שתף קטע נבחר

מסביב לעולם ב-80 דיסקים, ספרים וסרטים: מזרח ארה"ב

חלק ראשון: המזרח. הפגישה הראשונה עם ארצות-הברית מתרחשת לרוב בחוף האטלנטי, עדיף מתחת לפסל החירות. מסע מוסיקלי-ספרותי-קולנועי לאורך הצד הוותיק של אמריקה

אם זו הפעם הראשונה שלכם, תנחתו בניו-יורק. אתם מכירים אותה באינטימיות של צופי טלוויזיה. הנה מיס חירות, והנה סטייטן איילנד, והנה הגשר הזה, איך קוראים לו, שמתפקד כתמונת מעבר באלף סדרות, במיליון סרטים. וטיימס סקוור. והווילג'. ואשכולות של שכונות מהגרים, ותחושה של ריחוף על בועות בעיר הכי מדליקה, לפחות את הישראלים.
אבל אמריקה זה לא ניו-יורק וניו-יורק לא מייצגת שום דבר, מלבד את עצמה. מיליוני אמריקנים, מתברר, מעולם לא הטריחו את עצמם לנסיעה לעיר הגדולה. הטיול שלנו - באמצעות ספרים, סרטים ודיסקים - ייקח אתכם למאורות אפלות בעיר, ולשדות תירס מלוא האופק הפתוח דווקא בערים זעירות, שכולן דומות זו לזו וגם שונות כל-כך. היום אולי כבר לא תמצאו בהן מכשפות ושטנים, אבירי קו קלוקס קלאן ושחורים מדוכאים, אבל את החום, החספוס, החשמל של המזרח, המערב והדרום תחוו בין הדפים, הצלילים והמראות.

ניו-יורק

ספר: תת-עולם; מאת: ג'ון דה לילו; הוצאת זמורה ביתן
למרות הכובד, והעובדה שבהחלט אפשר להשתמש בספר כמעצור דלת יעיל, הוא יוביל אתכם מניו-יורק של שנות החמישים אל העיר שתראו ממש עכשיו, בפתח האלף הזה - וקצת מעבר לו. החזון של דה לילו, חתן פרס ירושלים, מסתיים בעולם הייטקי-אינטרנטי-ניאוני משווע לניסים, כמו העיר הזאת עצמה.

ספר: ברנשים וחתיכות; מאת: דיימון ראניון
להשיג במשומשים, עם קצת מזל. הטיפוסים של ראניון אולי כבר חלפו מן העולם, אבל הרחובות - במיוחד באיזור ברודווי - עודם שרירים וקיימים, כמו גם כמה מן המזללות שבספריו, שקראו להן כך כי לא מצאו שם עברי יאה יותר ל"דיינר".

ספר: משורר בניו-יורק; מאת: פדריקו גארסייה לורקה; הוצאת "כרמל"
לפעמים צריך עין מדהימה של מהגר, של זר, כדי לגלות עיר והמונה, על הרפש והזוהר שלה. זה מה שעשה לורקה בשנת 1930. התרגום לעברית ראה אור רק לפני שנה, אבל יש גם אוסף של שירים מעובדים בדיסק "Poets in New York", ובו תוכלו לשמוע את ליאונרד כהן, מריאן פיית'פול ואחרים.

סרט: מנהאטן; במאי: וודי אלן, 1979
חמש דקות של קווי רקיע ניו-יורקיים לצלילי הקלרניט של ג'ורג' גרשווין פותחות את הסרט הקלאסי הזה. המשולש הרומנטי הרגיל של אלן כולל הפעם בחירה בין אשה בשלה לעלמה צעירה, על רקע העיר ההורמונלית ביותר בעולם.

סרט: וול סטריט; במאי: אוליבר סטון, 1987
הכסף בניו-יורק לא גדל על העצים של הסנטראל פארק, אלא מאחורי החלונות של גורדי השחקים, בדאון-טאון של בירת העולם. "רחוב הקיר", כפי שישראלים אוהבים לקרוא לוול סטריט, הוא גיבור סרטו של אוליבר סטון מ-1987. רגע לפני המפולת בשוק המניות (אוקטובר 87') אנשי החליפות נראים חדורי מוטיבציה מתמיד, ושנות השמונים לא ממש מעוררות געגוע.

סרט: היום השלישי; במאי: רולנד אמריץ', 1996
רוצים לראות את קו הרקיע הכי מפורסם בעולם, את הבניינים הכי מצולמים בתבל, נהרסים בפלישת חייזרים צמאי דם? זה הסרט בשבילכם, אם קינג קונג וגודזילה לא הספיקו לחבר לכם את ניו-יורק עם איזור שפשוט משווע לאסון. קולנועי, כמובן.

מוסיקה: ראשים מדברים
אחת מלהקות הפאנק/גל-חדש של סוף שנות השבעים, שסולנה, דיוויד ביירן, ניחן באחד הקולות הכי עירוניים שיש. מושפע ממוסיקת מסטיק וממקצבים אפריקניים, הוא מצליח להעביר את הניכור האורבני המלנכולי מן הדיסק אל המוח.

מוסיקה: לו ריד
כשכולם שרו בשנת 1967 על חוויית ה-LSD, אחוות הקהילה, ועל קליפורניה כארץ המובטחת, לו ריד תיאר רחובות מסוכנים, סרסורים, זונות, לילות שבת בודדים, וסקס סאדו-מזוכיסטי - חוויות שנלקחו מהצדדים הפראיים של ניו-יורק. שיריו הגדולים ביותר נמצאים באלבום הבכורה של "מחתרת הקטיפה ("מחתרת הקטיפה וניקו") משנת 1967. אוונגרד מוסיקלי, כישרון לירי - וכישלון מסחרי כואב. מעטים האנשים שרכשו את האלבום הזה בתקופה בה יצא, אבל כל אחד מהם הקים להקה משלו.

פילדלפיה

מוסיקה: דאריל הול וג'ון אוטס - (1983) Rock and Soul PT1 - Greatest Hits
פילדלפיה היתה ה'מכה' של המוסיקה השחורה בסוף שנות ה-50. כשרונות אדירים יצאו מהעיר, ושניים מהם הם דאריל הול וג'ון אוטס - שני לבנים, שהעריצו מוסיקה נשמה שחורה. הם לא גדלו על ה"ביטלס" כמו רוב בני דורם, הם העדיפו לקחת ממקור ראשון את המורשת של האפרו-אמריקנים. המוסיקה שלהם היא באמת הכלאה של תרבות שחורה ולבנה, שמבריחה אותך ממציאות היומיום - הרי רק השבוע היכו שוטרים לבנים אזרח שחור בפילדלפיה.

סרט: רוקי; במאי: ג'ון אבילדסן (1976)
סילבסטר סטאלון מככב בסרט שעשה ממנו סמל לשרירן טיפש ושתקן – אבל אין מה לעשות, זה פשוט סרט מצוין. ולא רבים יודעים שסטלון גם כתב את התסריט, מה שהופך אותו, למרות הכל, לאיש אשכולות (בשנים האחרונות הוא גם צייר). פילדלפיה היא הרקע לסיפורו של מתאגרף העבר רוקי בלבואה, שכבר נואש מעתידו, אולם חוזר אל הזירה ומראה לכולם מאיפה משתינה הכפפה. סצינות האימון של רוקי, בהן הוא רץ ברחובות העיר ומטפס במדרגות המוזיאון לאמנות, יכולות לשמש מדריך מצוין לתייר המחפש ריגושים ונוסטלגיה.

בוסטון

סרט: התפוצצות; במאי: סטפן הופקינס 1994
סרט לא גדול, עם הרבה התפוצצויות וחבלני משטרה קשוחים. אבל מי שמתעניין באדריכלות של בוסטון, למשל, יעבור כאן מסע מרתק דרך כל האטרקציות של העיר הצפונית והאריסטוקרטית הזו: ג'ף ברידג'ס ופורסט וויטקר מתרוצצים בין הנמל לפארקים, עוברים דרך בתי-ספר, כיכרות ורחובות הומים, והכל בדרך אל טומי לי ג'ונס, הרע והאכזר.

ספר: המכשפות מאיסטוויק; מאת: ג'ון אפדייק, זמורה ביתן
הרי לא סביר שתעברו דרך בוסטון ביעף, מבלי להצפין מעט ולבקר בעיירות החוף הציוריות והצוננות של מסצ'וסטס או מיין, שם עדיין אוספים סרטנים בסלים מן החוף -ועדיין שונאים זרים, חריגים ויוצאים מן הכלל באורח כה מענג, שאיפשר לאפדייק - קתולי מאמין - לתאר עיירה כזאת, להביא אליה גם את יופיה הטבעי וגם את השטן המכרסם בה.

מיאמי

ספר: תשכחו מפוקנר, מטנסי וויליאמס, מטוני מוריסון, מקארסון מקאלרס, ממאיה אנג'לו, מאליס ווקר ומכל הסופרים הדרומיים הנפלאים והדכאוניים כל-כך: שובו, אם תרצו, ל"אל תיגע בזמיר" של לי הרפר, כשהדרום עדיין נע בקצב אדוות המים על פני ביצות פלורידה, וכששחורים עדיין נאלצו לשבת בשורות האחרונות באוטובוס ואולצו לברך כל לבן בהסרת כובע. ב"אל תגע בזמיר" יש לפחות פתח לתקווה.

סרט: כלוב הציפורים; מייק ניקולס, 1996
רובין וויליאמס וניית'ן ליין הם זוג מאהבים גאים, שמסתבכים בעלילת-טעויות צבעונית לחופיה של בירת הקיץ והמסיבות. הרבה מוסיקה עליזה, בגדי-ים זעירים וכמה בדיחות מוצלחות, עושים מהסרט הזה פרסומת לא רעה למיאמי, ולא רק עבור קשישים המחפשים בית חם לחורף.

להמשך המסע, בדרום ובמערב, ראו "כתבות נוספות".




















לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא מייצגת כלום, אבל מה אכפת לה. ניו-יורק
פוסטר הסרט
משולש רומנטי מוכר. מנהטן
פוסטר הסרט
ארכיון
סאדו-מאזו. לו ריד
ארכיון
השחורים והלבנים. פילדלפיה
פוסטר הסרט
שרירן שתקן אך כשרוני. רוקי
פוסטר הסרט
בירת הקיץ והמסיבות. מיאמי
פוסטר הסרט
מאהבים גאים. כלוב הציפורים
פוסטר הסרט
מומלצים