שתף קטע נבחר

דורנר: "המינויים הפוליטיים מסוכנים לדמוקרטיה"

בכנס של התנועה לאיכות השלטון שנערך הערב בתל אביב קראה שופטת בית המשפט העליון לשעבר, דליה דורנר, להימנע ממינויים פוליטיים וטענה כי התופעה ה"מבהילה" מתרחבת והולכת. "יש סכנה שהשירות הציבורי במדינת ישראל יחוסל", אמרה

"המינויים הפוליטיים מסוכנים לדמוקרטיה הישראלית", כך התריעה הערב (יום א') שופטת בית המשפט העליון לשעבר, דליה דורנר. "הבעיה מחריפה בגלל הקשר בין הכנסת לבין מרכזי המפלגות, ויש סכנה שהשירות הציבורי במדינת ישראל יחוסל".

 

דורנר בת ה-70, שפרשה מכס השיפוט בראשית החודש, השתתפה בפאנל של התנועה לאיכות השלטון שעסק במינויים פוליטיים. הפאנל, שנערך בבית ציוני אמריקה בתל אביב כ"אזרחית דורנר" אבל לכל הנוכחים היה ברור שלשופטת הליברלית והנמרצת בדימוס יש עדיין מה להגיד, ושרצונה להשפיע ולעצב את דמותה של החברה לא התעמעם עם סיום הכהונה.

 

לשנות את המצב

 

ברקע הכנס עמדה הצעת החוק של ח"כ גדעון סער (ליכוד), לפיה ראש הממשלה והשרים יוכלו למנות במשרדיהם מינויים פוליטים של בעלי ארבע הדרגות הבכירות ביותר בשירות המדינה. זאת, כדי שהרשות המבצעת "תוכל למלא את התחייבויותיה לבוחרים". דורנר, בנאומה התקיף, הזדעזעה מהניסוח הפורמלי של ההסבר להצעת החוק.

 

"אני לא מסתפקת באי חקיקת החוק הנוכחי", אמרה השופטת, "אלא רוצה גם לשנות את המצב". דורנר התייחס לסעיף בחוק החברות המאפשר מינוי של איש בעל זיקה פוליטית אם יש לו כישורים מיוחדים.

 

"הסעיף הזה מנוצל על ימין ועל שמאל. מינוי פוליטי הוא הפרה של אמון הציבור בשירות הציבורי, וגורם לכך שקשרים קודמים לכישורים. זה מנפח את המערכת, גורם לניגוד עניינים, השחתת המוסר הציבורי וחוסר יציבות המערכת השלטונית". לדברי דורנר, "למרות פסיקת בג"ץ, המציאות במערכת השלטונית בארץ עדיין לא השתנתה".

 

דורנר הזכירה באימה את "הקריאה של אחד ממרכזי המפלגות בתשובה לשאלת אחת מהמנהיגות שלהן, האם הם נבחרו כדי לקבל ג'ובים" (מרכז הליכוד שענה בקריאות "כן!" נלהבות לשרה לימור לבנת, ששאלה את חבהרי המרכז מעל הבימה: "אתם רוצים ג'ובים?" - ע.מ.). "זו קריאה מבהילה", אמרה.

 

השופטת בדימוס קראה לכנסת "לאזור אומץ, ולחוקק חוק שיבטל לחלוטין אפשרות להשפעה כזאת. רק מי שיש לו כישורים מיוחדים יוכל להיבחר למשרות", הציעה.

 

קרמניצר: המינויים - סוכני שחיתות

 

לדעת דורנר, המינויים הפוליטיים יוצרים תלות בלתי ראויה בין הפרלמנט לבין מרכזי המפלגות. "המחשבה שאדם, כאשר הוא בשירות הציבורי - לרבות בצבא ובמשטרה - חושב כבר על התפקיד הבא שלו בסקטור הפרטי, היא מחשבה מצמררת, שפוגעת במרקם השלטוני בישראל. מי שרוצה לעסוק בפוליטיקה - שיתכבד ויעסוק בפוליטיקה. מי שרוצה לעסוק בשירות ציבורי - שיעסוק בשירות ציבורי, ואם עסק קודם בפוליטיקה - שייקח תקופת צינון ממושכת".

 

"המפלגות חיוניות לדמוקרטיה", סיכמה דורנר, "ופעילות פוליטית היא דבר מבורך. אבל אנחנו חייבים למצוא שיטה לנתק את החיים הפוליטיים מלשכות עבודה, ולמנוע השפעה לא ראויה של אנשים שעוסקים בפוליטיקה על חברי הכנסת ועל השרים".

 

יו"ר העמותה למשפט ציבורי, הפרופסור מרדכי קרמניצר, יצא בכנס אף הוא חוצץ נגד הצעת החוק, ותקף אותה במילים חריפות: "זה נסיון להכניס לתוך השירות הציבורי את סוכני השחיתות, כדי לאפשר השחתה בקנה מידה רחב של השירות הציבורי. ההצעה הזאת תפגע בשירות הציבורי, תגרום לפוליטיזציה שלו, תשחוק את האמון של הציבור בו ותחריף תהליכים קשים שמתרחשים בו כיום. זאת הצעה שתמוטט, תשחית, ותפגע באופן אנוש בשירות הציבורי, שיירד לרמה בלתי נסבלת".

 

יו"ר התנועה למען איכות השלטון, אליעד שרגא, ציין כדוגמה את אחיו של סגן ראש עיריית רעננה, עוזי כהן (ליכוד), שמשמשים שלושתם כעוזרים ויועצים לשרי החוץ, התמ"ת והבריאות – למרות שאין להם שום הכשרה לכך. "אחד הוא מוכר פיתות והשני הוא בכלל ספר". שרגא סיים את הפאנל בציטוט מדבריו של מנהיג זאיר לשעבר, מובוטו סה-ססקו: "בשנה שעברה היינו על פי התהום. השנה צעדנו צעד גדול קדימה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
דורנר. רוצה לשנות
צילום: זום 77
צילום: אלכס קולומויסקי
קרמניצר. המינויים - סוכני שחיתות
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: שאול גולן
לבנת. הג'ובים - תופעה מבהילה
צילום: שאול גולן
מומלצים