שתף קטע נבחר

 

הפגנת ה-150 אלף: פרץ הלהיב, איילון מתח ביקורת

מכל רחבי הארץ נהרו לעצרת בכיכר רבין, שהחלה בדקת דומייה לזכר 13 חללי צה"ל מרצועת עזה. פרס: "אנחנו הרוב, ניפרד מעזה לשלום". ראש השב"כ לשעבר, עמי איילון, ביקר את השמאל: "ניכסנו לעצמנו את השאיפה לשלום. לא הצלחנו להתנחל בלבבות, נצליח רק כשתוגת המפונים תעלה על צהלת המפנים". בסביבת שרון מביעים שביעות רצון, אך מצפים לראות תנועה ציבורית רחבה וחבירה לממשלה

השמאל חוזר לכיכר: כ-150 אלף בני-אדם השתתפו אמש (שבת) בעצרת בכיכר רבין, שהתקיימה תחת הכותרת: "יוצאים מעזה, מתחילים לדבר". זו הייתה אחת ההפגנות הגדולות שנראו במדינה בשנים האחרונות, והגדולה ביותר שארגנו תנועות השמאל מאז רצח רבין.   

 

העצרת נפתחה בדקת דומייה לזכר 13 החיילים שנהרגו בשבוע שעבר ברצועה. במקור תוכננה העצרת להתקיים כתגובה לתוצאות משאל מתפקדי הליכוד, אולם אירועי השבוע האחרון בשכונת זייתון וב ציר פילדלפי, הפכו אותה, על פי המפגינים, לרלוונטית אף יותר. 

 

מאחורי הקלעים של העצרת:

 

הנואם הראשון היה עמי איילון, ראש השב"כ לשעבר ומיוזמי "המפקד הלאומי". בפתח דבריו אמר איילון, כי המפגינים אינם הרוב בעם: "אנחנו המפגינים כאן, לא הצלחנו לחלחל לרוב העם. הרוב שותק ולכן אינו משפיע. אומר לכם מדוע הרוב לא כאן. הם לא כאן כי אנחנו לא הצלחנו להתנחל בלבבות של אותו רוב אמיתי שקובע. לא הצלחנו להידבר ואולי בכלל לא ממש רצינו.

 

"הפכנו את מתיישבי יש"ע לאויבים ובאדנות הוצאנו אותם אל מחוץ לגדר. נצליח רק כשתוגת המפונים תעלה על צהלת המפגנים. ניכסנו לעצמנו את השאיפה לשלום. הרוב יושב בבית ושותק, למרות שהוא רוצה לצאת מעזה בדיוק כמונו. לרוב הקובע לא אכפת ולא צריך להיות אכפת מי יחתום על ההסכם לסיום הסכסוך. כדי לצאת מעזה, הרוב בעם צריך להפסיק לשתוק".

 

כמו כן אמר איילון, כי הוא מאמין שראש הממשלה רוצה להתקדם בתהליך השלום: "שרון הגיע למסקנה שיש לפנות את כל ההתנחלויות בעזה, ואני מאמין שהוא יכול. אני מאמין שרק מי שמרגיש עצב גדול ביום הפינוי, רק הוא יכול להעבירו בלי שנמצא עצמנו בלב מלחמת אחים.

 

"אני מאמין שיציאה מעזה היא צעד קטן למדינת ישראל וצעד גדול למדינה דמוקרטית שחיה בשלום עם שכניה. אבל לשם כך הרוב צריך לומר לראש הממשלה, 'אם תתקדם, אנחנו איתך, ואם לאו, לא תהיה ראש ממשלה'".

 

פרס: זו עצרת של אחדות

 

"עצרת זו אינה עצרת של השמאל, אלא עצרת של הרוב. יש כאן הערב פי ארבעה מכל מצביעי הימין הקיצוני", אמר יו"ר האופוזיציה, ח"כ שמעון פרס. "כ-80 אחוז מעמינו רוצה שלום, אחוז אחד מנסה לחסום את זה. לא ניתן להם לחסום את זה". 

 

פרס בירך בציניות את שר הביטחון ושר המשפטים, על ששינו את דעתם. "שר הביטחון אמר שצריך תוכנית מדינית, מנהיג שינוי אמר כי צריך לדבר תחת אש. שלום לך שאול מופז, ברוך הבא הרוב".  

 

למשתתפי העצרת קרא פרס: "אתם הרוב בעם. אתם שמוכנים להגן על הבית, לא נולדתם להילחם על חלומות של אימפריה. זה הרוב הרוצה לשוב הביתה בשלום כדי לחזק את הבית. הבית הישראלי המשוחרר מהשטחים הכבושים, שיקטין את העוני ויתקן את העוולות החברתיות. הבית שיחדש עלייה וקליטת עולים ויאפשר לצה"ל להגן על גבולות ישראל כדי שלישראל יהיו גבולות. נאמר שלום לעזה. ניפרד בשלום ממיליון ורבע פלסטינים".

 

בדבריו ציין פרס כי אין צורך כעת בממשלת אחדות, אלא באחדות בעם. "ממשלת אחדות ללא מדיניות לא דרושה היום לישראל. דרושה לנו אחדות המטרה, שתביא אחדות בישראל למען עתידה. הערב, כתמיד, אנו מאוחדים סביב צה"ל. צבא שאין בו ימין ושמאל. צבא של כולנו. צבא שאת חייליו וקציניו כולנו אוהבים. אסור לנו לקיים ממשלת בובות שעונה אמן אחרי החלומות ההזויים של הימין הקיצוני. אנו זקוקים לממשלה שתבטא את רצון העם ותפעל למען עתידו.

 

פרס אמר כי יש עם מי לדבר בצד הפלסטיני: "אבו עלא יכול לפעול אם נאפשר לו לפעול. זו לא עצרת של שנאה, מחאה או אופוזיציה, זו עצרת של אחדות, תכלית ועצה טובה לקראת הבאות. עצרת להורדת החסם וחידוש התקווה. כולנו ביחד, אתם שבאתם ואתם הנמצאים כאן בלבכם. עלינו למלא חובה קדושה כדי להציל את מדינת ישראל ולהניעה לעבר השלום והביטחון". 

 

פרץ: עזה מקוללת 

 

בנאום תקיף, לראשונה זה שנים בנושאים מדיניים, קרא יו"ר עם אחד, ח"כ עמיר פרץ, לפעול ולא לחכות: "הזמן פועל נגד הבטחת עתידה של מדינת ישראל. עזה אינה קדושה אלא מקוללת. ארץ גזירה בה מאבדים צלם אנוש. איננו מאמינים רק בהתנתקות אלא בהתחברות לערכי המוסר והשוויון. מהכיכר בה נרצח רבין הלוחם ואיש השלום אני מבטיח, לא אנוח ולא אשקוט עד שתתבצע התנתקות ותחל ההתחברות".

 

גם ראש מפלגת יחד, יוסי ביילין, אמר בעצרת שיש פרטנר ליציאה מעזה בהסכמה. "הפרטנרים הם לא כמו אביגדור ליברמן, אפי איתם או בני אלון, לא רציניים כמו יוסף לפיד ולא ישרים כמו אריק שרון. יש לנו בעיה עם הפרטנר, אבל הם חפצי חיים. אפשר לדבר איתם עדיין וזה הסיכוי לשלום. מי שאומר שאין עם מי לדבר, אינו רוצה לדבר, גם אם הוא אהוד ברק וגם אם הוא שרון".

 

"השלום יותר חזק מערפאת ומשרון והוא ינצח כי העם רוצה בו. ההפגנה של היום צריכה להוציא את שרון ממשרד ראש הממשלה, אם לא יפעל מיד כפי שההפגנה לפני 22 שנה הוציאה אותו ממשרד הביטחון. המחנה הזה יכול לעשות הרבה דברים. הוא הוציא את צה"ל מלבנון ואני כל כך גאה שיצאנו משם אחרי 18 שנות איוולת. המחנה הזה יוצא למאבק חייו. זה מאבק שיימשך בהפגנות ובהצהרות ובעימות עם מי שוויתרו על המדינה".

 

האלוף סמיה: זהו מצעד איוולת

 

"לצערי הרב אנו צועדים במצעד האיוולת הזה 37 שנים. עלינו לזכור שפתרון לסכסוך היהודי-פלסטיני יהיה כואב ביותר", אמר אלוף פיקוד הדרום לשעבר, יום טוב סמיה, שקרא לפתרון מדיני ולנסיגה.

 

"יש כאן אבסורד. צבא מצוין שמצליח לספק זמן כמעט בלתי מוגבל לדרג הפוליטי להגיע לפתרונות, אך אין זה מובטח לנצח. אנו נברח מיש"ע בלחץ של הרחוב. אני מסכים עם ראש הממשלה שצריך לצאת מעזה. אסור לברוח כמו מלבנון".  

 

צלי רשף, נציג שלום עכשיו, אמר בעצרת: "מאות האלפים כאן מתחרים עם ארבע מאות אלף המפגינים בהפגנה המיתולוגית ההיא - זו אחת ההפגנות הגדולות בהיסטוריה של ישראל. מאות האלפים כאן לא באו לתמוך בשרון. באנו להציג אלטרנטיבה לשרון. אחרי השבוע הנורא הזה חייבים לומר את האמת, הכל בגלל ההתנחלויות".

 

במפלגת העבודה הביעו חוסר נחת מדבריו של רשף. חבר הכנסת יצחק הרצוג אמר ל-ynet: "ההפגנה הזו היא לא ההפגנה של השמאל, אלא של הרוב הדומם למרות ההכרזות הבומבסטיות של נואם זה או אחר. המטרה שלנו היא לכבוש את המרכז".

   

1,300 שוטרים, לוחמי משמר הגבול, חבלנים, פרשים, מתנדבי המשמר האזרחי, סדרנים ופקחים התפרשו בכיכר לרגל העצרת יחד עם אמבולנסים של מד"א ואנשי כיבוי אש.

 

"עם משב רוח לא משיטים ספינה"

 

בסביבת שרון עקבו בדריכות אחר ההפגנה, ואמרו הבוקר: "זה אולי משב רוח מרענן שהיה חשוב בעיקר לשמאל, בשביל שיוכל לומר לעצמו שהוא עדיין חי וקיים, אך עם משב רוח לא ניתן להשיט ספינה. השאלה היא האם תיווצר תנועה עממית, שהיא מעבר לשמאל, כתוצאה מן ההפגנה שתקרא ליציאה מעזה". 

 

"הפגנה שאין בעקבותיה עשייה פוליטית גם איננה מספיקה", אומרים אנשיו של ראש הממשלה. "ייצוב תודעה ציבורית זה צעד חשוב, אך צריך צעדים פוליטיים משלימים, כמו חבירה לממשלה, אם השמאל רוצה להתחיל להיות רלוונטי. עמי איילון היה היחיד שאמר למפגינים דברי טעם, על כך שאינם מייצגים בינתיים את הרוב בעם".


פורסם לראשונה 15/05/2004 11:56

 

בהכנת הידיעה השתתפו דיאנה בחור-ניר ואבי כהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
המפגינים והשלטים
צילום: איי פי
צילום: ערוץ 2
לא התנחלנו בלבבות. איילון
צילום: ערוץ 2
צילום: ערוץ 2
שלום לך מופז. פרס
צילום: ערוץ 2
צילום: ג'רמי פלדמן
יש פרטנר לנסיגה. ביילין
צילום: ג'רמי פלדמן
צילום: ישראל הדרי
הלהיב את ההמונים. פרץ
צילום: ישראל הדרי
מומלצים