שתף קטע נבחר

 

קצב: אני מודאג מכמיהת הנוער למנהיג חזק

"יש סימנים לשחיקה בדמוקרטיה שמעוררים דאגה", אמר הנשיא בכנס שבו הוצגו נתונים על עמדות בני הנוער בישראל לשנת 2004. הסקר שכבר פורסם ברובו העלה כי רוב הנוער כמה ל"מנהיג חזק". יו"ר הכנסת ריבלין: "אני מסרב להזדעזע מהנתונים משום שאסור לשכוח היכן אנו חיים"

"אני מודאג מאוד מהתמיכה בסרבנות והכמיהה למנהיג חזק בקרב הנוער", כך אמר היום (ג') נשיא המדינה משה קצב, בעקבות נתוני סקר של "המכון הישראלי לדמוקרטיה", שהצביע על כך ש-60% מבני הנוער כמהים ל"מנהיג חזק".

 

הנשיא קצב הוסיף: "אין חשש לדמוקרטיה, אך צריך לעמוד על המשמר, כיוון שישנם סימנים של שחיקה שמעוררים דאגה, ועלינו להיות בטוחים שאותם סימנים לא יהיו מגמה הולכת ומתחזקת".

 

הדברים נאמרו במהלך הכנס "הדמוקרטיה הישראלית במבחן השעה" שהתקיים בבית הנשיא, ובו הוצג סקר עמדות הנוער לשנת 2004 של "המכון הישראלי לדמוקרטיה" (שכבר פורסם ב"ידיעות אחרונות"). בכנס השתתפו נשיא המדינה, יו"ר הכנסת ראובן ריבלין, שרת החינוך לימור לבנת, נשיא בית המשפט העליון, השופט אהרון ברק, ומפכ"ל המשטרה, רב ניצב שלמה אהרונישקי.

 

מהסקר עלה בין היתר כי 60 אחוז מקרב בני הנוער כמהּים למנהיגים חזקים, והרגשתם של למעלה ממחצית מבני הנוער היא כי פוליטיקאים אינם נוטים להתחשב בדעתם של האזרחים.

 

יו"ר הכנסת ריבלין הגיב: "אני מסרב להזדעזע מן הנתונים, למרות שבוודאי יש מקום רב לשיפור בכל הנוגע לעמדות הציבור בכלל ולעמדות הנוער בפרט כלפי ערכי יסוד דמוקרטיים. אני מסרב להזדעזע משום שאינני מוכן לשכוח, ולו לרגע אחד, היכן אנו חיים, היכן ובאיזו מציאות חי הנוער שלנו, ובאילו תנאים מתקיימת הדמוקרטיה הישראלית בכלל".

 

ריבלין הוסיף: "מדינת ישראל המצויה במצב כזה, במצב של מלחמה מאז הקמתה, ומצויה כבר שלוש וחצי שנים במצב של מלחמה כשאין עוד דמוקרטיה בעולם המתמודדת עמו, ניתן היה לצפות לגילויים חריפים של כפירה בעיקרי הדמוקרטיה ושל חוסר אמון מוחלט במוסדות השילטון... ההשוואה שאנו עושים בתחומים רבים בינינו לבין מדינות אחרות וחברות אחרות, חוטאת פעמים רבות לאמת, משום שהיא מתיימרת להשוות את מצוקותיו של הנוער הפיני או השוודי עם מצוקותיו של נוער שחבריו נטבחים ברחובות ועתידו הקרוב הוא שירות צבאי ארוך, מפרך ואף קטלני. העמדות האמיתיות, השורשיות של הנוער הישראלי כלפי ערכי היסוד של החברה והמדינה וכלפי המדינה עצמה אינן נמדדות לדעתי בסקר כזה או אחר או במידת התיעוב שהוא מביע כלפי הפוליטיקאים שלו. הן נמדדות בשערי הבקו"ם ובשיעור המתנדבים לסיירות".

  

ריבלין התייחס לסרבנות ואמר כי תופעת הסרבנות היא דבר שאסור ואין להשלים עמו. "נראה לי שהתבטאותו של היועץ המשפטי לממשלה, שמאפשרת פרשנות רחבה לפרשנות זו, ראוי שתובהר ותיאמר בצורה מפורשת, ואין להשלים אתה".

 

נשיא בית המשפט העליון, השופט אהרון ברק, אמר: "אני חושב שמדינת ישראל במקרו מתמודדת יפה עם מצב הטרור שהיא מצויה בו, ואני מתייחס בין היתר לפסק הדין שניתן לפני כמה ימים בעניין הלחימה ברפיח. מהבחינה הזו ישראל כמדינה מאזנת בצורה רחבה בין לחימה בטרור לבין הדמוקרטיה. אני מאמין גדול בדמוקרטיה הישראלית, חרף הקשיים הגדולים שיש לנו, ולי כשופט, אני חושב שהדמוקרטיה שלנו חזקה. האמריקנים בתקופה של חירום 'איבדו את המכנסיים'. הם טובעים במצב של שלום, ואילו אנחנו חזקים במשך כל השנים, ויכולים להיות גאים. יחד עם זאת, מן הראוי שכל אחד ידע שאם לא נגן על הדמוקרטיה, הדמוקרטיה לא תגן עלינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
הנשיא. לעמוד על המשמר
צילום: עמית שאבי
צילום: סבסטיאן שיינר
ריבלין. לא להזדעזע
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: עמית שאבי
ברק. האמריקנים איבדו את המכנסיים
צילום: עמית שאבי
מומלצים