירדן, ועל יחסו של הציבור הירדני לישראל. "ירדן היא חברה פתוחה וחופשית", השיב. יש הסכם שלום בין המדינות והיחסים טובים. אבל חלק מהירדנים סבורים שזהו אינו הזמן הנכון לשמור על יחסים חמים ונורמלים עם ישראל כל עוד הבעיה הפלסטינית נמשכת".

 

"ירדן מאמינה כי השלום דורש השקעה והקרבה משני הצדדים. אנו מודעים שישנם קיצוניים בשני הצדדים המנסים לערער את תהליך השלום, אך אנו עדיין מחוייבים לתהליך השלום בקרב הישראלים והפלסטינים... אם ישנו רושם שהציבור הירדני אינו מכיר בלגיטימיות הישראלית, עליכם להבין שהמצב הפוליטי הנוכחי, בו פעילויות הצבא הישראלי בשטחים הפלסטינים הפכו למראה יומיומי שנחזה על ידי צופי הטלוויזיה הערבית, תורמים לרושם הזה", הוסיף טל. 

 

הוא נשאל גם האם יש משבר ביחסים בין המדינות לאחר עסקת השבויים וביטול ביקורו של שר החוץ שלום ואמר:  "הפגישה לא בוטלה אלא נדחתה בהסכמה הדדית של שני השרים. ההזמנה עדיין תקפה, אנו מקווים ששני הצדדים יפעלו על קביעת תאריך מוסכם, באשר לאסירים הירדנים - הסוגיה הזו עדיין נותרה פתוחה, אנו פועלים עם הרשויות בישראל כדי להביא לסיום הבעיה".

 

טל נדרש גם למצב בעיראק שאחרי סדאם ואמר: "היציבות בעיראק, שלמותה הטריטוריאלית והעברת הסמכויות לידי העם העיראקי וממשלתו הלגיטימית הם בראש דאגתנו בגלל הגבול המשותף בינינו. ניסינו להסביר לחברים רבים, במיוחד לאמריקאים ולאירופאים, כיצד עתידה של עיראק יושפע על ידי המלחמה וכיצד מאוחר יותר כל האיזור יהיה מושפע מכך".

 

טל נשאל גם על תגובתו לדבריו של השר אפי איתם לפיהם ערביי ישראל צריכים להצביע בירדן ואמר: "אנחנו לא לוקחים זאת ברצינות. נראה שאיתם אינו יודע דבר על ירדן, על עמדות ירדניות ועל מדיניות ירדן בנוגע לתפקידה של ירדן בתהליך שלום ולשמירת היציבות באיזור". 

 

ביחס לטרור הבינלאומי, הוא קרא להתגייסות בינלאומית כוללת, ואמר כי ארצו הייתה הראשונה, אחרי ארה"ב, להבין כי פיגועי ה-11 בספטמבר "פתחו עידן חדש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
ד"ר טל ב-ynet
צילום: גבי מנשה
צילום: איי פי
"נסיגה ללא תיאום תהיה הרת אסון"
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
חשש שגורמי חמאס ישתלטו על הרצועה (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
גדר ההפרדה תחבל במפת הדרכים ועלולה לפגוע בירדן (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים