שתף קטע נבחר

רובוט, תוריד את הזבל

סופרים ותסריטאים הזהירו כי קרב היום שבו יופיעו רובוטים שיהיו חכמים מבני האדם - ודבר לא ימנע מהם מלהשתלט על העולם אבל בינתיים, הרובוטיקה מצליחה בעיקר בביצוע משימות יומיומיות פשוטות: בשוק כבר אפשר למצוא רובוטים שמסוגלים לעבוד בגינה ולשאוב אבק בכוחות עצמם

עיניו הקרות של היצור שלחו מבט אינפרה אדום אל האפלה אפופת העשן. חמש פסיעות הפרידו בינו לבין לשכתו של נשיא ארה"ב. זרועותיו התחשקו בכוח עצום, מניפות את תותח הלייזר. מוחו היה מכוון כולו אל המטרה: להרוג את מנהיג המעצמה החזקה בהיסטוריה ולהשתלט על העולם.

 

זה, בדרך הכלל, הרושם שעשוי לעלות בדימיון כשחושבים על רובוטים. אינספור סרטי מדע בידיוני לימדו את חובב הקולנוע הממוצע שהרובוט הוא יצור שלא ממש כדאי לזלזל בו. בין אם מדובר במחסל שגילם ארנולד שוורצנגר בשליחות קטלנית ובין אם מדובר בברנש ידידותי כמו R2D2 ממלחמת הכוכבים - הרובוט תמיד הצטייר כיצור חכם בהרבה מהאדם, ובעל פוטנציאל להחליף אותו בכל עניין ותפקיד.

 

אלא שסרטים לחוד ומציאות לחוד. כמו שתעשיית הרובוטיקה נראית בשנים האחרונות, מנהיגי העולם יכולים להתרווח בכסאם. לא נראה שהרובוטים יוכלו להחליף אותם בטווח הנראה לעין.

 

אבל למה לא בעצם? מדוע שלא נראה כבר בשנים הקרובות את מה שאנחנו רואים כבר שנים בסרטים? איך זה שעדיין לא הגיעו לחנויות רובוטים שמתפקדים כמו בני אדם? שי אברמסון, מנהל הפיתוח של חברת Friendly Robotics הישראלית, מעריך שהסיבה לכך היא פשוט מחירם האסטרונומי.

 

לדבריו, חברות האלקטרוניקה הבינו שבמקום להשקיע בפיתוח רובוטים שיחשבו ויתנהגו כמונו, יהיה להן הרבה יותר משתלם לייצר רובוטים שיודעים לבצע עבודות שחורות ושימושיות. עיניים אינפרה אדומות? גפיים ממתכת? תנו לנו רובוט שיודע לשאוב אבק לבד ונהיה מרוצים.

 

רובוטים נגד בן לאדן

 

עיון בספרי ההיסטוריה מגלה שהרובוט תמיד היה שם, מסתורי ומאיים. במיתולוגיה הרומית אפשר למצוא איזכורים לרובוטים שנוצרו בדמותו של האל וולקן; לאונרדו דה וינצ'י תיכנן כבר ב-1495 אביר מכני שמסוגל לשבת ולהזיז את ראשו; ואיך אפשר לדבר על רובוטים בלי להזכיר את המכונה היהודית, הלא היא הגולם מפראג.

 

המילה רובוט עצמה נולדה רק במאה שעברה על ידי המחזאי הצ'כי קארל קאפק. הוא השתמש במילה - נגזרת של המילה הצ'כית ראבוטה, שמשמעותה עבודה - על מנת לתאר מכונות שנוצרו על ידי בני אדם ולבסוף הרגו אותם. לפני כשישים שנה טבע הסופר אייזיק אסימוב את המונח רובוטיקה שמלווה אותנו עד היום, וניסח את עקרונות המוסר העומדים בבסיס היחסים שבין רובוטים לבני אנוש - ובראשם החוק הקובע שרובוט לא יפגע בבן אדם.

 

ב-1961 החלה יצרנית הרכב ג'נרל מוטורס להשתמש ביונימייט - הרובוט התעשייתי הראשון - לשם ביצוע מלאכות הלחמה בשלדי המכוניות שעל פס הייצור. מאז ועד היום זכו הרובוטים בעיקר ליישומים תעשייתיים.

 

על פי נתוני האיגוד האמריקני לרובוטיקה, נרשמה ב-2003 עלייה של כ-20% בביקוש לרובוטים בתעשייה, בהשוואה לשנת 2002. מפעלים רכשו בשנה שעברה רובוטים בסכום עתק של 867 מיליון דולר. תעשיית הרכב היא הלקוח העיקרי: קרוב לשני שלישים מהרובוטים מיועדים למפעלי המכוניות.

 

רובוטים מסייעים גם לכוחות הביטחון בחזית: בישראל משתמשים חבלני המשטרה כבר שנים ברובוטים לניטרול מטענים. אולם לידידו האלקטרוני של האדם יש שימושים ביטחוניים נוספים. הצבא האמריקני באפגניסטן שלח רובוטים המצוידים במצלמות ובחיישנים לסרוק מערות מסתור, בניסיון לאתר את אוסמה בן לאדן וחבר מרעיו.

 

נוסע לבד

 

במקביל, נעשים כל הזמן ניסיונות להעלות את רף היכולת של הרובוטים. לפני כחודשיים הציע משרד ההגנה האמריקני פרס בסך מיליון דולר למי שיציג רכב רובוטי שיצליח לנסוע למרחק של 350 ק"מ ללא נהג. רוב כלי הרכב הלא מאוישים שיצאו לדרך הזו - מלוס אנג'לס ועד ללאס וגאס - נתקעו במרחק של כמה מאות מטרים מקו הזינוק.

 

רכב רובוטי שבנה צוות של אוניברסיטת קרנגי מלון האמריקנית צלח את המרחק הגדול ביותר - כ-11 קילומטר. למקום השני הגיע הרכב הישראלי שנבנה על ידי תומקאר ואלביט מערכות. הצלחה ישראלית בתחום הרובוטיקה נרשמה גם בשבוע שעבר.

 

שישה תלמידי י"ב מהרצליה זכו בתחרות בינלאומית יוקרתית לבניית רובוטים שהתקיימה בקונטיקט שבארה"ב. 42 קבוצות משבע מדינות התחרו בבניית רובוט שיצליח לתמרן במבנה דמוי דירת מגורים. הרובוט המנצח היה זה שהצליח למצוא נר דולק שהוסתר במבנה ולכבות אותו בזמן הקצר ביותר.

 

בחודש מרץ התקיימה בסן פרנסיסקו אולימפיאדת הרובוטים הראשונה. 400 רובוטים התייצבו למשחקי הרובולימפיקס והתחרו בכדורגל, טיפוס ואפילו היאבקות.

 

הגנן האוטומטי

 

אך לרובוטים יש מקום לא רק בתחרויות שונות ומשונות או במפעלי מכוניות. בשנה האחרונה אפשר להרגיש גם את השוק הביתי מתעורר לחיים עם רובוטים שימושיים שממלאים משימות ספציפיות בחיי היומיום.

 

מי שעומדות מאחורי הרובוטים הללו הן לא חברות סטארט אפ אלמוניות אלא דווקא כמה מענקיות הציוד הביתי. למה זה קורה רק עכשיו? מפני שרכיבים המשמשים בפיתוח רובוטים - כמו שבבים וחיישנים - הגיעו סוף סוף לרמת מחירים שמאפשרת לפתח מוצר זול שיתאים לתקציב המשפחתי.

 

אחת החברות הראשונות שהציעו רובוטים לשימוש ביתי היא חברת Friendly Robotics. כבר בשנת 2000 הציגה החברה הישראלית מכסחת דשא שנעה באופן עצמאי ברחבי הגינה. המכסחה נחשבת לבטוחה לשימוש: ברגע שמרימים אותה מהקרקע היא מפסיקה לפעול מייד, כך שאין סכנה שילד שירים אותה ייחתך. המכסחה מאפשרת לבעלי גינות לחסוך זמן רב שכן בשעה שהרובוט מטפל בדשא - הם יכולים להספיק לבצע מטלות אחרות.

 

בחברה מדווחים על כ-25 אלף מכסחות רובוטיות שנמכרו עד כה. אלף מהן נמכרו בישראל, אך רובן נמצאות בארה"ב - שם הן מקלות, בין השאר, על מלאכתם של גננים שצריכים לטפל במגרשי פוטבול או גולף ענקיים.

 

שואב אבק עצמאי

 

שי אברמסון, מנהל הפיתוח של החברה, מעריך שבעתיד נראה רובוטים ביתיים המטפלים במשימות נוספות, כמו פינוי אשפה וגיהוץ. בקרוב תתחיל החברה לשווק גם שואבי אבק שיודעים לעבוד לבד. לשואב האבק הישראלי תחכה מלחמה לא קלה על השטיחים האמריקניים: בארה"ב כבר זוכים שואבי האבק של חברת iRobot לפופולריות גואה.

 

שואב האבק שלה, המעוצב כצלחת קטנה, מסוגל לנוע באופן עצמאי ברחבי הבית. הרובוט יכול להיכנס מתחת למיטות ולנקות מצבורי אבק שאפילו לא ידעתם שקיימים, ואם ייתקל במדרגות - יידע הרובוט לעקוף אותן באלגנטיות.

 

סדרת שואבי האבק של iRobot, המכונה Roomba, הושקה לפני שנתיים. בפיתוח הרובוט, השתמשה החברה בטכנולוגיות מעולם הצעצועים, ויתרה מראש על שיכלולים יקרים - והתמקדה בייצור שואב אבק אוטומטי ויעיל. התוצאה: העלויות הנמוכות איפשרו להציע לצרכנים האמריקנים מחיר אטרקטיבי: הרובוט עולה כמאתיים דולר בלבד. בחברה מדווחים על מאות אלפי יחידות שנמכרו עד כה.

 

טיפול רפואי צמוד

 

תחום נוסף שבו מתמקדים יצרני הרובוטים הוא המגזר הרפואי. בתי חולים בארה"ב בוחנים מקררים ניידים, שיודעים לעבור בעצמם בין חדרי החולים ולחלק להם תרופות ומזון לפי הנחיות מדויקות של הרופאים. רובוטים כאלה יוכלו למנוע טעויות אנוש קריטיות במינון תרופות.

 

רובוטים אחרים מוצבים בחדרי ניתוח ומסייעים למנתחים במתן טיפול מדויק ויעיל. מדובר בסיוע לא זול: מחירם של רובוטים כאלה עשוי להגיע למאות אלפי דולרים.

 

רובוטים עושים את דרכם אפילו אל החלל. על פני המאדים מסיירים מזה כמה חודשים רכבי החלל ספיריט ואופורטיוניטי, המאפשרים למדענים שעל כדור-הארץ לחשוף את סודות הכוכב האדום. סוכנות החלל האמריקנית עובדת כמה מספר שנים על פיתוח הרובונאוט - אסטרונאוט דמוי אדם שיבצע משימות בחלל.

 

הרובוט יהיה מצוייד בזרועות ובמצלמות ויישלט מרחוק על ידי מפעיל. לו הרובונאוט היה בשימוש לפני שנה, ייתכן שהיה ניתן לתקן באמצעותו את המעבורת קולומביה בעודה בחלל - ולמנוע את התפוצצותה עם הכניסה לאטמוספירה.

 

רובוט חושב עד 2030

 

לאן הרובוטים יתקדמו בשנים הקרובות? נראה שרק למעלה. על פי ההערכות, עד שנת 2010 יגלגל שוק הרובוטים 17 מיליארד דולר בשנה, פי ארבעה ממה שהוא מגלגל כיום.

 

רבים בענף משווים את תעשיית הרובוטים ב-2004 לשוק המחשבים האישיים בשנות השמונים: יש מעט דגמים, מעט חברות מובילות - אבל כל העסק עומד לפני התרחבות אמיתית. חובבי הרובוטים, כך נדמה, לא מסתפקים בשימושים הביתיים וממשיכים לפנטז על רובוט שיכול להיות גם חבר ולא רק עוזרת בית.

 

ולראיה, מעריכה הסוכנות לפרוייקטים מתקדמים של משרד ההגנה האמריקני (DARPA) שעד שנת 2030 ניתן יהיה להציג רובוט חושב שיידע לתקשר עם מחשבים ובני אדם. יכולות קוגניטיביות כמו זיהוי דיבור מושלם והסקת מסקנות צפויות להופיע עוד לפני כן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרובוט של טויוטה. מנגן והולך
צילום: רויטרס
כלי רכב רובוטיים שהתחרו במירוץ האמריקני
צילום: איי פי
RoboMower. מכסח את הדשא
מומלצים