שתף קטע נבחר

אהבות סודיות בעמק

מה כתב אלכסנדר זייד לנערתו ציפורה? מי רצח את זוג האוהבים נחמקה ואהרונצ'יק? מאיזה אבנים נבנתה המצבה של בועז פרסוב? לקראת אירועי חג השבועות בעמק יזרעאל - מסלול אהבה בין הטלנובלות של החלוצים

שייח' אברק עין חרוד נהלל פסטיבל ימי חלב ודבש 
עוד רעיונות 

אהבתם של החלוצים, אנשי העליות הראשונות, לארץ ישראל, היתה חמה ויוקדת. אבל מאחורי הרים של אידיאולוגיה יוקדת פרחו גם סיפורי אהבה אחרים, מהזן הרומנטי. בין שמירות, פילוח רגבי אדמה ורעיית צאן בגבעות ובעמקים, נולדו אהבות עזות - חלקן סודיות, חלקן לא באו לידי מימוש וחלקן נגמרו בטרגדיה.

 

 

 

שייח' אברק

 

אהבה בין דפי היומן

 

בין הטיולים המיוחדים המוצעים בעמק יזרעאל לקראת חג השבועות (וגם בימי שיגרה) יש אחד שכותרתו 'בין ספרות ומציאות - בעקבות סיפורי אהבה בעמק'. מדריך אותו עפר אבידב, איש נהלל. מסלול האהבה מתחיל בסיפורו של אלכסנדר זייד, שהגיע לארץ מוילנה ב-1903, והוא בן 17. בירושלים הוא מכיר נערה בשם ציפורה, שגם היא עלתה מוילנה כמלווה לאחותה קלייה (שלימים נישאה לישראל גלעדי, השומר הידוע).

 

אלכסנדר רוצה להביא את ציפורה מירושלים לחוות סג'רה, שם חיים בקומונה 12 גברים וחמש נשים, אבל בעל הכרכרה, מוסלמי אדוק, מסרב לנסוע עם אשה גלויית פנים. ציפורה נאלצת להתחפש לגבר וכשהיא מגיעה לסג'רה נשות המקום מופתעות ומתלהבות משיערה הקצר ומכנסיה. צבי בקר, שהיה חייט ברוסיה, מתבקש לתפור לכל הבנות מכנסיים, ומאז זהו הלבוש האופייני של החלוצות.

 

זייד ניהל יומן בו מתועדים גילויי אהבה. כך הוא כותב בעת שהוא הולך לשמור במסחה: "רציתי להתראות עם ציפורה. שבוע שלישי או רביעי שלא ראיתי אותה. לעזאזל... "

 

בני הזוג התחתנו בחתונת השומרים ב-1912, ברחובות. אמה של ציפורה, שהגיעה מוילנה, מתפלאת איך בתה חיה בסוכה בודדה בלב הכרמים: "הכל אצלך בתי שלא כדרך הטבע והאדם". כשהם עוברים לכפר גלעדי (כפי שהמקום נקרא היום), כותב אלכסנדר על פרשה רומנטית שהסעירה את הקבוצה: "בזמן האחרון התחילה להופיע אצלנו בגילוי תופעה של חיים חופשיים באהבה. לאחד תענוג במשך חודש, לשני סבֵל במשך רבע חיים. הלילה ילדה ריבה (ריבה מישל, שהיתה אשתו של משה אליוביץ וילדה בן ללוקאצ'ר). עכשיו יש לה שני בנים משני אבות. כמה יסבלו ילדים אלו בגלל הוריהם...".

 

זייד נרצח בשייח' אברק ביולי 1938. מאז ועד מותה פעלה ציפורה להנצחתו, בין היתר בפסל שהוצב על גבעה שאליה ניתן להגיע מכביש 75, אחרי שפונים לקרית-עמל ובית-שערים העתיקה. מהפסל - תצפית נהדרת על העמק.

 

את האבנים אספה בת זוגו 

 

לא רחוק מהפסל נמצא בית הקברות של אגודת השומרים. המצבה הבולטת ביותר כאן ידועה בשם 'האוהל', והיא מתנשאת מעל קברו של בועז פרסוב. האבנים לאוהל הובאו על ידי בת זוגו, סילביה, שאספה אותם בכל המקומות בהם נהגו להתייחד. בועז נמנה עם חבורת הרועים של שייח' אברק. על קברו שלט נחושת שנעשה ונכתב על ידי אביו, שהיה מורה בבצלאל: "העבר אין, העתיד מנין, הרגע כהרף עין".

 

חזור למעלה
עין חרוד

 

הרועה הנבגד

 

בבוקר אחד ב-1922, במחנה עין חרוד, נשמעו כמה יריות. בזירת הירי התגלה זוג מתבוסס בדמו. היא נחמקה אברונין-אברמסון, הוא אהרונצ'יק רוזין. נחמקה היתה נשואה לאיש אגודת השומרים והרועים אריה אברמסון. רוזין, בחור יפה שיודע לשיר ולנגן, הגיע לעין חרוד בעלייה השלישית. אברמסון היה עסוק רובו ככולו במרעה, האהבה בין אשתו לרוזין פרחה, והיא אף ניהלה יומן בו היא מתחננת בפני בעלה שישוב וייקח אותה. לאהובה היא כותבת ביומן: "אהרונצ'יק, ובכן, אנא אני באה? קושי בלי סוף. איפה הטוב? אתמול סערנו. אה, נו, טוב. הרה למי? לא יפה כזה. לכן כואב". אחרי שנחמקה משתפת את החובשת בסוד הריונה נמצאים בני-הזוג ירויים.

 

התאבדות? זו הגירסה הרשמית, אבל אנשי עין חרוד יודעים את האמת.

 

אברמסון נסע למקסיקו, לקנות סוסים. כשחזר, התחתן בשנית. גליליה הבת התנכרה לו שנים. כשהיתה בת שש כתבה על קבר אמה: "לרגלי הר גלבוע, שם כרם נטוע, שם אמא שוכבת בלאט, שם שקט שם הס".

 

ב-1942, כאשר גסס מסרטן בירושלים, התוודה אברמסון לפני אביו: "אבא, אני הרגתי את השניים".

 

חזור למעלה
נהלל

 

וכך נולד משה דיין

 

ולדהיים הטמפלרית, היום אלוני-אבא, היא רקע נאה לסיפור אהבה אחר. ב-1933 בא לארץ קומוניסט צעיר שבורח מגרמניה. אורי גפני, בשמו הישראלי, מגיע לעין חרוד, קושר את נפשו בהתיישבות, עובר לנהלל ומצטרף לבני הדור השני שמקימים את קבוצת שמרון. הגוי הגרמני מתאהב בבת נהלל גאולה חופשי.

 

עם פרוץ מלחמת העולם השנייה עוצרים הבריטים את הטמפלרים ברחבי הארץ, מרכזים אותם בולדהיים ומחפשים בעלי נתינות גרמנית אחרים. אורי גפני, למרות השתדלויות בני נהלל, נתפס ומוגלה לאוסטרליה. גאולה חופשי מצטרפת אליו לשם. לפני כעשר שנים הם ביקרו בנהלל וגאולה סיפרה שמדי לילה, בעת ששכבה במיטתה, היתה מונה את מספרי המשקים בנהלל והוגה את שמות המשפחות, כדי לא לאבד קשר.

 

נהלל עצמה היא רקע פורה לסיפורי אהבה. אפשר להתחיל בבית הקברות בתל שמרון, מול מצבותיהם של שמואל ודבורה דיין. דבורה מגיעה לארץ-ישראל ב-1913 בעקבות אהבה נכזבת. יופיה שובה את כל חברי דגניה. למרות זאת היא נדחית על ידי הקבוצה, בשל עדינותה ("השכלתה רחבה מדי והיא מפונקת באוכל").

 

מי שאחראי לסילוקה הוא לא אחר מאשר שמואל דיין. אומרים שהוא עשה זאת כדי שיהיה לו קל יותר להגיע אליה. כאשר חזרה לרוסיה כדי להחלים מקדחת, הוא ניצל את שהותו באוסטריה לצורך טיפול רפואי (נכנס לו ברחש לאוזן וחבריו שפכו פנימה שמן לוהט) כדי להמשיך לרוסיה ולבקר אותה. הם חוזרים יחד לדגניה. שמואל קובע ש"ילדים הם גורם מפריע בהגשמת האידאה של הקבוצה", אבל הראשון שמפריע להגשמת האידאה זה הוא עצמו. כך בא לעולם משה דיין.

 

אהבה מעבר לפינה

 

הסליק בנהלל, במשק משפחת אבידב, הוא רקע לסיפורו של יאני אוסטרובסקי (לימים אבידב), שמגיע למושבה "נהר טוב" באוקראינה ופוגש את נסיה, בת לדור חמישי של חקלאים יהודים. הבחור הצעיר והיפה, המזוהה עם קבוצת טרומפלדור, שם עין על העלמה הנאה. נסיה, ביומנה: "הבחור עבד במרץ, לפתע תקע קלשונו באדמה... התייצב מולי, סקר אותי, תוך חיוך נרחב והפטיר בהתפעלות: א-שיינע שיקסע". הם מתחתנים ועולים לארץ ישראל.

 

על פועלו של החלוץ מאוקראינה בארץ ועל השליחויות הסודיות שלו למדינות ערב תוכלו לשמוע במרכז המבקרים הצמוד לסליק, לפני או אחרי הקפה, העוגה וגבינת ברקנית מכפר יחזקאל, שמגישה רחלי, שלבה נקשר בנינו של יאני אבידב.

 

עופר אבידב מדריך גם סיור תחת הכותרת 'בעקבות השומרים בעמק'. טלפון: 3347194 - 052.

 

חזור למעלה
פסטיבל ימי חלב ודבש

 

רודאו באלונים, יריד בכפר יהושע

 

השלף המזהיב עכשיו בשדות מספק תפאורה מושלמת להצגה הגדולה שעולה בימים אלה בעמק יזרעאל ותגיע לשיאה בחג השבועות. גם השנה מתקיים בעמק פסטיבל 'ימי חלב ודבש', המשלב בתכניו את ערכי המסורת היהודית, המורשת הציונית וחוויית הכפר.

 

שבועות הוא אומנם חג של יום אחד, אבל מארגני הפסטיבל מתחו את קשת האירועים המתוכננים על פני שבוע שלם (29-21 במאי).

 

האמת? אפשר לצאת לדרך כבר היום. לא חסר מה לראות כאן, לשמוע, להריח, לטעום, להתרגש (ולמה לא לישון) גם בימים שכתר של חג עדיין לא נקשר בהם. אז הנה לקט מהתפריט. ההתלבטות מה להפוך למנת פתיחה ומה לעיקרית - עליכם.

 

  • תיקון שבועות בגן הלאומי בית שערים: הרצאות, מופעים מוסיקלייים, כלייזמרים, דוכני מזון. שלישי, 25 במאי. טל' 9831643 - 04.

 

  • אירועי קציר חלב ודבש בקיבוץ יפעת: קציר חטים, דיש במורג, טחינה בריחיים, ספארי דבורים. רביעי, 26 במאי. טל' 6548974 - 04.

 

  • חג מתן שירה עם שרה'לה שרון בקיבוץ גניגר: חגיגת זמר עברי. אמן אורח - שימי תבורי. שלישי, 25 במאי (22:00, ללא תשלום).

 

  • הלהקות הצבאיות בקיבוץ יפעת: להקות חיל האוויר, חינוך מיוחד, חיל החינוך וצוות הוואי פיקוד צפון במיטב הרפרטואר שלהן. חמישי, 27 במאי (20:30, ללא תשלום).

 

  • אגדה על קערה ומצקת בקיבוץ מזרע: מחזמר לכל המשפחה, בביצוע תיאטרון אורנה פורת לילדים ונוער. רביעי, 26 במאי, באולם המופעים בקיבוץ (בתשלום).

 

  • 'החשמלייה' - מופע תנועה, מוסיקה ומולטימדיה, בתל עדשים: חן צימבליסטה וצחי פטיש מנגנים על עמודי חשמל, מבדדים, כדורי אזהרה ואפילו על כלי הקשה רגילים. ראשון, 23 במאי.

 

  • רודאו בחוות קיבוץ אלונים: מופע סוסים, הדגמת מקצים ברכיבה מערבית, רכיבת פעלולים, קפיצות ראווה, מוסיקת קאנטרי, דוכני מזון. רביעי, 26 במאי.

 

  • ירידי איכרים ואמנים: בחוצות אלונים (25 ו-26 במאי), בקיבוץ מזרע(27) ובקיבוץ שריד (26-29 בחודש).

 

  • 'יום החקלאות האורגנית' בכפר יהושע: תצוגה חקלאית עשירה, יין וגבינות, מתחם יהדות, כפר ילדים איניאני, במת אמנים (אורי בנאי, דליק ווליניץ, דני שטג, להקת השיבולים בשירי הגבעתרון). חמישי, 27 במאי, באתר רכבת העמק.

 

  • פסטיבל החלב באזור התעשייה אילון התבור: סיור (יוצא כל שעה) במחלבת תנובה, הגדולה ביותר במזרח התיכון, והמון פינות יצירה. חמישי, 27 במאי, 16:00-9:00. בתיאום מראש ( 244 - 666 - 800 - 1), הכניסה חופשית.

 

  • מסע הצלב האחרון בבית לחם הגלילית: סיור במושבה הטמפלרית וסיפורם של המתיישבים הגרמנים שהגיעו להביא את המשיח וסיימו עם צלב הקרס. בהדרכת קובי פליישמן. שבת, 29 במאי. טל' 9831611 - 04.

 

פרטים מלאים על אירועי הפסטיבל: טל' 6520721/2/3 - 04.

 

חזור למעלה
עוד רעיונות

 

בלי כל קשר לפסטיבל

 

הנה עוד כמה רעיונות לסיורים ולפעילויות חוויתיות באזור, עם ובלי כל קשר לפסטיבל.

 

כפר יהושע: אתר רכבת העמק, הפסיפס היפה לזכר האדריכל היהודי יליד גרמניה ריכרד קאופמן (מתכנן נהלל, כפר יהושע, שכונות בירושלים ועוד), אנדרטת הנופלים שפיסלה בתיה לישנסקי. אפשר לתאם סיור עם רפי יריב (728077 - 058, 9832491 - 04), ואם תלחצו עליו הוא יתן לכם לטעום מהשמנת הכי טובה בעמק.

 

בית לחם הגלילית: ביקור ב'חוות דרך התבלינים' ובחנות המפעל המשכרת, שפורסת תצוגה צבעונית-ריחנית של תבלינים, תערובות מיוחדות, חליטות וצמחי מרפא. אבי ציטרשפילר, הבעלים ופולקלוריסט מלא חן, מדריך סיורים ליחידים וקבוצות. פתוח כל השבוע. טלפקס: 9533405 - 04; בחווה מחכה לכם האוהל הבדואי של חוסיין, שמציע פלאפל וטחינה נפלאים וגם ארוחות מלאות. טל' 843473 - 054; מהחווה יוצאים טיולי אופניים (קבוצות ויחידים) ברחבי בית לחם, שמורת יער אלונים ונחל ציפורי. 'אופק בשטח', 662181 - 052.

 

שלוש דקות הליכה, ואתם בשביל פרות החלב של משק ברנדס. מה עושים כאן? מלווים את כל שלבי הגדילה של הפרה, מתנסים בחליבה, מגמיעים עגלים ולומדים איך להכין חמאה. פתוח בשבתות וחגים, 16:00-10:00. בימי חול בתיאום מראש. טל' 9832437 - 04, 275682 - 053.

 

אלון הגליל: מרכז המבקרים של יקב יפתחאל ושל מיכוורת אופיר שוכן ב'בית אלן', מבנה עץ בן 160 שנה שנעקר מהרי האפלצ'ים בארצות הברית ועשה עלייה לגליל. אפשר גם לקנות. טל' 9861466 - 04, 609762 - 050.

 

מעל 'בית אלן' משתרע 'מרכז שטח אלון הגליל' - מאהל ענקי המשמש בסיס יציאה לטיולים בסביבה. בחנות במקום אפשר לרכוש ציוד מטיילים מקצועי, לקבל הנחיות לגבי מסלולים וגם ליהנות מארוחה וקפה. טל' 242444 - 068.

 

קיבוץ מרחביה: מרכז המבקרים החדש מספר את סיפור הקואופרציה, ניסיון ההתיישבות השיתופי ששרד שבע שנים (1911-1918). באולם המושקע שישה מדורים נושאיים מלווים בסרטים. בחצר מרשימים במיוחד בתי המגורים העתיקים, ביניהם בית מאיר יערי, מנהיג 'השומר הצעיר' ומפ"ם. לתיאום ביקורים:598882 - 04, 638051 - 053.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פסל אלכסנדר זייד. נרצח בשייח' אברק ב-1938
צילום: אורן יהודה
צילום: יגאל צור
קבר אריה אברמסון. "אני הרגתי את השניים"
צילום: יגאל צור
צילום: יגאל צור
הסליק של משפחת אבידב. "א-שיינע שיקסע"
צילום: יגאל צור
צילום: עמית מגל
בתי ראשונים במרחביה. מאיר יערי גר כאן
צילום: עמית מגל
מומלצים