שתף קטע נבחר

 

דיווח: היהודים יקבלו פיצויים וחזקה על רכושם בעיראק

שליח "א-סינארה" בבגדד מדווח כי בתום דיון סוער אישרה מועצת השלטון הזמנית במדינה חוק הקובע כי היהודים שעזבו את עיראק יוכלו לקבל חזקה על נכסיהם. מרדכי בן פורת, יו"ר מרכז מורשת יהדות בבל, בתגובה: "עד שמועצת השלטון הזמנית לא תתכנס ביוני הקרוב - הכל נתון לפרשנויות". ח"כ בן אליעזר, יוצא עיראק: "מקדם בברכה את הנכונות שלהם לשלם פיצויים שכן יהדות עיראק יצאה משם בלי כלום"

בשורות למאות אלפי היהודים שעזבו את עיראק: מועצת השלטון הזמנית בעיראק מתירה ליהודים שעזבו את המדינה לשוב, לקבל פיצויים ולקבל בחזרה את רכושם החל מיוני הקרוב. כך ידווח מחר (יום ו') בגליונו העיתון "א-סינארה" היוצא לאור בנצרת. 

 

על פי ההערכות, חיים כיום בישראל בין 250 אלף ל-400 אלף יהודים שמוצאם בעיראק, ועוד כ-40 אלף בתפוצות, רובם בצפון אמריקה ובריטניה.

 

שליח העיתון א-סינארה בבגדד מדווח מפי מקורות מדיניים המקורבים לשר הפנים העיראקי, נורי אל בדרן, כי דיון סוער ניטש בין חברי מועצת השלטון בישיבתם אתמול סביב הסעיפים בחוקה העיראקית הזמנית המתייחסים ליהודי עיראק. 

 

השליח מצטט מקור במועצת השלטון לפיו חרף הדיונים הסוערים וחילוקי דעות אישרה המועצה אתמול בסופו של דבר ברוב מוחץ כי היהודים יהיו רשאים לקבל בחזרה חזקה על רכושם וכן פיצויים. כמו כן סוכם, על פי הדיווח, כי סעיף זה ייכנס לתוקף החל מראשית חודש יוני הקרוב.

 

יש לציין כי יום לפני תחילת הדיונים בנושא הודיע שר השיכון העיראקי, באכר ג'אבר כי החוק הקיים אינו מאפשר ליהודים לשוב לעיראק.

 

מרדכי בן פורת, יו"ר מרכז מורשת יהדות בבל, אמר בתגובה כי "החוקה שהתקבלה על ידי מועצת השלטון הזמנית בעיראק חלה על כל היהודים, אבל ככל שאני יודע, ההוראות הפנימיות בעיראק הן שהסעיף המתייחס ליהודים ולהחזרים, תקף רק לגבי יהודי עיראק שעזבו את עיראק רק אחרי שנת 1968 ולא תקף לגבי היהודים שעזבו בשנות ה-50' שאלה הרוב".

 

לדברי בן פורת, "עד שמועצת השלטון הזמנית לא תתכנס ביוני הקרוב, לאשר סופית את החוקה - הכל נתון לפרשנויות, וגם לא ברור איך מתכוונים להחזיר ליהודים את הכסף". 

 

מה יגיד הרחוב?

 

משקיפים בעיראק מעריכים כי אישור שובם של יהודים למדינה עלול ליצור קרע ולעורר תרעומת ברחוב המקומי שעמדותיו מנוגדות לעמדות מועצת השלטון בכל הנוגע לשובם של היהודים לבגדד.

 

ברחוב העיראקי חוששים כי יהודים פועלים להשתלט על הכלכלה המקומית וזאת על ידי רכישת מרכזי מסחר בעלי חשיבות רבה בבירה העיראקית בגדד.

 

שליח העיתון מצטט קבלנים של חפירות ארכיאולוגיות במחוז בבל הטוענים כי שלושה רבנים מישראל מפקחים על חפירות ארכיאולוגיות המתקיימות בבבל בפיקוח החיילים הפולנים שאחראים על הסדר והביטחון במחוז.

 

ח"כ בנימין בן אליעזר, יוצא עיראק, אמר בתגובה ל-ynet: "אני מקדם בברכה את הנכונות שלהם לשלם פיצויים שכן יהדות עיראק יצאה משם בלי כלום, רק עם בגדיה ובקושי עם מטלטליה. אני אהיה מאושר אם אדע שהם באמת ישלמו פיצויים".

 

בן אליעזר אמר גם כי "למרות פתיחת השערים אין לי ספק שיהדות עיראק תישאר כאן, שכן זו אחת האוכלוסיות שנטמעו כאן הכי טוב. אם תהיה פתיחת שערים אשמח לקחת את ילדי כדי לבקר במקומות בהם נולדתי". לשאלה האם הוא עצמו יהיה זכאי לפיצויים כלשהם אמר בן אליעזר כי "זה לא חשוב ולא משנה".

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חברי המועצה הזמנית בעיראק. חוק חדש?
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
בעיראק אחרי המלחמה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
"ברחוב העיראקי חוששים שיהודים ישתלטו על הכלכלה"
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
פואד. "היהודים יישארו בארץ"
צילום: רויטרס
מומלצים