שתף קטע נבחר

הכנסת העלתה את אחוז החסימה ל-2%

יו"ר ועדת החוקה קרא להמשיך במגמה: "אחוז החסימה בישראל עדיין נמוך ביחס למערב". יו"ר חד"ש התנגד: "זהו חיסול של המרכיב האידיאולוגי בפוליטיקה. גוזרים כלייה על מפלגות בעלות צביון רעיוני מובהק, ומותירים את הזירה הפוליטית לשתי המפלגות הגדולות - שעיקר עיסוקן בביזה"

מליאת הכנסת אישרה היום (ב') בקריאה שנייה ושלישית את העלאת אחוז החסימה ל-2 אחוזים מכלל הקולות הכשרים. ככל הנראה, מעתה - רק מפלגה שתזכה בבחירות לשלושה מנדטים ויותר תוכל להיכנס לכנסת.

 

ההצעה עברה ברוב של 67 בעד, 17 מתנגדים וללא נמנעים. את ההצעה יזמו תשעה ח"כים מהליכוד, ממרצ, מהעבודה, מהמפד"ל, משינוי ומהאיחוד הלאומי.

  

בבחירות האחרונות נמנו 3,148,364 קולות כשרים, ואחוז החסימה עמד על 1.5%. לכן, נדרשו לרשימות המועמדים 47,226 קולות כדי להיכנס לכנסת.

 

על סמך הנתונים האלה, שני אחוזי החסימה יהוו 62,967 קולות, כלומר, שלושה מנדטים ומעלה.

 

"חיסול המרכיב האידאולוגי בפוליטיקה"

 

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ מיכאל איתן (ליכוד), אמר כי בהשוואה למדינות דמוקרטיות מערביות אחרות, אחוז החסימה בישראל עדיין נשאר נמוך יחסית, ויש לקוות להמשך המגמה של העלאת אחוז החסימה.

 

יו"ר הקואליציה, ח"כ גדעון סער (ליכוד), אמר ל-ynet: "מדובר בהישג חשוב של הליכוד ושל הקואליציה, אשר יתרום באופן משמעותי ליציבות הממשל בישראל ולצמצום רסיסי המפלגות. זה הושג הודות לנחישות הליכוד לעגן את הנושא בהסכמים הקואליציוניים".

 

ח"כ סער הבטיח כי הליכוד ישאף להוסיף ולהעלות בעתיד את אחוז החסימה.

 

יו"ר סיעת חד"ש, ח"כ מוחמד ברכה, אמר לעומת זאת: "העלאת אחוז החסימה מחסלת את המרכיב האידיאולוגי בפוליטיקה, גוזרת כלייה על מפלגות בעלות צביון רעיוני מובהק, ומותירה את הזירה הפוליטית לשתי המפלגות הגדולות, שההבדלים ביניהן קטנים, ועיקר עיסוקן בביזה".

 

בטורקיה: אחוז החסימה הוא 10%

 

הולנד היא הדמוקרטיה הוותיקה היחידה המשתמשת בשיטת בחירות הדומה לזו הנהוגה בישראל (שלא באמצעות בחירות אזוריות). הולנד בוחרת את 150 חברי הפרלמנט שלה במחוז בחירה ארצי אחד, ואחוז החסימה שם עומד על 2%-3%.

 

בדנמרק קיים אחוז חסימה ארצי של 2% מהקולות. למרות זאת, קיימות בפרלמנט הדני מפלגות-יחיד שזכו לנתח קטנטן מן הקולות. הסיבה לכך נעוצה בקיומם של שני מחוזות בחירה מיוחדים בשתי טריטוריות השייכות לדנמרק, גרינלנד ואיי פארו.

 

בשבדיה קיים אחוז חסימה ארצי של 4%, כאשר המטרה היא לאפשר למפלגה אשר זוכה לתמיכה מקומית חזקה לשפר את סיכוייה.

 

בבלגיה עומד אחוז החסימה על 4.8%, ובטורקיה חייבת מפלגה לזכות בלפחות ב-10% מן הקולות כדי להיכנס לפרלמנט, וכך בבחירות האחרונות, ב-2002, הצליחו רק שתי מפלגות לזכות בייצוג פרלמנטרי.

 

בספרד, על מפלגה לקבל לפחות 3% מן הקולות בתוך מחוז הבחירה שלה בכדי לזכות במושבים בפרלמנט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בחירות 2003
צילום: איי פי
צילום: אתר הכנסת
להעלות עוד. איתן
צילום: אתר הכנסת
צילום גלי תיבון
הישג חשוב. סער
צילום גלי תיבון
צילום: גבי תיבון
כלייה. ח"כ ברכה
צילום: גבי תיבון
מומלצים