שתף קטע נבחר

מלחמות מחירים בשוק רפואת השיניים

השינוי בקופת חולים מכבי הרעיד את שוק רפואת השיניים ופתח מאבק מחירים חריף. מה ההבדלים בין כתר כזה או אחר, כמה עולה טיפול שיננית והאם גם סתימות הן עניין של גיאוגרפיה. מדריך

שוק רפואת השיניים בישראל עבר באחרונה טלטלה. המהפך בקופת חולים מכבי, שריכזה את אחת מרשתות מרפאות השיניים הגדולות בישראל, מביא למלחמת מחירים ולמאבק על לקוחות מכבי, שגורר את כל שוק רפואת השיניים בישראל.

 

ומהו אותו מהפך? בעקבות פסיקת בגץ הופכת רשת מרפאות השיניים של מכבי, בתהליך שיימשך עוד כשבועיים לפי הערכות הקופה, ממלכ"ר (ארגון ללא מטרות רווח שאיננו מחויב במע"מ) לרשת מרפאות תחת חברה חדשה בשם מכבידנט, שתקום תחת קרן מכבי. כ-505 רופאים ו-150 שינניות קיבלו מכתבי פיטורין.

 

לדברי הקופה, כ-100 רופאים, ביניהם חדשים, צפויים לחתום על חוזים ממושכים עם הגוף החדש. בינתיים נותרו הפציינטים, כלומר חברי הקופה, תלויים בין שמים וארץ. אמנם ממשיכים טיפולים שכבר התחילו, אבל בחלק מהמרפאות לא קולטים מטופלים חדשים אלא מפנים אותם למרפאות הילה.

 

ד"ר שלמה ברק, מי שייסד ועמד בראש רשת מרפאות מכבי ועומד היום בראש רשת מרפאות אמריקן לייזר, מנסה לנצל את ההזדמנות ופתח במלחמת מחירים מול מכבי. הורדנו את המחירים בכ-30% בממוצע לעומת המחירים הקודמים, תוך התאמה מירבית של המחירים לאלו שנגבו במכבי, הוא אומר. ומי שייצא נשכר ממהלך זה הוא הצרכן.

 

כך, לדוגמה, תמורת סתימה לבנה שעלתה עד לאחרונה 375 שקל דורשים עכשיו באמריקן לייזר 206 שקל. בלבד. כתר חרסינה ירד מ-1,850 שקל ל-1,205 שקל. טיפול שיננית שעלה 150 שקל עולה היום 120 שקל. אפילו ניתוח חניכיים בלייזר על-ידי מי שמוגדר כרופא מומחה, שלא כל מרפאת שיניים מיומנת לבצע, ירד מ-2,750 שקל ל-1,690 שקל - הוזלה של 37%.

 

מחירי סוף עונה

 

האמנם מכירת סוף העונה של טיפולי השיניים? מה אנחנו צריכים ללמוד מנפילת המחירים על מתח הרווחים הקודם של הרשת?

 

"הרקע למלחמת המחירים טמון בעובדה ש-40 רופאים עברו ממכבי אלינו", טוען ד"ר ברק שלא מסתיר את רצונו לשאוב לקוחות מן הרשת שאותה הקים וניהל. "בשיטה של הורדת מחירים אני מקבל הרבה יותר מטופלים. רוב לקוחותינו החדשים הם פליטי מכבי".

 

ד"ר יצחק חן, יו"ר ההסתדרות לרפואת שיניים, איננו חוסך בביקורת על מלחמת המחירים החדשה: "ברק שימש במשך שנים כמנהל המרפאות של קופת חולים מכבי וטען שהן מעניקות טיפול השווה לטיפול הפרטי. עכשיו, כשהוא נמצא בתאגיד פרטי, הוא אומר שזה יותר טוב. השאלה היא: האם הרשת מתחייבת למחירים אלה גם בעתיד או שזו מלחמה פרטית כדי להביא אליה את לקוחות מכבי, וכשתסתיים המלחמה ישובו המחירים ויעלו כלפי מעלה? למה אמריקן לייזר לא הוריד מחירים לפני שנה?

"ההסתדרות לרפואת שיניים מנהלת מאבק רב שנים נגד תאגידים פרטיים ורשתות שונות של מרפאות שיניים, שגם מכבי וגם אמריקן לייזר נמנים עליהם, בטענה שהן מספקות לרופאי השיניים מן השורה תחרות בלתי הוגנת. רופא שיניים שעובד בתאגיד מקבל רבע עד חמישית מהמחיר שמשלם המטופל ונושא ב-100% אחריות במקרה של תקלה", אומר ד"ר חן.

 

המאבק האינטנסיבי על לקוחות מכבי נובע גם מהעובדה שהקופה היוותה נתח משמעותי משוק טיפולי השיניים שנאמד בכ-2.4 מיליארד שקל בשנה.

 

זאב וורמברנד, מנכ"ל שירותי בריאות כללית, מעריך כי במהלך המיתון של השנתיים האחרונות התכווץ השוק בכ-10%. ההערכות הן שמרפאות השיינים של מכבי גלגלו כ-250 מיליון שקל בשנה. קופות החולים והרשתות העצמאיות מהוות כמחצית משוק טיפולי השיניים, והשאר שייך לרופאים הפרטיים.

 

שירותי בריאות כללית היא בעלת רשת ש.ל.ה, הפועלת כחברה עצמאית והנחשבת לרשת טיפולי השיניים הגדולה ביותר בארץ, וגם היא לא רוצה להחמיץ את מבוטחי קופת החולים המתחרה. "לא נתחיל במלחמת מחירים, כי גם היום המחירים שלנו נוחים יחסית למקובל בשוק", מכריז וורמברד.

 

האסטרטגיה של ש.ל.ה היא התמקדות בהגדלת פריסת הרשת. פתיחת חמישה סניפים חדשים הוקדמה. וכן מבצע של רשת ש.ל.ה המבטיח לחברי מכבי בדיקות חינם והערכה מחודשת חינם של המשך טיפול. במקביל קלטה הרשת 25 מרופאי מכבי והיא מנהלת מו"מ עם 15 רופאים נוספים בקריות, באשדוד ובראשון-לציון על ניהול של מרפאות פרטיות שהם מבקשים לפתוח. "אנחנו צופים להגדיל את הנתח שלנו בשוק מ-12% ל-16%", אומר וורמברנד.

 

בנתניה זול יותר

 

רופא השיניים ד"ר אלי לוין, המפעיל מרפאות בתל-אביב ובנתניה, מסביר שפערי מחירים ברפואת השיניים הם גם שאלה של איכות: המחיר תלוי באיכות העבודה של רופא השיניים, איכות החומרים וגם המעבדה שבה הוא משתמש ומי במעבדה מבצע עבורו את העבודה, מנהל בכיר או עובד מתחיל.

 

לדבריו, אפילו המיקום הגיאוגרפי משפיע על המחיר. במרפאתו הנתיייתית הוא גובה מחירים הנמוכים בכ-10% מהמחירים במרפאה בתל-אביב בגלל העלויות הנמוכות יותר של תפעול המקום.

 

אבל מה שחשוב למטופל יותר מכל הוא איכות הטיפול והחומרים שבהם משתמשים. ד"ר לוין: לצרכן אין שום דרך לדעת מה רופא השיניים מכניס לו לפה. בכתר, לדוגמה, יש פערים עצומים של איכויות, מתכות בהן משתמשים. אחוז המתכות הבלתי אצילות יכול לנוע בין 51% ל-78%. פער המחירים משמעותי וגם התוצאה.

 

כשאחוז המתכת נמוך יותר, קיימת התחמצנות של החניכיים. מעבדה יכולה לגבות תמורת כתר בין 200 ל-500 שקל על עבודת המעבדה בלבד, תלוי במוניטין שלה ובאיש הצוות שעובד על הכתר. דוגמה נוספת היא טיפול שורש: אפשר לעשות טיפול שורש לא יסודי בחצי שעה, אבל אני עובד שעה וחצי בממוצע. המטופל לא יחוש בהבדל עד שהשן תתעורר בעוד שנה.

 

צריך לשים לב איפה מתנהלים קרבות המחירים, אומר רופא שיניים הרוצה בעילום שמו. ההוזלות הן על סתימות, עקירות וטיפולי שורש. כשמדובר בטיפולים מסובכים הדורשים מיומנות גבוהה יותר, פתאום המחירים מתיישרים או שהמקומות הזולים כלל אינם עוסקים בהם.

 

בשתלים, שצוברים לאחרונה פופולריות, המחירים דומים מאוד. ברשתות עוסקים בכתרים על בסיס מתכת, אבל לא עוסקים כמעט בכתרים על בסיס חרסינה, שדורשים מיומנות רבה יותר ולכן יקרים יותר.

 

בדקנו את הטענה, ואכן במכבי ובקופת חולים כללית לא עוסקים בכתרים מחרסינה, אם כי במכבי אומרים שהם אכן מבצעים כתרים דומים לאלה הנקראים קפטק.

 

ד"ר שלמה ברק דוחה מכל וכל את ההאשמות על פערים של איכויות מחירים כגורם למחירים המוזלים. "אנחנו משתמשים בחומרים הטובים, השכיחים והמקובלים בשוק הפרטי. כתר חרסינה, לדוגמה, נבצע אך ורק על בסיס 78% מתכת חצי אצילית. גם המעבדות משותפות לכולם".

 

אין תעריפון רשמי

 

ההסתדרות לרפואת שיניים איננה עומדת בחיבוק ידיים בתקופה זו שהשוק גועש. מתוך מודעות לקרב המתנהל על הלקוחות של מכבי היא מפרסמת בשבועיים האחרונים מודעות ענק, מבלי לנקוב בשמה של רשת מרפאות השיניים של מכבי, וקוראת לציבור לפנות לרופאי שיניים פרטיים באמצעות ההסתדרות, ואפילו מעמידה מספר טלפון ואת אתר האינטרנט שלה לאיתור רופא שיניים באיזור המגורים של הפונים.

 

אבל כשפנינו לד"ר חן, יו"ר הסתדרות רופאי השיניים, וביקשנו מחירון השוואתי התברר שאין כזה בנמצא. טווח המחירים עצום, הסביר לנו. מחירי סתימות לבנות יכולים לנוע בין 100 ל-300 שקל, ומחירי כתר חרסינה בין 900 ל-2,000 שקל. זאת, בשל התחרות הגדולה בישראל על שוק רפואת השיניים.

 

בישראל יש כ-7,000 רופאי שיניים, כלומר רופא שיניים אחד על כל 750 אזרחים לעומת רופא אחד ל-3,000-2,000 איש בארה"ב ובאירופה. ד"ר חן: אנחנו במקום הראשון בעולם במספר רופאי השיניים. ולכן מצד אחד יש רופאי שיניים שמורידים מחירים כדי לקבל לקוחות, ומצד שני יש פרופסורים ורופאים בעלי ותק ומוניטין שדורשים - וגם מקבלים - מחירים גבוהים באופן משמעותי. יש גם הבדל בסוגי המעבדות בהן משתמשים.

 

ד"ר חן מחלק את רמת המחירים לארבע קבוצות:

 

בקבוצה הראשונה נמצאים רופאים מתחילים שמחירי הטיפולים במרפאתם זולים ב-25%-10% ביחס למחירי הטיפולים בתאגידים של קופות החולים או אצל רופאים שנסיונם 7-5 שנות עבודה.

 

בקבוצה השנייה - מחירים של תאגידים מסחריים ורופאי שיניים עם ניסיון של 7-5 שנים.

 

בשלישית - רופאי שיניים בעלי ותק של יותר מ-10 שנים שמחירי הטיפולים במרפאותיהם גבוהים ב-25%-10% מהמחירון של מרפאות קופת חולים.

 

ברביעית - מומחים שמחיריהם יכולים להיות גבוהים ב-50% ויותר ממחירי קופות החולים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דייגו מיטלברג
רופא שיניים. זול יותר
צילום: דייגו מיטלברג
מומלצים