שתף קטע נבחר

 

הסתיימו פגישות וייסגלס בבית הלבן

גורמים אמריקנים העריכו כי ישראל תתקשה להשיג מהממשל את התמורה המבוקשת עבור ההתנתקות. מזכיר המדינה פאוול: אנחנו בוחנים את רעיונות הנסיגה ואיך ניתן להיעזר בהם לחידוש תהליך השלום. גורמים בישראל מעריכים לאחר הדיונים כי פגישת שרון-בוש תתקיים באמצע החודש הבא

סדרת הפגישות של המשלחת הישראלית בבית הלבן הסתיימה אמש (ה'). מייד עם תום הפגישה נמנעו הצדדים מלדווח לתקשורת על תוכנה.

 

במהלך שלושת ימי הדיונים, שעסקו בתוכנית ההתנתקות, ניסתה המשלחת הישראלית בראשות ראש לשכת רה"מ, דב וייסגלס, להשיג מהממשל הסכמה לתמורה מדינית אמריקנית לנסיגה ישראלית מעזה ופינוי התנחלויות מבודדות בגדה. בפגישות הוכנה גם פגישת שרון-בוש, המתוכננת ל-14 באפריל.

 

אתמול בבוקר העריכו גורמים אמריקנים בשיחה עם ynet כי ישראל תתקשה להשיג מהממשל האמריקני הכרה בגושי ההתיישבות הגדולים בגדה, בתמורה לנסיגה מרצועת עזה ומארבע עד שש התנחלויות מבודדות בשומרון.

 

הצוות הישראלי בראשותו של דב וייסגלס, ראש לשכתו של שרון, ניסה להשיג הכרה אמריקנית באופיים המיוחד של גושי היישובים הגדולים - אריאל, גוש עציון ומעלה-אדומים. מדובר באחד התנאים העיקריים אותם הציב שר האוצר נתניהו לתמיכה בתוכנית ההתנתקות.

 

וייסגלס הציג את התוכנית בפני היועצת לביטחון לאומי רייס. הוא דיבר על נכונות ישראלית לפינוי של כל הרצועה, למעט הציר הדרומי "פילדלפי", וארבע התנחלויות מבודדות בצפון השומרון: גנים, כדים, שא-נור וחומש. ייתכן שגם חרמש ומבוא-דותן הוזכרו כמועמדות לפינוי.  

 

אולם לצוות האמריקני בראשותה של רייס יש קושי רב להסכים מראש על תמורה מדינית בנושא, אשר נתפס כחלק מהסדר הקבע. כלל לא מובטח שהאמריקנים יסכימו לשלם מראש בעמידה פומבית לצדה של ישראל בנושא גושי ההתנחלות או התנגדות לזכות השיבה, בתמורה למהלך ישראלי גדול של נסיגה בעזה ובגדה. 

 

ההערכה בירושלים היא כי סירוב אמריקני לדרישה הישראלית לא ימנע מישראל להשלים את הגדר סביב גושי ההתנחלות הגדולים, כמו למשל סביב מעלה אדומים. כפי שדווח ב-ynet, בכוונת ראש הממשלה להביא את השלמת הגדר סביב מעלה אדומים לאישור הממשלה.

 

נושא נוסף שנדון הוא בקשת ישראל לתמורה נוספת לנסיגה: הודעה אמריקנית על שלילת זכות השיבה לישראל. הנשיא בוש כלל בהצהרתו בפסגת עקבה דגש על ראית ישראל כמדינה יהודית, כמענה לבקשת ישראל להודיע על התנגדות לזכות השיבה. במהלך השיחות בוושינגטון, ניסתה המשלחת הישראלית להשיג חידוד של ההצהרה לכדי הצהרה משמעותית ובהירה יותר. בשלב זה עדיין לא ברור עם הושגה הסכמה בנושא.

 

פאוול: בוחנים איך הנסיגה תסייע לשלום

 

שר החוץ האמריקני קולין פאוול אמר אמש כי ארה"ב בוחנת את רעיונות הנסיגה של ישראל והאם ניתן להיעזר בהם לחדש את תהליך השלום.

 

בעדות בסנאט אמר השר פאוול: "אנחנו בודקים אם אנחנו יכולים להיעזר ברעיונות הישראלים האחרונים של יציאה מעזה כדי לקדם את הדברים. זה תלוי בתוכניות של הישראלים בכל הקשור לגדה המערבית ולמסלול הגדר".

 

במקביל, ציין מזכיר המדינה כי "כל עוד יש טרור, כל עוד המנהיגים הפלסטינים והעם הפלסטיני לא מכניע את הטרור, ימשיכו הבעיות לקידום תהליך השלום".

 

לגבי ההתנקשות בבכיר החמאס השייח יאסין, ציין פאוול כי "לישראל יש זכות להגנה עצמית".

 

מזכיר המדינה השמיע מילות הערכה לישראל בנושא שינוי תוואי גדר הביטחון. "הבענו את דאגתנו כשהגדר החלה לחדור לשטחים פלסטינים. נעשה שינוי בגדר. יש הקוראים לזה חומה, אבל זוהי בעיקרה גדר שניתן לשנות את התוואי שלה בעתיד כתוצאה ממו"מ בין הצדדים. אפשר למתוח גדר ואפשר להוריד אותה, כפי שישראל הוכיחה באחרונה". 

 

בהכנת הידיעה השתתפה דיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
וייסגלס ורייס. עוד פגישה
פאוול. "לישראל זכות להגנה עצמית"
צילום: איי פי
מומלצים