שתף קטע נבחר

"אני קולע את הסלים שלי עם הרבה רגש"

מדור חדש: מקצועות של פעם. הרצל אוסטר מקיבוץ בית ניר, קולע זה עשרות שנים סלים וגאה מאד במקצועו. הוא הראשון בעולם שגילה את סנסני התמרים כחומר גלם לקליעה. את סליו הוא מוכר בקיבוץ וגם ברחבי העולם

את המדור החדש בערוץ הצרכנות, ששמו "עולם הולך ונעלם", ועוסק במלאכות ובעלי מקצוע של פעם, בחרנו לפתוח בקולע הסלים הרצל אוסטר, חבר קיבוץ בית ניר שליד קרית גת.

 

קולע הסלים הוא מקצוע מכובד מאד באירופה, ובגרמניה יש אפילו בית ספר לקולעים. כמו כן ישנם איגודי קולעים , כנסים ופסטיבלים של קולעים. באירופה, אומר אוסטר, זה מקצוע שמכבד מאד את בעליו וישנה גאוות מקצוע.

 

אוסטר, רווק כיום כבן 70, יליד פולין שנמלט בעת מלחמת העולם השנייה לרוסיה, הגיע עם משפתחו לישראל בשנת 1949. הוא נמנה על הגרעין השלישי שייסד את קיבוץ בית ניר (של השומר הצעיר) ומאז הוא שם. לאזור הוא קורא "פרובנס של ישראל". 

 

שנים רבות עבד במטעים. עם חיסולם לפני יותר מ-20 שנה, עבד בכל מיני עבודות בקיבוץ עד שהפך את התחביב שלו, קליעת סלים, לענף של ממש שמכניס לקיבוץ מידי חודש סכום כסף נאה.

 

"פעם מצאתי ספר בגרמנית שעסק בקליעת סלים וזה מצא חן בעיני", מספר אוסטר. "בעקבות עיון בו התחלתי בניסיונות קליעה בשעות הפנאי ומאז לא עזבתי את התחום".  במשך השנים התמקצע אוסטר והפך לקולע הסלים המקצועי היחיד בארץ, למרות שישנם קולעים נוספים ביניהם רבים שהיו תלמידיו.

 

זאת ועוד, אוסטר גילה את סנסני התמרים כחומר גלם ראוי לקליעה והוא הראשון בעולם שקלע בחומר זה. בנוסף הוא קולע מערבות שאותן הוא מייבא מאירופה. "אלוהים ברא את הערבות לקליעה", אומר אוסטר בחיבה, "הערבות גדלות מהר, עד כדי כך שאפשר לשמוע שהם גדלות". רוב הקליעה באירופה אכן נעשית מערבות.

 

לפחות פעם בשנה הוא יוצא לכנס בינלאומי ושם גם מוכר את סליו. בביתו בקיבוץ ספרייה גדולה עם עשרות ספרים בנושא. נראה שזו הספרייה הגדולה ביותר בישראל בנושא קליעה. כמו כן יש לו אוסף גדול ומעניין של סלים מכל העולם, חלק מהם רכש בכנסים שבו השתתף וחלק קיבל תמורת סל שלו.

 

"אל הסנסנים התוודעתי בביקור אצל תלמידה שלי, רותי דניב, בקיבוץ מעגן", מספר אוסטר. "במרפסת שלה היה תלוי ענף סנסנים. לקחתי חבילה של סנסנים, השרתי במים והתחלתי לקלוע. עד אז לא קלעו מחומר זה בשום מקום בעולם. מאז אני קונה מידי שנה מחקלאי עמק הירדן כמויות גדולות של סנסנים ומייצר מהם סלים. אני יכול לומר שאני עם סנסנים קולע עם רגש".

 

מאז הפך לפנסיונר עובד הרצל רק 4 שעות ביום. בסדנה שלו ממוקמת בעליית הגג שממנה נשקפים הרי יהודה. חדר אחר בביתו מלא בסלים שקלע והם למכירה.

 

"הסלים שלי יקרים", מדגיש אוסטר, "אף סל שלי לא דומה לחברו. אני לא קולע שני סלים אותו דבר. אני יכול לעשות סל בעיניים עצומות וגם יכול לזהות סל שלי רק ממישוש. אני יכול לומר שכמו הקולעים האירופים, אני גם בעל מקצוע וגם אמן. המקצוע הזה צריך להיות גם הובי ובעיקר, צריך לאהוב אותו". ואכן אוסטר מאוהב בסלים שלו ומתייחס למקצועו בגאווה ובכבוד.

 

הטלפון של הרצל אוסטר לתיאום ביקור וקנייה: 6874379 -08

 

פנייה לגולשים: נשמח לקבל הצעות לכתבות נוספות בנושא מקצועות של פעם לאימייל: money@y-i.co.il לערוץ הצרכנות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוד הכהן
אוסף הסלים למכירה של אוסטר
צילום: דוד הכהן
צילום: דוד הכהן
הרצל אוסטר. "אני יכול לקלוע בעיניים עצומות"
צילום: דוד הכהן
צילום: דוד הכהן
סל גדול במיוחד, מתאים לבית מלון
צילום: דוד הכהן
מומלצים