שתף קטע נבחר

 

פאוול: לא נזנח את תפקידנו כמתווך הוגן

מזכיר המדינה לא מבין מדוע הפלסטינים זועמים: "לראשונה יפונו התנחלויות ויעברו לשימוש הצד השני, זה לא קרה ב-35 השנה האחרונות; הנשיא רצה לעזור לשרון ככל האפשר כדי שיעביר זאת בממשלה, במפלגה ובציבור". פאוול מבהיר: "אנו מחויבים למדינה פלסטינית עצמאית; הפליטים צריכים לחזור אליה - זו הרי הסיבה ליצירתה". בתוך כך נודע כי באיגרת מיוחדת מוייסגלס לרייס, תתחייב ישראל לפינוי המאחזים - כולל לוחות זמנים

יממה לאחר פרסום ההצהרה הדרמטית של נשיא ארצות-הברית, ובה הכרה ראשונה בגושי ההתיישבות והתנגדות לזכות השיבה, יצא אמש (יום ה') מזכיר המדינה, קולין פאוול, לעיתונאים בוושינגטון - וניסה להפחית במעט מהמתיחות שנוצרה מול הפלסטינים והאיחוד האירופי בעקבות הפסגה.   

 

 

"אנחנו מחויבים לחזון שתי המדינות ולהקמתה של מדינה פלסטינית עצמאית", אמר פאוול. "לא זנחנו את תפקידנו כמתווך הוגן. יש לקוות שהמו"מ יתחדש בקרוב, ואיננו שופטים מראש את תוצאותיו. למעשה, אין מדובר בסטייה כלשהי ממדיניותם של ממשלים קודמים".    

 

מקור בוושינגטון אמר ל-ynet כי מזכיר המדינה גילה מעורבות אישית חיובית בכל המגעים האחרונים להשגת ההבנות בין ארצות-הברית לישראל. במסיבת העיתונאים הערב בירך פאוול על הפינוי המתוכנן של רצועת עזה, וקרא להמשיך בתהליך הסרת ההתנחלויות, לקראת כניסה מחודשת למסלול "מפת הדרכים". לפלסטינים קרא להילחם בטרור ולהמשיך בתהליך הרפורמות במוסדות הרשות.  

 

לדברי מזכיר המדינה, עם השנים חלו שינויים בשטח, וצריך להתמודד עמם. "נראה יותר הגיוני שהפליטים יחזרו למדינה פלסטינית, שקיימת לצד ישראל. השינויים הדמוגרפיים שחלו בשני הצדדים הובילו למסקנה, שידרשו שינויים. אין טעם להתכחש למציאות". עם זאת, פאוול הכחיש כי הנשיא בוש הכיר בגושי התיישבות ספציפיים.  

 

מכתב מוייסגלס לרייס

 

הערב נודע כי בוושינגטון מצפים לקבל בימים הקרובים איגרת נוספת מישראל, הפעם - מראש לשכת רה"מ, דב וייסגלס. במכתב, שימוען ליועצת לביטחון לאומי, קונדוליסה רייס, צפויה ישראל להתחייב לפינוי של כל המאחזים הבלתי חוקיים, כולל לוחות זמנים.   

 

קולין פאוול נפגש היום עם ראש הממשלה, אריאל שרון, שעזב בינתיים את וושינגטון. בראיון שהעניק לאחר הפגישה לטלוויזיה הממשלתית הקנדית, אמר פאוול כי הסיבה העיקרית לתמיכה החזקה כל-כך בתוכנית ההתנתקות, היא הורדת ההתנחלויות המתוכנת. "דבר כזה לא קרה ב-35 השנים האחרונות, ויכול לקרות עכשיו - אם נלווה את התוכנית ונסייע לישראלים להעבירה בממשלתם".

 

פאוול הביע תמיהה על התגובה הפלסטינית השלילית: "לראשונה, התנחלויות יפונו ויועברו לשימוש הצד השני. בסופו של דבר ההתנחלויות הללו בעזה יהיו לתועלת התושבים הפלסטינים שחיים שם. עוד ארבע התנחלויות בגדה יפונו, ולא יעשה בהן שימוש. זוהי תחילתו של תהליך. הנשיא חשב שזה משמעותי והיסטורי עד כדי כך, שהוא חייב לתת את כל העזרה האפשרית לראש הממשלה שרון, כדי להעביר זאת בממשלה, במפלגה ובציבור הישראלי".

 

גם בראיון הטלוויזיוני התייחס פאוול לזכות השיבה. הוא הדגיש כי וושינגטון לא רוצה לקבוע מראש את תוצאת המו"מ על הסדר הקבע, וגם נושא זה צריך להיפתר בהידברות בין הצדדים. "אבל בכנות", הוסיף, "הפליטים האלה חייבים לחזור למדינתם החדשה, פלסטין, שזו הרי הסיבה ליצירתה - לא לישראל".

 

בראיון אחר, שהעניק לרשת הטלוויזיה האיטלקית "ראי", אמר פאוול: "אנחנו צריכים להתמקד עכשיו בהבטחת המקומות אותם תפנה ישראל. צריך להבטיח שמקומות אלה לא יהפכו מקומות מסתור למחבלים. צריך לסייע לפלסטינים לבנות כלכלה משגשגת, כדי לתת לאנשים תקווה".

 

ג'ון קרי, יריבו הדמוקרטי של בוש במירוץ לבית-הלבן, התייצב מאחורי הנשיא המכהן, והביע אף הוא תמיכה בתוכנית ההתנתקות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
פגישה עם ראש הממשלה. פאוול
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
"הנשיא החליט שהוא חייב לעזור לשרון"
צילום: רויטרס
איגרת. וייסגלס ורייס
צילום: איי פי
מתייצב מאחורי הנשיא. קרי
צילום: איי פי
מומלצים