שתף קטע נבחר

המפד"ל אמרה "לא" להצעת הפשרה של לבני

השר זבולון אורלב, שניהל מגעים על תוכנית הפשרה החדשה של השרה לבני הודיע שהוא דוחה את ההצעה: "יש לי חשש גדול שמדובר במנוף לייבוש היישובים". מוקדם יותר הגיב בזעם יו"ר המפד"ל, השר איתם, למגעים שניהל אורלב עם הליכוד: הוא לא מייצג את עמדת המפד"ל. שרון הודיע: אני נוטה להסכים לפשרה של לבני

המפד"ל הולכת ומתנתקת מהממשלה: השר זבולון אורלב הודיע הערב (שבת) כי הוא דוחה את הצעת הפשרה של השרה לבני. מוקדם יותר אמרו מקורבי השר איתם כי אורלב גורם נזק למפד"ל במגעיו עם הליכוד. שרון הודיע שהוא נוטה לתמוך בפשרת לבני.

 

בטקסט המקורי של הצעת הפשרה נכתב שתימשך הבנייה במקומות שבהם החלה. על-פי הפשרה החדשה הוצע שסוגיות של מבנים שהחלה בנייתם יובאו בפני ועדת מנכ"לים, שתחליט מה יעלה בגורלם, בכפוף לאישור הקבינט.

 

 

אורלב אמר בשיחה עם ynet: "בשלב זה דחיתי את ההצעה. עדיין יש לי חשש גדול שזה ישמש מנוף לייבוש היישובים, עוד לפני שהוחלט להוריד אותם. תחושתי מאוד לא טובה אחרי שחזרו מההסכמות איתי". 

 

לדברי אורלב, "לא עולה על הדעת שניתן יהיה לעצור פרויקטים שנמצאים בביצוע. הם לא מוכנים לכתוב שפרויקטים שהוחל בבנייתם יושלמו. איני מוכן שהמתיישבים יהיו בני ערובה". אורלב יגיע לביתו של הרב הראשי לשעבר, הרב שפירא, לצורך התייעצויות, שבה ישתתף גם הרב מרדכי אליהו. 

 

מקורבי השר אפי איתם אמרו מוקדם יותר שאורלב מייצג רק את עצמו. בהודעת מקורבי איתם נאמר: "אורלב אינו מייצג את עמדת המפד"ל. כל סיכום והבנה לגבי פשרה כזו או אחרת מייצגים את עמדתו האישית בלבד, ואינם מחייבים בשום אופן את המפלגה. הנסיון של אורלב למצוא טעמים כדי לטהר את השרץ הוא פאתטי, וגורם נזק למפד"ל ולמאבק על עתידם של ישובי גוש קטיף ויישובי צפון השומרון".

  

ראש הממשלה, אריאל שרון, טילפן לשר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד, ואמר כי הוא נוטה לקבל את הצעת הפשרה החדשה של השרה לבני, לאחר שהוכנסו בה תיקונים שלא יאפשרו התחלות בניה חדשות ברצועה.

 

לפיד אמר לשרון שיש להבהיר בהחלטת הממשלה שפינוי היישובים יחל כעבור תשעה חודשים. לפיד הסביר שלוועדה בראשות מנכ"ל משרד המשפטים יידרשו 6-9 חודשי עבודה, ולכן יש להגדיר את מועד תחילת הפינוי. שרון אמר שהוא מסכים לתיקון זה.

 

השר לפיד אמר בתגובה ל-ynet: "אני עקרונית בעד ההצעה, אם לא מרוקנים אותה מתוכן. מה שהוצע מקודם היה מצד אחד להציע התנתקות, ומצד שני לתת לשר איתם אור ירוק לשלוח מערבלי בטון ולבנות שם היכל תרבות. אינני יודע אם 'הטרויקה' (לבנת, נתניהו ושלום) יקבלו את זה, ועוד פחות אינני יודע אם המפד"ל תסכים".

 

לפיד הסביר מדוע הוא נאבק על השארת הרכב הממשלה הנוכחית בעוד שבעבר רצה שמפלגת העבודה תצטרף: "קודם כל ברצוני לקיים את הממשלה הקיימת, כי איני רואה שמפלגת העבודה יכולה להחליט על מה שהוא, כי אין שם שום הידברות בין ראשי העבודה".

 

לפיד הוסיף: "איני בטוח שהעבודה יכולה להצטרף, כי שם אין אחדות דעים. יש לי בעיה עם הכנסת העבודה עם פרץ משום שזה עלול לחבל בתוכניות הכלכליות של הממשלה. הרפורמה הכלכלית היא במאבק עם ההסתדרות, ואם העבודה תכנס לממשלה - יו"ר ההסתדרות, עמיר פרץ, יהיה חבר ממשלה".  


ציפי לבני אריאל שרון ממשלה ליכוד
לבני ושרון (צילום ארכיון: סבסטיאן שיינר)

 

מקורבי השרים לבנת, נתניהו ושלום אמרו: "זה סיפור אווילי לחלוטין שניתן לפתור ברגע. כולם מסכימים שמבנים שנבנו לפני שבועיים לא ימשיכו להיבנות, לעומת מבנים שיש שבועיים לסיומם ואת אלו ודאי שיסיימו. השאלה מה קורה באמצע, בשלבי הביניים. אם על כך לא מגיעים לפשרה, סימן שלא רוצים".

 

הגורמים הוסיפו: "אם הפשרה לא תתקבל, יהיה זה אחד הדברים האוויליים ביותר שקרו בפוליטיקה הישראלית, אלא אם כן יש החלטה שלא רוצים להגיע לפשרה".  

 

גורמים במערכת הפוליטית העריכו שאם ראש הממשלה החליט על אחדות, ברור לו שזה הימור מסוכן. כולם יפסידו מזה, אריק עשוי להתרסק בתוך הליכוד, כולם יהרסו השאלה מי יהרס יותר.

 

הגורמים הוסיפו שיש לזכור שנושא הפשרה לא גמור עד שזה לא גמור: "גם בתוך הישיבה ניתן להמשיך לדון על השגת פשרה".

 

גם שר האוצר, בנימין נתניהו, חידש במוצאי שבת את המגעים עם שר הרווחה, זבולון אורלב, בנסיון למצוא פשרה שתבטיח את הישארות המפד"ל בקואליציה. השרים נתניהו, לבנת ושלום ערכו היום התייעצויות טלפוניות, ועשויים להיפגש בערב. מקורבי נתניהו אמרו שמגעי הפשרה נערכים מתוך תפיסה שזו הקואליציה הטובה ביותר שיכולה להיות.

 

השרה ציפי לבני אמרה ל-ynet: "להערכתי, עד למועד ההצבעה מחר על תוכנית ההתנתקות המדורגת ניתן להגיע להבנות עם המפד"ל ועם שרי הליכוד המתנגדים לתוכנית". לדברי לבני, "הבעיה העיקרית כעת שיש לפתור כדי לממש את הצעת הפשרה היא בסעיף המשך הבנייה בהתנחלויות המיועדות לפינוי".

 

לאחר פיטוריהם של ליברמן ואלון, צפוי שרון להשיג רוב בהצבעה: 11 שרים (שרון, שטרית, לבני, אולמרט, מופז, עזרא, וחמשת שרי שינוי) צפויים לתמוך. עשרה שרים (נתניהו, לבנת, שלום, נוה, לנדאו, הנגבי, כץ, שרנסקי, ושרי המפד"ל איתם ואורלב) צפויים להתנגד.  

 

הפיטורין של ליברמן ואלון ייכנסו לתוקף בתוך 48 שעות, כלומר בבוקר, בעת הדיון הצפוי בממשלה. סיעת האיחוד הלאומי תתכנס בבוקר בכנסת, ותדון בהשלכות פיטורי השרים מטעמה והמשך המאבק נגד תוכנית ההתנתקות.

 

אי ודאות גדולה אופפת את המערכת הפוליטית. סימני השאלה העיקריים כעת הם סביב עתידה של המפד"ל, שצפויה לפרוש מהקואליציה, וכן אפשרות צירופה לממשלה של מפלגת העבודה. מעניינת גם האפשרות של חידוש הברית בין הליכוד לבין המפלגות החרדיות. 

  

ליברמן אותר בחדר הכושר

 

בעוד ששרון הודיע לשר אלון טלפונית על פיטוריו, בלשכת רה"מ טענו כי השר ליברמן, לעומתו, סירב לקבל את שיחת הפיטורים הטלפונית של שרון. אולם, שליח המצוייד במכתב הפיטורין איתר את ליברמן בחדר כושר בבית המלון "המלך דוד" בירושלים, ומסר לו את המכתב.

 

גורמים בסביבת שרון אמרו ל-ynet: "אם רוצים לשחק תופסת, אז אין בעיה". לדבריהם, רה"מ ביקש לפגוש את שני השרים, כדי להסביר להם את שיקוליו באופן אישי.

 

ובתוך כך הגיש עו"ד תושב גוש עציון עתירה לבג"ץ בטענה כי החלטתו של ראש הממשלה, אריאל שרון, לפטר את השרים ליברמן ואלון, "חורגת ממתחם הסבירות". לטענתו, סמכות ראש הממשלה לביצוע הפיטורים אינה יכולה לנסוב סביב אופי הצבעת השרים בהצבעה שטרם התקיימה.

 

העתירה דורשת מבג"ץ להורות על ביטול הפיטורים והיא תובא לעיונו של שופט תורן ביום ראשון בבוקר.


פורסם לראשונה 05/06/2004 15:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שרון. מנסים לפתור את המשבר
צילום: איי פי
אורלב דוחה
צילום: חן מיקא
איתם תוקף
צילום: חן מיקא
צילום: חן מיקא
נתניהו ולבנת. בסוד המגעים
צילום: חן מיקא
צילום: סבסטיאן שיינר
לבני. סעיף הבנייה
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: רויטרס
אלון. מכתב פיטורים
צילום: רויטרס
צילום: שאול גולן
ליברמן. בחדר הכושר
צילום: שאול גולן
מומלצים