שתף קטע נבחר

"שרון יילך עד הסוף, שנתניהו יתמודד עם האמהות"

כך אמר ל-ynet אחד מיועציו הקרובים של ראש הממשלה, על רקע הדיון הבוקר בממשלה על תוכנית ההתנתקות. השרים רק ידונו היום בתוכנית וההצבעה תידחה ככל הנראה ליום ראשון הבא. בכיר בלשכת רה"מ: "אין אפשרות לנסיגה חלקית בלי זיקה לתוכנית הכוללת. התמורות של בוש יבוטלו". ומקורבי נתניהו אומרים בתגובה לדברי אנשי שרון: "עליהם לחדול מייד מדמגוגית הזוועה הזאת ולהודיע שהם חוזרים בהם"

"ראש הממשלה יעמוד בראש המטה הציבורי האולטימטיבי להוצאת ישראל מעזה. נתניהו והשרים המתנגדים להתנתקות יצטרכו להתמודד מול כל אם של חייל ומול כל אזרח שמבין שאין תוחלת להישארותנו שם".

 

את הדברים הקשים הללו אמר ל-ynet אחד מיועציו הקרובים של שרון, והם מסמנים הקצנה נוספת במתיחות בין ראש הממשלה ושר האוצר, לקראת הדיון המחודש בהתנתקות.

 

מקורבי נתניהו לא נשארו חייבים ואמרו בתגובה לטענת אנשי שרון כי מעתה יש להפנות לנתניהו אמהות חיילים שנפגעו בעזה: "אנו מצפים שאנשי שרון יחדלו מיד מדמגוגית הזוועה הזאת ויודיעו שהם חוזרים בהם מהדברים".

 

לדבריהם, "מי שאחראי למותם של ישראלים הוא האויב הפלסטיני שטובח בנו ולא אף אחד אחד אחר. דוקא מאנשי רה"מ, אריאל שרון, שבמשך שנים הותקף באופן בלתי צודק על מותם של ישראלים בלבנון ובאינתיפדה, מצופה שלא יעלו על דל שפתיהם אמירות מסוג זה ".

 

הבוקר: שרון ייתן לשרים "להתבשל"

 

פחות מחודש לאחר נפילתה במשאל מתפקדי הליכוד, ולאחר ששרון הבהיר כי "כל הליכוד מחוייב לתוצאותיו", תעלה הבוקר (יום א') תוכנית ההתנתקות, במתכונתה המשופצת, לדיון בממשלה, אך

רה"מ לא צפוי להביא את התוכנית להצבעה בממשלה. ההצבעה תתקיים ביום ראשון הבא.

 

גורמים בלשכת שרון אמרו ל-ynet כי ראש הממשלה ייתן הבוקר לשרים "להתבשל" בינם לבין עצמם. לדבריהם, "אולי במהלך השבוע בכירי הליכוד יתעשתו".

 

"שרון שומר לעצמו את האופציה לערוך הצבעה על תוכנית ההתנתקות המדורגת לאחר הדיון בממשלה", הבהירו מקורביו. "אולם אם במהלך הדיון יתברר שאין רוב לתוכנית, ההצבעה תידחה".

 

גורמים באיחוד הלאומי אמרו הבוקר בתגובה לאפשרות כי שרון יפטר את שרי המפלגה: "פיטורי שרי האיחוד לא יפתרו את הבעיה של שרון. הבעיה היא פנים ליכודית. אם ראש הממשלה לא מסוגל לפתוח את הבעיות - עליו להסיק מסקנות אישיות".

 

4 שלבים ופתחי מילוט

 

התוכנית החדשה מדברת על התנתקות בארבעה שלבים: ראשית, פינוי נצרים, מורג ורפיח-ים; שנית, פינוי מארבע ההתנחלויות המבודדות בצפון השומרון - גנים, כדים, שא-נור וחומש; שלישית, נסיגה מכל יישובי גוש קטיף ומההתנחלות כפר-דרום; רביעית, פינוי אלי סיני, ניסנית ודוגית שבצפון הרצועה. ישראל אמורה להמשיך ולשלוט ב"ציר פילדלפי" הדרומי ולהרוס את בתי המתנחלים שיפונו.

 

אישור התוכנית בממשלה צפוי להביא לפרישה מיידית של האיחוד הלאומי מן הקואליציה. במפד"ל התמונה מעט שונה. השר איתם סבור כי אין מנוס מעזיבת הממשלה בעקבות אישור התוכנית, ואילו עמיתו אורלב גורס כי יש להמתין לפינוי היישוב הראשון.

 

בסביבת ראש הממשלה מדברים על מספר תרחישים אפשריים בעקבות המבוי הסתום: שינויים קואליציוניים מרחיקי לכת, כולל פיטורי שרים וצירוף מפלגת העבודה, ואפילו הקמת גוש פוליטי חדש שיכלול את פורשי הליכוד, כל שינוי ותומכי ההתנתקות במפלגת העבודה. בכל מקרה, אומרים המקורבים, "הוא ייאבק על התוכנית עד הסוף, גם במחיר של אובדן הכיסא וחזרה לחוות שקמים".

 

לעומתם אומרים מקורבים אחרים, על-רקע סגירת תיק "האי היווני" הצפויה: "אל תמהרו להספיד אותו ולשלוח אותו לחווה. גם אל תשכחו שהוא ונתניהו עוד צריכים לעבוד יחד".  

 

לרבע את המעגל

 

הכוונה המקורית הייתה לאשר את ההתנתקות המדורגת כמכלול, אולם לאפשר "פתח מילוט" בין כל שלב ושלב, עם צורך באישורו בנפרד בממשלה. אולם אז טרפו שרים בכירים בליכוד את הקלפים, והתברר כי לשרון אין רוב.   

 

במהלך החודש האחרון עסק ראש הממשלה בהתייעצויות ובמגעים קדחתניים עם שריו, בניסיון נואש לרבע את המעגל: לקדם מהלך מדיני מחד, ולשמר את הרוב הקואליציוני מאידך. הלחצים הסותרים שבפניהם ניצב היו אדירים: מרכז הליכוד ושרים רבים תובעים לכבד את תוצאות המשאל, שינוי דורשת התקדמות מדינית, מפלגות הימין מאיימות לפרוש והעבודה לא ממהרת להצטרף, ומעבר לים - הממשל האמריקני מצפה לתמורה לחבילת ההבטחות שהעניק.  

 

עד לסוף-השבוע נראה היה כי בשלב זה, יועלה להצבעה רק השלב הראשון בתוכנית החדשה, בצירוף ניסוח מעורפל לפיו "הממשלה רושמת לפניה את התוכנית כולה". אלא שאז התברר כי גם לכך אין רוב בקרב השרים: השרים לבנת, נוה ובעיקר נתניהו הבהירו כי ירימו ידם נגד.  

 

גורם בכיר בלשכת רה"מ תקף בחריפות בשיחה עם ynet את הכוונה לפנות שלוש התנחלויות בלבד. "להסכים לפינוי יישובים בודדים זה מטופש, חסר ערך וזה לא יהיה. אין אפשרות להעביר תוכנית של פינוי התנחלויות ללא זיקה לתוכנית הכללית. שלב חייב להיות חלק מתוכנית שלמה. הבעיה היא איננה ניסוח כזה או אחר, אין אפשרות שלא לקבל את התוכנית הכללית. ארה"ב הבהירה באופן ברור שהיא מצפה לקבלת התוכנית, אחרת - התמורות האמריקניות בטלות".

 

אז מה באמת קרה בין שני ומולכו?

 

אובדן הרוב הביא את ראש הממשלה לגנוז את ההצבעה, ולפתוח במסכת האשמות נגד שרים בכירים. אנשי שרון שיגרו אמירות חריפות לעברו של שר האוצר. לטענתם, השרים לבנת ונוה כבר נאותו לתמוך בתוכנית המדורגת (שניהם מכחישים בתוקף), אולם דברי נתניהו שינו את התמונה. "מדהים לראות איך הכל כאן פוליטי", אומרים אנשי שרון.

 

לדברי בכיר בלשכת רה"מ, "תמוה שרק לפני חודש נתניהו אמר שמדובר בתוכנית טובה ושיבח את התמורות האמריקניות. מה קרה בינתיים? הצבעת מתפקדי הליכוד? היא לא בגדר נתון מדיני". ראש הממשלה עצמו אמר מעל גלי האתר, בראיון ל"קול ישראל": "אסור שמאבק אישי ומפלגתי על המנהיגות יסכן את האינטרסים של המדינה".

 

מקורביו של שר האוצר, מנגד, דוחים בתוקף את ההאשמות החריפות, ומדגישים כי מדובר במאבק ערכי ולא אישי. בהודעה שהתפרסמה בשמו של נתניהו נאמר כי "מדובר בניסיון מלאכותי להציג חילוקי דעות ערכיים כמאבק אישי. שרון דחה את הצעת הפשרה שהגישו השרים ומתעקש להביא תוכנית שנדחתה במשאל, שאותו יזם ולתוצאותיו התחייב".         

 

לכל אחד מן הצדדים גרסה שונה באשר לתוכן הפגישה שהתקיימה בין אורי שני, מקורבו של ראש הממשלה וראש לשכתו לשעבר, לבין עו"ד יצחק מולכו, מקורבו של שר האוצר. לטענת אנשי שרון, השר נתניהו, שהגיע לחלקה האחרון של הפגישה, הביע נכונות לתמוך בתוכנית המצומצמת. אולם מקורבי השר טוענים כי הוא הבהיר מלכתחילה שלא יוכל לתמוך גם בגרסה החלבית, לפיה "הממשלה רושמת לפיה את התוכנית כולה".    


פורסם לראשונה 29/05/2004 21:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עד הסוף. שרון
צילום: רויטרס
צילום: עמית שאבי
משיב אש. נתניהו
צילום: עמית שאבי
צילום: גלי תיבון
צפוי לפרוש. ליברמן
צילום: גלי תיבון
צילום: סבסטיאן שיינר
לא ממהר להיכנס. פרס
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: איי אף פי
מצפה להבהרות. בוש
צילום: איי אף פי
מומלצים