שתף קטע נבחר

האו"ם: לפלסטינים מגיעה ריבונות על כל השטחים

ברוב גדול, שכלל גם את מדינות האיחוד האירופי, אישרה עצרת האו"ם נוסח החלטה המכירה בזכותם של הפלסטינים לריבונות על כל שטחי הגדה, רצועת עזה ומזרח ירושלים "שמצויים תחת כיבוש ישראלי מאז 1967". התנגדות אירופית גרמה לבסוף לריכוך מסויים בנוסח ההחלטה המקורי

האו"ם מתייצב לצד הפלסטינים: על אף התנגדות חריפה מצד ארה"ב וישראל, קיבלה אמש (ה') העצרת הכללית של האו"ם בניו-יורק הצעת החלטה פלסטינית, שחוזרת ומאשררת את זכותם של הפלסטינים לריבונות בשטחי הגדה המערבית, רצועת עזה ומזרח ירושלים.

 

140 מדינות תמכו בהצעה לעומת 6 שהתנגדו ו-11 שנמנעו. ההחלטה שבה ומאשרת כי בהתאם להחלטות קודמות של עצרת האו"ם ולחוק הבינלאומי, לפלסטינים "יש זכות לריבונות והגדרה עצמית בשטחים, שמצויים בסטטוס של כיבוש צבאי מאז 1967".

 

הפלסטינים דחקו בחברות באו"ם לקבל החלטה בעניינם בניסיון לתת משקל נגד למכתב הערובות שהעניק הנשיא בוש לראש הממשלה שרון לפני כחודש, ובו הביע הממשל הסכמה להמשך קיום גושי התנחלות בשטחי הגדה ולהגבלות על זכות השיבה של הפלסטינים.

 

נוסח ההחלטה שהתקבל הוא נוסח מתוקן, פרי משא ומתן מאומץ שהצליח לבסוף לגרוף גם את תמיכתן של מדינות האיחוד האירופי, שהתנגדו לנוסח המקורי. הנוסח המקורי גרס כי "לישראל אין כל זכויות לריבונות על אף חלק מהשטחים". אולם הנוסח הזה הוחלף בנוסח לפיו לישראל "יש בשטחים אלה חובות ואחריות ככוח כובש".

  

ישראל וארה"ב חזרו וטענו כי הנושאים של גבולות ופליטים ייקבעו רק במסגרת הסדר הקבע ובמשא ומתן בין ישראל והפלסטינים, וכי למכתבים שהחליפו בוש ושרון אין השפעה על משא ומתן זה.

 

שגריר ישראל באו"ם דני גילרמן אמר בדיון כי ההחלטה היא ניסיון לגרור את העצרת הכללית, שהיא גוף פוליטי, להביע עמדה בסוגייה משפטית שבמחלוקת.

 

לעומתו, אמר הנציג הפלסטיני, נאסר אל-קידווה, כי מכתב בוש לשרון ומדיניות ישראל הם הפרה של החוק הבינלאומי בכל הנוגע להתנחלויות. סגן שגריר ארה"ב באו"ם, ג'יימס קאנינגהאם, אמר כי ההחלטה ועיתויה "אינם ראויים ויגרמו לנסיגה במאמצי השלום".

 

יצויין כי בשונה מהחלטות מועצת הביטחון של האו"ם, להחלטות העצרת הכללית של האו"ם, שבה חברות 191 מדינות, אין תוקף מחייב והן הצהרתיות בלבד. כמו כן, בעצרת הכללית אין לארה"ב זכות וטו, פריבילגיה שיש לה ולעוד מספר חברות קבועות במועצת הביטחון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
העצרת הכללית של האו"ם. 140 תמכו
צילום: איי פי
צילום: איי פי
התנגד. השגריר גילרמן
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
דחף להחלטה. אל-קידווה
צילום: רויטרס
מומלצים