שתף קטע נבחר

זמן החלב

הרבה מים לבנים זרמו במחלבות מאז ימי הגבינה הכחושה ועד לריקוטה, לברינזה ולאורגנית שנשטפה בברנדי. המחלבות הביתיות שפורחות באזור הצפון מציעות מגוון אינסופי מהלבן הלבן הזה. סיור כתובות

פרדוקס מצפה הימים מריים וחיימק'ה הוד אמירה ומארק רובין 
עין כמונים המאירי גלעד גולן חוות רום 
חלב עם הרוח מחלבת הנוקד טבע עז 

בהתחלה היתה 'תנובה', רק 'תנובה'. הקוטג' 9% היה שיא הגסטרונומיה. כשהתחלנו לנסוע לצרפת וטעמנו כמה גבינות, הבאנו במזוודה בכל נסיעה כמה בורסן, ברי וקממבר, שהסריחו את המטוס עד כדי חנק ואפילו הבודקים הביטחוניים עבדו עם אטבים על האף.

 

אט-אט החלו ניצנים של מחלבות ביתיות שלמדו את התורה והבינו שאוכל אצל הישראלים זה צורך קיומי. ההתנפלות לא איחרה לבוא ובעלי המחלבות עמדו נפעמים לנוכח נחלי האדם שהגיעו מכל קצות הארץ לקנות גבינה כחולה ששכבה במרתפים שנה שלמה או יוגורט חמצמץ. הגילוי הבא היה שאפשר להאכיל את ההמונים במקום ולא רק להעמיס הביתה. אז פתחו שולחן עם קצת גבינות ויין, ומטעימות גבינה עם שולחן ושני כסאות זה הופך למסעדונת ומשם כבר הסכר נפרץ וחלב נשפך כמים. אזור הצפון מוביל את המהלך הזה בשנים האחרונות ובגדול.  

 

פרדוקס

 

מו בשבילכם?

 

הגימיק האחרון שמעלה את דרגת ההמצאות מעבר לכל דמיון, היא מסעדה חדשה בישוב אלון הגליל, שנפתחה בתוך רפת. לא כזו שעשתה הסבה - רפת פעילה ותוססת עם צלילי "מו" אותנטיים. באופן מפתיע - הריח לא מורגש והיא גם קיבלה את השם המקורי 'פרדוקס'. יהודה אריאלי, בעל המקום, בנה רפת אקולוגית, ידידותית לסביבה מתוך אהבה גדולה מאוד לבעלי חיים.

 

הם מגישים שם מנות טאפס שמשלבות גבינות עם דגים. סלטים של ירקות עם רטבים וגבינות בניהם סלט פרדוקס עם פרמזן מתובל ורוטב יוגורט. פלטת גבינות בוטיק וטוסטים של ג'בטה בגריל. מחירי המנות: 39-26 שקלים. 284496 - 058.

 

חזור למעלה
מצפה הימים

 

אמבטיית גבינה

 

מלון 'מצפה הימים' מגדל כמעט את כל התצרוכת שלו לבד וכך נולד לפני 8 שנים הרעיון לפתוח מחלבה. סמי חזן, בעל המלון, הציע את הפרויקט ליואב בלחסן ממושב רמות נפתלי. כשיואב הגיע למלון הוא מצא פרה אחת. תוך פחות משנה הקים רפת, דיר, מחלבה ומפעל לייצור גבינות, שפועל בשיטות מסורתיות. היום מייצרים שם 25 סוגים שונים של גבינות אורגניות והפיתוח האחרון הוא יוגורט בלקני בטעמי פירות. לאוהבי אוכל אורגני יש אפשרות להנות מפלטת גבינות זוגית שנמכרת בחנות המשק ב-35 שקלים, אפשר לצרף אליה יין, לחמים אורגניים ועוגיות בריאות ולשבת בחיק הטבע מול הכנרת.

 

בספא של המלון אפשר לטבול במי הגבינה, בעלי סגולות המרככות ומשמנות את עור הגוף. ויש גם מסכת קילוף מחלב של עזים מניקות. מחיר הטיפול: בין 260 ל-460 שקל. 6994512 - 04.

 

חזור למעלה
מריים וחיימק'ה הוד

 

הסוד של סבתא-רבא

 

סלון הבית של מרים וחיימק'ה הוד במטולה הפך לחדר אירוח כפרי, שבו מגישים ארוחות חלביות לאורחים ולמטיילים. הארוחות מבוססות על מגוון עשיר של חריצי גבינה צפתית מחליבת בוקר טרייה, שחיימקה למד את סוד הכנתה מסבתא-רבא והוסיף לכך ידע מקצועי. הוא פיתח להן גרסה אישית בטעמים ותוספות שונות. בנוסף, הם מגישים לבנה וגבינת שמנת גם הן מעשה ידיו של חיימקה, זיתים מהמטע, ביצים מהלול הסמוך, ריבת תאנים מעץ בן 100 שנטוע בגינה, דגים כבושים תוצרת עצמית, סלט איקרה עם תפוחי עץ ממתכון שעובר במשפחה, יוגורט ביתי, לימונדה מלימוני העץ, בקיצור קשה לתפוס אותם במשהו שהם לא עושים לבד - אפילו ליקר שזיפים. מחיר: 45 שקל לאדם, 65 לזוג. 6940767 - 04.

 

חזור למעלה
אמירה ומארק רובין

 

לאכול עם העיזים

 

אצל אמירה ומארק רובין מראש פינה גדלים בחצר האחורית עיזים וגדיים עם שמות של אנשים, שמתנהגים כמו בני משפחה. אמירה למדה מהבדואיות איך לעשות גבינות צ'רקסיות וג'יבנה, שאינן זקוקות לקירור. בנוסף לצ'רקסית יש בולגרית, פטה, קממבר וכמה גבינות קשות שהיא מיישנת ושומרת לימים גשומים. החצר האחורית הפכה לאזור אירוח עם אווירה כפרית לצד עצי הפרי, גן הירק והעיזים הידידותיות. בתפריט: גבינות, לחמים, זיתים מהעצים, שמן זית, ירקות מגן הירק, מיץ סחוט טרי וביצים מן הלול. ארוחות חלביות בהזמנה מראש בלבד. מחיר: 70 שקל לאדם. 6936263 - 04.

 

חזור למעלה
עין כמונים

 

חלוצי הגבינה

 

על 'עין כמונים' אפשר לומר שפה נוסד ז'אנר אירוח הגבינות. עמירם אברוצקי לא חלם על גבינות כשקנה את החווה. הוא רצה לגדל עופות, אבל החקלאות קרסה והוא קנה 12 עיזים בתקווה שהן תספקנה את צרכי המשפחה. אשתו, דרורה, ניסתה לעשות לבנה וגבינות, שלמדה מהשכנים הערבים, כדי שיהיה להם משהו לאכול. עם השנים בנו מחלבה, רכשו ציוד ואת הידע לייצר גבינות ולא חסרה להם יוזמה להתחיל ולמכור בעצמם. במסעדה של היום מבוססת הארוחה על 25 סוגי גבינות, לבנה, לחמניות מקמח מלא, שמן זית, זיתים, לימונדה קרה ויין אדום או לבן. מחיר הארוחה: 74 שקלים ללא הגבלה, כולל יין. 6989894 - 04.

 

חזור למעלה
המאירי

 

כאן נולדה הצפתית

 

יניב המאירי, דור שישי ליצרני גבינות, ישמח לספר בגאווה שאצלו בצפת בבית העתיק, לפני 164 שנים, החל מאיר (ארזוני) המאירי לייצר את הגבינה שקיבלה את השם המובן מאליו 'צפתית'. הגבינה העתיקה ביותר שלו נקראה ברינזה ועד היום הם ממשיכים לייצר אותה בתהליכים ידניים ללא מכונות. 

 

בשנה האחרונה נפתח המקום לקונים ולסועדים. קבוצות שמגיעות לביקור מקבלות הסברים על המקום ממאיר המאירי, מנהל המפעל, ובתיאום מראש מכינים ארוחות חלביות עם פלטה של גבינות, לבנה, פשטידות על בסיס הגבינות, בורקסים עם גבינות הבית, סלט גלילי עם גבינה צפתית מגוררת למעלה, שתייה ועוגיות. מחיר: 50 שקל לאדם (בקבוצות של 15 אנשים ומעלה, כולל סיור במקום). 6921431 - 04.

 

חזור למעלה
גלעד גולן

 

עיזים בערפל

 

מסעדת הגבינות של גלעד גולן, בנמרוד שברמת הגולן, היא אחד המקומות שבהם אני מתיישבת ורוצה שהזמן יעצור מלכת. לא בקלות הבנתי איך המקום הזה היה נטוש שנים אחרי שהתפרקה היאחזות הנח"ל. מי משאיר מקום כזה לבד בגובה 1,115 מטר מעל פני הים למרגלות החרמון?

 

"בחורף 1999 עלו מתוך הערפל גלעד, יעל וסוף גולן, שהיה בן שנה, עם חמש עיזים וחלום אחד", כתוב בתפריט. עם השנים החלו לייצר גבינות שנשטפות בברנדי או ביין אדום. בארוחת רועים מגישים לבנה בשמן זית, גבינת פטה, גבינת עזים טרייה, פיתות שום ורוזמרין תוצרת בית, סלט ירוק עם אגוזים, עגבניות טריות עם פטה, עגבניות מיובשות וירקות כבושים ב-45 שקל, עם תוספות ללא הגבלה. 6870049 - 04.

 

חזור למעלה
חוות רום

 

בטעם טבעי

 

חיים עמית וישראלה רום גרים בחווה של 2,800 דונם בהר כמון. השניים גרים בטבע, בתוך מכולות כבר 12 שנה. עמית מונה אז לשמור על שטחי המרעה מטעם מנהל מקרקעי ישראל והקרן הקיימת. לפני חמש שנים התחילו בניסיונות לייצר גבינות לעצמם אחרי שלמדו את השיטות משכניהם הבדואים, ובהמשך גם בצרפת. היום הם כבר מחזיקים במגוון גדול של גבינות אורגניות שנקראות 'חוות רום'. הם מגישים ארוחות על טוהרת הגבינות והיין עם מזנון סלטים של עשרה סוגים שונים. היין והאוכל ללא הגבלה במחיר 90 שקל לאדם. 295479 - 057.

 

חזור למעלה
חלב עם הרוח

 

חוות בוקרים ישראלית

 

חוות 'חלב עם הרוח' של דליה ואמנון מזכירה חוות בוקרים במערב הפרוע וממוקמת בהר השאבי ליד יודפת. בהתחלה הקימו דיר וקנו עדר כבשים, בנו לעצמם אוהל אינדיאני ורעו את הצאן. עם השנים העדיפו לגדל עיזים במקום כבשים, קצת פרות, לול תרנגולות קטן וכמה סוסים, וייצרו גבינות עשירות אורגניות ומיוחדות בטעמן.

 

בחורף יושבים תחת מבנה האבן שבנה אמנון עם טאבון בפנים, ובקיץ בסככה הסמוכה לדיר או תחת עץ החרוב הענק. דליה עורכת את שולחן העץ הגולמי עם כלים עשויים מחמרה ומשלבת צמחים ופרחי שדה. פלטת גבינות וסלטים עם לחם מאפה ידיה, ירקות מהגן ושתייה קרה וחמה ב- 70 שקל לאדם. 327387 - 050.

 

חזור למעלה
מחלבת הנוקד

 

קפה עם חלב עיזים

 

דני ברזילי, שעסק שנים בגידול עדרי עזים וכבשים בחר לפתוח פרק ב' בייצור גבינות ופתח את 'מחלבת הנוקד' בגילון. הוא רצה לעשות את זה לפי הספר, למד בצרפת, ביקר במחלבות בעולם ולמד את שיטות העבודה בשטח. הבת רינת נרתמה לעזור ויחד הרכיבו מתכון מוצלח לאירוח. הציבו כמה שולחנות עץ כבדים במיקום הנכון מול הנוף, כשריח של ירק טרי מתערבב בארומת הגבינות. בנו מרכז מבקרים עם מרתף לגבינות בתנאי מערה וארוחת הגבינות מוגשת עם מבחר מייצג של גבינות קשות: בורסן, יוגורט חמצמץ, לחם קטלוני חם עם שמן זית ועגבניות טריות, תה צמחים או קפה הפוך עם חלב עזים או שוקולטה. מחיר: 55 שקלים. 9566062 - 04. 

 

חזור למעלה
טבע עז

 

ניחוח חציר

 

שלושה שותפים ו-300 עיזים אחראים לשפע הגבינות של 'טבע עז' במושב בן-עמי, שאת חלקן רואים בחנויות על המדפים. מה שלא רואים בחנויות זה את המושב הציורי שבו הן נעשות. מאז שבעלי המחלבה הקימו בית אוכל כפרי עם מעדנייה, יש אפשרות להריח גם את ניחוח החציר מקרוב.

 

פלטת גבינות עם מבחר מייצג של תוצרת המחלבה מלווה ביוגורט, ירקות חתוכים ולחם כפרי (80 שקל לזוג), קישים, לזניות, פאי רועים אנגלי, סלמון מעושן, קדרות של מרקי ברוקולי או פטריות עם חתיכות קטנות של גבינה שנמסות מן החום. 9822554 - 04.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רונית סבירסקי
מארק רובין מראש פינה. עיזים עם שמות של אנשים
צילום: רונית סבירסקי
צילום: רונית סבירסקי
עין כמונים. במקום עופות באו עיזים
צילום: רונית סבירסקי
צילום: רונית סבירסקי
המאירי. ללא מכונות
צילום: רונית סבירסקי
צילום: רונית סבירסקי
הנוקד. עושים זאת לפי הספר
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים