שתף קטע נבחר

תרומה לנזקקים? תקועה במחסנים...

בקהילת ניו ג'רזי שבארה"ב נחלצו לטובת נזקקי ישראל, והצליחו לגייס כטונה של בגדים וצעצועים לתרומה לרגל חג הפסח. אך שלטונות המכס בישראל מעכבים כבר חודשיים את שחרור המשלוח, בחשד שמדובר בסחורה למכירה - ופסח חלף לו. בקהילה נפגעו: "באנו לתרום למדינה, ופתאום אנחנו חייבים לה כסף". המכס: "אין פטור לתרומות במסגרת החוק"

לא פעם מצליחה הביורוקרטיה הישראלית לעצור ולעכב מהלכים פשוטים. אלא שבסיפור של הקהילה היהודית מניו-ג'רזי, נראה שהגענו לשיא חדש: משלוח של למעלה מטונה של בגדים וצעצועים, שהיו אמורים להגיע למשפחות נזקקים עוד לפני חג הפסח, תקוע במחסני נתב"ג כבר קרוב לחודשיים.

 

הסיבה: החשד במכס כי הבגדים יועדו למכירה. ואם לא די בכל האבסורד עד כה, כעת מתבקשים התורמים הנדיבים לשלם למעלה מ-10,000 שקלים עבור שיחרור הסחורה התקועה במחסנים. "זאת הפעם האחרונה שאנו נרתמים למשימה שכזאת" אמרו בייאוש נציגי הקהילה. והמכס בתגובה מסביר: "יש חוק במדינה - ואי אפשר לפטור תרומות ממכס".

 

"אתה לא יכול לשבת בצד"

 

תחילתו של הסיפור הקפקאי הזה לפני מספר חודשים. בקהילה היהודית בניו-ג'רזי כאבו לשמוע על האבטלה הגואה בישראל ועל כמות המשפחות הנזקקות, והחליטו שגם באמריקה הרחוקה צריכים לתרום משהו למדינה. כיוון שהעברת מזון היא משימה מורכבת מדי, הוחלט בקהילה על גיוס מוצרי יד שניה, בעיקר בגדים וצעצועים.

 

בין מארגני המבצע היה ליאור ערוסי, איש עסקים ותושב ניו-ג'רזי, שהסביר ל-ynet: "אתה לא יכול לשבת בצד ולא לעשות כלום. למרות שאנחנו באמריקה, החלטנו להריץ את הפרויקט ולקוות שהוא יצליח".

 

המארגנים פירסמו את דבר המבצע בקרב הקהילה היהודית, ולא האמינו: בתוך מספר שבועות הם הצליחו לגייס למעלה מטון של ציוד, דבר שסיבך לא מעט את לוגיסטיקת ההעברה.

 

כמה מהנציגים פנו לקונסוליה בניו-יורק וביקשו לדעת מהי הפרוצדורה להעברת התרומה לישראל. לאחר שהבינו כי מישהו בישראל צריך לקבל את הציוד ולחלקו, הם יצרו קשר עם ישיבת "בני עקיבא" שביישוב נחלים. מי שאמור היה לפקח על חלוקת הבגדים לנזקקים היה הרב יצחק שפירא.

 

דמי המשלוח שולמו אף הם על ידי הקהילה, חברת אל על התגייסה אף היא לעזרת אנשי הקהילה בכך שסיפקה להם "דיל טוב" - ולפני כחודשיים יצא המשלוח לדרך והגיע לישראל. אלא שלאחר שעברו את כל התהליך - נתקל הפרויקט במכס הישראלי.

 

לטענת ערוסי, "במכס לא האמינו שיש אנשים טובים, יהודים, בחו"ל שרוצים לעזור. הם חשבו שאנחנו רוצים למכור את הבגדים בישראל, והחליטו שהם רוצים לקחת על הסחורה מיסים".

 

לא עזרה לנציגי הקהילה העובדה שהציגו ישיבה שאמורה לפעול בארץ על מנת להשלים את המבצע, גם העובדה שמדובר בבגדים משומשים לא ממש עניינה את אנשי המכס. "לא האמנתי למה שאני שומע. בסך הכל מדובר באנשים שבאו לעזור לאחיהם בישראל, והנה המכס לא מאפשר לנו לעשות את זה. איזה סיבה יש לנו לשקר למכס? הצענו להם שיעקבו אחרי הסחורה, אבל שום דבר לא עזר", סיפר ערוסי.

 

חוב על אחסון: 10,000 שקלים

 

בקהילה ניסו לערב גורמים בכירים בישראל, ואף פנו לבית הנשיא שניסה אף הוא להתערב - אולם עד כה ללא הועיל. "הם דרשו מאיתנו לשלם כסף עבור הציוד, למרות שמדובר בתרומה. מאיפה נגייס עכשיו כספים? בסך הכל התרומה הייתה אמורה להגיע לנזקקים לפני חג הפסח, אבל המכס עצר זאת".

 

בסופו של דבר הצליחו נציגי הקהילה בישראל להוריד את גובה המס ל-3,000 שקלים לערך, אבל אם אז התברר להם כי בשל העובדה שהציוד נמצא כבר למעלה מחודש בתוך מחסני ממ"ן, נוצר חוב נוסף של קרוב ל-10,000 שקלים...

 

נכון להיום, הסחורה עדיין תקועה ואין מי שיזיז את העניין. "באנו לתרום למדינה, ועכשיו אנחנו חייבים לה כסף. חלק מאנשי הקהילה לא יודעים על כל התלאות שעברנו עד כה, אבל הם כן יודעים שהציוד לא הגיע לנזקקים. זאת הפעם האחרונה שהקהילה נרתמת למבצע שכזה", סיכם ערוסי באכזבה.

 

דוברת המכס, עידית לב מסרה בתגובה ל-ynet: "אכן היתה פנייה למכס, ובתחילה הם התבשרו שאין פטור במסגרת החוק לתרומות. אחרי שהסבירו את החשיבות ההומניטרית של התרומה, נעשה מאמץ מיוחד במסגרת הגבולות שהחוק מאפשר. יש חוק במדינת ישראל שלא מאפשר לפטור תרומות ממס. צריך אולי לשנות את החוק - אבל כרגע זה בלתי אפשרי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן יהודה
מכולת ציוד במכס. הסיוע תקוע
צילום: אורן יהודה
ערוסי. "לא האמינו שיש אנשים טובים"
צילום: אלעד גרשגורן
נזקקים. הסיוע לא הגיע... (ארכיון)
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים