שתף קטע נבחר

דחלאן: חמאס לא ישתלט על עזה, זה ניתוח עלוב וטיפשי

בראיון מיוחד ל-ynet אומר בכיר הרשות מוחמד דחלאן, המיועד להוביל את ההיערכות בעזה לאחר הנסיגה, כי ההערכות בישראל בדבר השתלטות החמאס על הרצועה הן "עלובות וטיפשיות". דחלאן מספר על מגעים מתקדמים שלו עם נציגי כל הארגונים: "העניינים מתקדמים באופן חיובי", הוא אומר. היחסים עם ערפאת עכשיו טובים, ומהישראלים יש לו רק בקשה אחת: תפסיקו לתת לי מחמאות

"החמאס לא ישלוט ברצועת עזה. אין לו שאיפה לשלוט ברצועה. אתם הישראלים צריכים להפסיק עם הניתוחים העלובים האלה. אנחנו במגעים פוריים מאוד עם החמאס ועם הארגונים  - וכולם מעוניינים בהצלחת הנסיגה מהרצועה".

 

כך אומר בראיון מיוחד ל-ynet מוחמד דחלאן, לשעבר השר לענייני ביטחון פנים ברשות הפלסטינית ומי שיוביל, ככל הנראה, את ההיערכות הפלסטינית ברצועה שלאחר נסיגת צה"ל ופינוי ההתנחלויות.

 

דחלאן, בן 42, מודע היטב לגובה הציפיות ממנו, בצד הפלסטיני והישראלי כאחד - וגם במצרים ובארצות הברית. למען האמת, הוא אומר, כל "המחמאות" שלכם כבר הפכו למוגזמות. לפעמים אני חושב שהן נועדו לפגוע בי. ראיון עם מי שעבור ישראלים רבים מייצג את הדור החדש של ההנהגה הפלסטינית, מי שאמור לספק את התקווה לעתיד טוב יותר בעזה. אולי.

 

מוחמד דחלאן, הציבור הישראלי נחלק בנושא הנסיגה מעזה. שרון הפסיד במשאל בליכוד, עכשיו הוא נאבק על עתידו הפוליטי. השאלה הקשה היא - אלו ערבויות ביטחוניות אתה יכול לתת לישראלים, שחוששים שנסיגה מהרצועה לא תפסיק את הטרור, אולי תחזק אותו?

 

"אין כאן עניין של ערבויות. שרון הוא זה שיזם את התוכנית לנסיגה חד צדדית, משיקולים פוליטים שלו. הוא יזם אותה כי הוא לא רוצה לשאת ולתת עם הרשות, וכי הוא רואה בתוכנית ניסיון לחמוק מיישום מפת הדרכים. אנחנו הסכמנו ואמרנו שנהיה מוכנים למלא את אחריותנו. אמרנו שכל נסיגה היא צעד שמפחית את החיכוך בין האזרח הפלסטיני למתנחל, או לחייל הישראלי, והיא צעד חיובי לשני הצדדים ולשני העמים".

 

בישראל אומרים בכירים ביטחוניים כי נסיגה רק תעצים את כוחו של החמאס. הוא יקבל אמצעי לחימה רבים יותר. למעשה, הוא יהפוך לשליט האמיתי של הרצועה.

 

"מה שהורס את ישראל אלו אותן 'הערכות' עלובות וטיפשיות. החמאס, מבחינה אסטרטגית, לא רוצה לשלוט בעם הפלסטיני. נכון שככוח פוליטי הוא רוצה שהתפיסה של הרשות תהיה זהה לתפיסה שלו, אבל אנחנו בדיאלוג איתם".

 

"אני נפגשתי עם השייח אחמד יאסין ועם ד"ר עבד אל-עזיז רנטיסי לפני חיסולם, ועכשיו אני נפגש עם מנהיגים אחרים בתנועה - והעניינים מתקדמים באופן חיובי. יש הבנות עם החמאס ועם כל הפלגים שנסיגה ישראלית היא דבר חיובי. הרחוב תומך בכך ורוב ההנהגה הפלסטינית תומכת בכך, ואני מבין את חששות המתנגדים. ולמרות כל הניתוחים הלא נכונים של הישראלים, בגלל שמדובר באינטרס פלסטיני - כל הפלגים יירתמו למאמץ".

 

"אני מדגיש: למרות כל הניסיון הישראלי, הלא תמים, להאדיר את כוחו של החמאס, שום פלג פלסטיני לא יעבור מבחינת כוחו והשפעתו את הפתח ואת הרשות. אלה וגם אלה מעוניינים בהצלחת הנסיגה הישראלית. אז שהישראלים יעזבו את הניתוחים האלה ויתעסקו בטיפול ובשיפור מצבם שלהם".

 

ממה שאתה רואה, אנחנו מתקדמים בהיערכות לנסיגה מעזה?

 

"שרון נמצא במבחן. הוא יזם תוכנית, הכניס בה שינויים - פעם נסיגה עם ציר פילדלפי, פעם נסיגה בלי ציר פילדלפי, פעם עם כל ההתנחלויות ופעם רק עם שלוש התנחלויות... פעם הכל ביחד ופעם נסיגה מדורגת... אני סבור שהנסיגה היא דבר חשוב. ההנהגה הפלסטינית, שאני אינני נושא בה בתפקיד רשמי ואינני מעוניין בכזה, תומכת בתוכנית כפי שתומך בה הרחוב הפלסטיני ומצפים שזה יקרה".

 

ונניח שזה יקרה - איך תשלטו במנגנוני הביטחון? האם ערפאת ישלוט בהם, או אולי שר הפנים? מה יהיו ישראל והאמריקנים מוכנים לקבל?

 

"בעניין הזה יש החלטה ברורה של המועצה המחוקקת, שקבעה סמכויות וכללים בנושא. הרה-אורגניזציה של מנגנוני הביטחון הפלסטינים, החייאתם וחיזוקם הם אינטרס לאומי פלסטיני, ללא קשר ללחץ אמריקני או ישראלי. זה קודם כל אינטרס פלסטיני".

 

על פי תוכנית שרון, בתי ההתנחלויות ברצועה ייהרסו והפלסטינים לא יוכלו ליהנות מהם.

 

"הרוסים, לא הרוסים - העיקר שיעזבו. שייצאו כבר משטח שחיים בו יותר ממיליון ו-350 אלף פלסטינים. מה יש לישראלים לעשות בשטח הזה? שייצאו ויאפשרו תקופה חדשה לשני הצדדים".

 

בוא נדבר על יאסר ערפאת. איך מערכת היחסים שלך איתו כיום?

 

"מדובר ביחסים טובים וחיוביים. נכון שהיתה תקופה של אי הבנה, שאותה יצרו כמה אנשים, אבל היום חזרנו למערכת יחסים טובה ופוריה".

 

בתקופה האחרונה בישראל מרעיפים עליך מחמאות. אתה התקווה הביטחונית ברצועת עזה, אתה העתיד... אתה לא אוהב את זה.

 

"הישראלים לא טיפשים. האיזכור שלי בהקשר כל כך חיובי ואוהד על ידי גורמים בישראל, אינו חף מפשע ואינו תמים. הם יודעים שאיזכור שמי גורם נזק בכך שהוא מנסה לתקוע טריז ביני לבין ערפאת ולעורר מחלוקת ומתיחות בצמרת הפלסטינית. זה יוצר בלבול ברחוב הפלסטיני והופך למעשה להכפשה. זה לא מוסיף לי כבוד, להיפך".

 

בישראל מנסים כך לפגוע בך? למה?

 

"הישראלים לא מעוניינים באיש חזק ברצועה, שיצליח בטיפול בבעיות לכשיסוגו ולכן כל הקמפיין הזה שהם מנהלים סביב שמי. אבל שיהיה ברור - שום אדם שנהנה מתמיכה חיצונית לא יצליח. רק אדם שצמח מהרחוב ותומך בו האדם הפשוט בג'בליה, בטול כרם, בג'נין, ברחובות עזה וברחוב בכלל - ואני צמחתי מתוך האנשים האלה".

 

"בהקשר הזה באות גם כל ההדלפות על פגישות שכביכול קיימתי עם גורמים בישראל. לא היו שום פגישות כאלה, ואני לא נושא בשום תפקיד רשמי ברשות".

 

דחלאן מזכיר ביובש בסיום השיחה כי כשכיהן כשר לביטחון פנים בממשלתו של אבו מאזן, לא היו הישראלים כה נלהבים לסייע לו. "חמישה חודשים הייתי שר לביטחון פנים. אני ואבו מאזן התחננו לשרון שיסלק מחסום אחד - אבל הוא לא הסכים. חמישה חודשים הם הרגו אותנו, בכך שלא נתנו לנו שום עזרה שתוכל להקל על האזרח הפלסטיני. אז מה קרה עכשיו? מה השתנה בי עכשיו?"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
דחלאן. ניתוחים עלובים
צילום: איי פי
צילום: איי פי
שרון. יהרוס, לא יהרוס
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
נשי החמאס. לא רוצים להשתלט
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
ערפאת. יחסים חיוביים
צילום: רויטרס
צילום: דני סלומון
נצרים. תהרסו, אל תהרסו - רק תצאו
צילום: דני סלומון
מומלצים