שתף קטע נבחר

הממשלה אישרה הענקת אזרחות להורי חיילים בודדים

השרים אימצו באופן עקרוני את הצעתו של השר פורז בעניין. עם זאת, יהיה עליו להגיש הצעה מפורטת לוועדת השרים לחקיקה. "זה הישג גדול", אמר פורז. "ההחלטה הזו נותנת לנו הרבה אופטימיות", אומרים בני משפחתו של ליאוניד, חייל המשרת בגבעתי, שאביו ממתין כבר חודשים לקבל אזרחות ישראלית

הממשלה החליטה היום (א') לאמץ באופן עקרוני את הצעתו של שר הפנים אברהם פורז להעניק אזרחות לשני הוריו של חייל בודד, גם אם אחד מהם אינו יהודי. 

 

השרים קבעו עם זאת כי על פורז להגיש הצעה מפורטת בנושא לוועדת השרים לענייני חקיקה. זאת, כדי לפתור בעיות העולות מההצעה, ביניהן היותה פתח לקבלת אזרחות נרחבת של קרובי המשפחה של אחד ההורים כתוצאה מן ההחלטה המתגבשת. פורז אמר בישיבה כי הוא תומך בכך שחייל יוכל להגיש בקשה לכך בתוך חמש שנים מתום שירותו בצה"ל.

 

ראש הממשלה אריאל שרון אמר כי הוא רואה בחיוב "את מה שנוגע לאמו של חייל בודד", אך מכיוון שההצעה אינה מפורטת ואינה מבהירה את טווחי הזמן ואת המגבלות על מתן אזרחות לקרובי ההורה, יש צורך לגבש זאת ולהביא את העניין בחזרה לוועדה לענייני מינהל אוכלוסין.

 

השר פורז אמר בתגובה: "זה הישג גדול. לא ייתכן שמדינת ישראל תחייב חייל לבחור איזה הורה יהיה אתו בזמן השירות הצבאי. ההחלטה העקרונית היא הישג לא רק שלי אלא גם של מדינת ישראל".

 

שר המשפטים, יוסף לפיד, אמר בתגובה להחלטה: "אדם ממדינה נורמלית, שהיה שומע את הדיון, לא היה מאמין למשמע אוזניו. כדי שחייל יוכל לראות את אמו, עליו להיפצע או למות. לא יכול להיות שהדת היהודית אכזרית כל כך".

 

"מקום לאופטימיות"

 

"ההחלטה הזאת נותנת לנו הרבה אופטימיות". כך אמרו בני משפחתו של החייל ליאוניד, המשרת בגבעתי. אביו של החייל ממתין כבר מספר חודשים לקבל אזרחות ישראלית.

 

הבוקר הם שמחו מאוד לשמוע על ההחלטה בישיבת הממשלה. "הפחד הגדול היה שכאשר ליאוניד ישתחרר, האב ויקטור ייאלץ לעזוב את הארץ. זה יכול היה להיות נורא. אם מצב כזה היה מתרחש, אין לו אף אחד בחו"ל, והוא רוצה לחיות בארץ ולראות את ילדיו מתחתנים פה. עכשיו הדברים יהיו יותר פשוטים. הוא יפסיק לחיות כאן בפחד, ולרוץ כל חודשיים למשרד הפנים על-מנת לחדש את אישור התייר שיש לו כרגע".

 

גם במשפחתו של החייל אלכס, המשרת בחטיבת הצנחנים, הביעו היום שביעות רצון מהחלטת הממשלה. עם זאת עדיין לא ברור להם האם ההחלטה לגבי מתן האזרחות להורים נכונה גם לגבי האח אנטולי. בן משפחה אמר ל-ynet כי בקרוב צריכה להתקבל החלטה לגביו, ולאור החלטת הממשלה, רבים הסיכויים כי האח יורשה להישאר בארץ, ואפילו להתגייס לצבא, כמו שביקש.

 

גם ליאוניד ברברש, שעלה מאוזבקיסטן בנובמבר 99', מקווה שההחלטה תביא לפתרון בעייתו. הוא עלה עם אביו היהודי, וגר בדימונה.

 

אמו, שאינה יהודיה, נמצאת בארץ כבר כבר שנה וחודשיים. לדבריו, "היא נכה ואין לה קופת חולים. היא גרה אתי ועם אחותי. אני השתחררתי לפני חמישה חודשים אחרי שירות בחיל האוויר, ואני מקווה שיקרה משהו, כי היום לאמא שלי אין אפילו קופת חולים, וצריך לשלם על כל מרשם לכדורים 20 שקל. כל פעם אני צריך להזמין רופא פרטי, והיא מפחדת מגירוש".

 

מלשכת סגן שר הפנים נמסר כי הם מכירים כ-35 מקרים ומעריכים שיש 70-100 מקרים בהם אחד מההורים בסכנת גירוש.

 

ישי: זו חתירה תחת דמותנו היהודית

 

ח"כ אלי ישי (ש"ס), שר הפנים לשעבר, אמר בתגובה להחלטת הממשלה: "אני רואה בחומרה רבה החלטות גורפות בנושא אזרחויות ומעמד אזרחים. מדיניות גורפת יש בה כדי לחתור תחת דמותה היהודית של המדינה. מן הראוי לנהוג בכל מקרה לגופו, כפי שנהגתי כשהייתי שר הפנים, תוך נתינת מקום נרחב להיבט ההומניטארי".

 

המרכז לפלורליזם יהודי אמר בתגובה: "אנו מברכים את הממשלה ומקווים שהחזרת הנושא לקביעת קריטריונים בוועדת השרים לא תגרור סחבת נוספת על-מנת שיתאפשר לשר הפנים לממש את סמכותו ואת מדיניותו המוצהרת".

 

בהכנת הכתבה השתתף אייל הראובני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
פורז. הצעה מפורטת
צילום: עמית שאבי
צילום: איי אף פי
שרון. מה המגבלות?
צילום: איי אף פי
מומלצים