שתף קטע נבחר

מנהיגים, הדור הבא

יוזמה חדשה לבחירת מנהיגי העתיד של ישראל יוצאת לדרך: 50 צוערים מוכשרים יעברו שלוש שנים של הכשרה מפרכת, כולל לימודים באוניברסיטה יוקרתית בחו"ל. המצטיינים מתוכם ישתלבו בעתיד במשרדי הממשלה

יתכן שבשבועות הקרובים, הרחק מן העין, תיבחר כאן המנהיגות של ישראל של עוד 20 שנה. אחרי שנה של ניסוי, תוכנית חדשה להכשרת ראשי המינהל הציבורי העתידיים שלנו יוצאת בימים אלה לדרך.

 

"המשתתפים יקבלו שלוש שנים של לימודים מפרכים, כולל מגורים, מחשב אישי נייד, שכר לימוד ומלגת קיום", אומר אחד היוזמים. "הם ילמדו בארץ שישה סמסטרים, ועוד שני סמסטרים באוניברסיטאות מובילות בחו"ל – והכל חינם. הם צריכים רק לרכוש את הבגדים שלהם. השאר – עלינו. ההשקעה בכל אחד מהם תגיע לכרבע מיליון שקל.

 

"מי שמעוניין בהזדמנות הזאת – הזדמנות של פעם בחיים – מוזמן לפנות רק עוד היום לפרויקט 'רוחות של שינוי' דרך אתר האינטרנט של עמותת 'עתידים' או דרך המחלקה למינהל תלמידים באוניברסיטה העברית. ככל שיהיו יותר מועמדים, נוכל לסנן מתוכם את 50 הצוערים המוכשרים ביותר והמתאימים ביותר".

 

הטובים למינהל הציבורי

 

הרעיון נולד לפני מספר שנים במוחותיהם של כמה יזמים ואנשי עסקים. הם הגיעו למסקנה שהטובים ביותר מגיעים בישראל לקורס טיס וליחידות מובחרות בחיל המודיעין – אבל לא למינהל הציבורי. התוצאה היא שיש לנו צבא טוב, אבל המינהל הציבורי אינו מצטיין.

 

קבוצת אנשי העסקים תרמו מזמנם ומכספם לעיצוב הפרויקט. התוכנית מיועדת רק לצעירים מצטיינים מהפריפריה. בני מיליונרים מרמת-השרון או מסביון לא יוכלו להתקבל. משום כך ייבדק מצבה הכלכלי של המשפחה כתנאי קבלה ראשוני.

 

תנאי ראשוני נוסף הוא ציון פסיכומטרי של 620 לפחות. תנאי שני הוא הצטיינות במבחנים סוציומטריים. עוד מחפשים אצל המועמדים כושר מנהיגות שהוכח בצבא או בתנועת-נוער.

 

"אנחנו מחפשים מנהיגים. לא סתם אנשים מוכשרים", אומר אחד היוזמים. כל מועמד יצטרך לעבור שני מנגנוני סינון – של האוניברסיטה העברית ושל נציבות שירות המדינה. הצוערים שיעברו בהצלחה את כל שלבי הסינון יידרשו לעמוד בשלוש שנים מפרכות מאוד. ההכשרה תהיה מורכבת מלימודים אקדמיים שלמים בתוספת תוכנית לימודים ייחודית ועמוסה.

 

כל מועמד יבחר לעצמו את הלימודים האקדמיים שבהם הוא מעוניין, ובנוסף יחויב בעוד חטיבת לימודים בהיקף אקדמי מלא במסגרת בית-הספר למדיניות ציבורית. המועמדים יקבלו תנאי למידה אופטימליים. הם יבלו יחד, ילכו ביחד להצגות ולמופעי בידור (על חשבון הפרויקט) ויקבלו דמי-קיום חודשיים לפי מדרג זכאות כלכלי.

 

תוכנית הלימודים כוללת סמסטר אחד או שניים בבתי-ספר למינהל ציבורי מן הטובים בעולם. בינתיים נבחנים בתי-הספר שבאוניברסיטאות דיוק והרווארד בארצות-הברית ובתי-הספר למינהל של אוניברסיטאות אנה או פונטבלו בצרפת. "אין בארץ תכנון לטווח ארוך מחוץ למערכת הביטחונית", אומר אחד מיוזמי הפרויקט. "באמצעות הצוערים האלה, שיכירו את שיטות המימשל המתקדמות בעולם, נכניס לשירות הציבורי מסה קריטית של צעירים איכותיים. לצד התיאוריות, הם יצטרכו כמובן להכיר את המציאות הישראלית, כדי שלא יהיו עפיפונים המרחפים אי-שם ממעל".

 

אחרי לימודיהם ישתלבו הבוגרים בעבודה במשרדי הממשלה. כחלק מתנאי התוכנית, הם יהיו מחויבים לעבוד חמש שנים לפחות בשירות הציבורי. הם ייקלטו לעבודה בדרגות הנמוכות ביותר, כדי לא ליצור איום על הצוות הקיים במשרדי הממשלה, אבל יהיו להם כלים להתקדם במהירות.

 

"זה כמו לתת לטייס אף-16 להטיס מטוס ססנה", אומר אחד היוזמים. "הוא יצליח בקלות ויתקדם הלאה". יוזמי הפרויקט מקווים שהוא יהיה תחרותי, כמו קורס טיס, קורס חובלים או קורס קצינים. במהלך שלוש השנים הפחות טובים יודחו. רק המוכשרים ביותר יצליחו.

 

השנה כבר נערך "פיילוט" של התוכנית, בלי פרסום. מתוך 144 מועמדים נבחרו 35, מהם 22 צוערות ו-13 צוערים. מאז תחילת השנה כבר נשרו שניים מהצוערים-הגברים. השאר ממשיכים בתוכנית. כל השותפים לפרויקט, ביניהם אנשי עסקים פרטיים מהארץ ומחו"ל, צה"ל, המועצה לביטחון לאומי, אגף התקציבים באוצר, נציבות שירות המדינה, האוניברסיטה העברית והסוכנות היהודית, עוקבים באחריו בתקווה. "בהכשרת טייס קרב, מדינת ישראל משקיעה כ-2.5 מיליון דולר", אומר אחד היזמים. "האם לא ראוי להשקיע גם במנכ"ל משרד ממשלתי בעתיד?"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אייל פישר
"אנחנו מחפשים מנהיגים. לא סתם אנשים מוכשרים" (אילוסטרציה)
צילום: אייל פישר
מומלצים