שתף קטע נבחר

 

שיראק נגד התנתקות: "אין שלום בלי משא ומתן"

נשיא צרפת מבקר את הנשיא בוש על הסכמתו לתוכנית שרון וקובע במסיבת עיתונאים: "רק הסכם יוכל לאפשר לפלסטינים ולישראלים לחיות זה לצד זה בשלום ובביטחון". גורמים בירושלים: "העמדות האירופיות והניסיון לרצות את הפלסטינים - על חשבון מרכיבים חשובים בביטחון ישראל". ובקונגרס האמריקני: הדמוקרטים חוברים לרפובליקנים - פועלים לאמץ את מכתב בוש שרון וכן להפוך את מכתב הנשיא לחוק מחייב

צרפת נגד ההתנתקות, הקונגרס האמריקני מתגייס לתמיכה: אחר הצהריים (יום ה') הזהיר הנשיא ז'אק שיראק כי "נסיגה חד-צדדית של ישראל מעזה ומהתנחלויות בגדה נידונה לכישלון".

 

 

"אי אפשר להשיג שלום בלי משא ומתן", אמר שיראק במסיבת עיתונאים, בתגובה לשאלה על תוכניתו של ראש ממשלת ישראל, עליה יצביעו ביום ראשון מתפקדי הליכוד. לדבריו, "רק הסכם יוכל לאפשר לפלסטינים ולישראלים לחיות זה לצד זה בשלום ובביטחון. כל תהליך אחר נידון לכישלון".

 

שיראק אף ביקר את הנשיא בוש בחריפות על ההסכמה לנסיגה הישראלית, שינוי הגבולות העתידיים ואי-הכרה בזכות השיבה. "אי אפשר לשנות חוקים בינלאומיים באופן חד-צדדי כך סתם, או אפילו לקטוע תוצאות של מו"מ שבמוקדם או במאוחר יהיה נחוץ", אמר שיראק.

 

גורמים בירושלים אמרו בתגובה לנאום שיראק: "צרפת מנסה להכניס אלמנטים שלה לתוכנית ההתנתקות, אך לא מדובר בתוכנית בהסכם, זוהי תוכנית חד צדדית, ולא יהיה כל שינוי בעמדה האמריקנית בנושא".

 

לדברי הגורמים, "אם אירופה רוצה לתרום לתוכנית - שתתרום לשיקום עזה. מה הם מציעים -  שנאפשר לפלסטינים לקפוץ מעל סעיף המלחמה בטרור? הם יכולים לנפנף בטענותיהם בידיים וברגליים, אך זה לא יעזור. העמדות האירופיות והניסיון לרצות את הפלסטינים באים על חשבון מרכיבים חשובים בביטחון ישראל, שבאו לידי ביטוי במכתב בוש, ולכן תוכנית ז'נווה כל כך מסוכנת. ביטחונה של ישראל צריך להישאר בידיה עצמה ולא בידי האירופאים, שאל לנו להיות תלויים בהבטחותיהם".

 

ארה"ב: תמיכה מקיר לקיר 

 

בתוך כך, ישנה תמיכה רחבה בשני בתי הקונגרס האמריקני בהצעת חוק שתביע תמיכה בתוכנית ההתנתקות של ישראל ובמכתב הנשיא בוש לראש הממשלה שרון. במשך הערב אף צפויה כנראה הודעה רשמית על המהלך המתוכנן בסנאט ובבית הנבחרים. ייתכן שתהיה החלטה משותפת של שני בתי הקונגרס, הצבעה שתהפוך את תוכנית ההתנתקות ומכתב הנשיא לחוק שהנשיא יצטרך לחתום עליו.

 

על פי היוזמה המשותפת, תאושר הצעת חוק שמאמצת את תוכנית ההתנתקות ואת מכתב הנשיא כמקשה אחת כמדיניות אמריקנית. את היוזמה מובילים צירי בית הנבחרים היהודים טום לנטוס הדמוקרטי ואריק קנטור הרפובליקני, ובסנאט ג'ו ליברמן הדמוקרטי ומנהיג הרוב הרפובליקני ביל פריסט.

 

מבחינת ישראל יש חשיבות רבה לעובדה שהדמוקרטים כמו הרפובליקנים, עומדים מאחורי מכתב הנשיא בוש, בנושא זכות השיבה למדינה הפלסטינית ולא לישראל וכן "המציאות הדמוגרפית" בגדה המערבית.

 

על פי המסורת האמריקנית, כל ממשל מתחשב בהצהרות נשיאותיות של קודמיו, גם מהמפלגה ההשניה, אבל לחקיקה בקונגרס, יש משמעות מעשית מעבר לתמיכה הסמלית. 


פורסם לראשונה 29/04/2004 17:11

 

בהכנת הידיעה השתתפה דיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שיראק. "לא לשנות חוק בינלאומי חד צדדית"
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
בוש ושרון. ביקורת אירופאית
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
ליברמן. תומך ברפובליקנים
צילום: רויטרס
מומלצים