שתף קטע נבחר

ד"ר איתן יניב

הומאופתיה, טיעונים נגד

הטענה העיקרית שמעלה ד"ר יניב כלפי הרפואה ההומואופטית היא שבטיפול שניתן, משתמשים בתרופות שלא נבדקו באופן אובייקטיבי. לטענתו, ההצלחות של ההומאופתיה הן מקריות- משום שיש מחלות שנעלמות מעצמן, או משום שהטיפול ההומאופתי כולל לעיתים קרובות הנחיות לשיפור אורח החיים של המטופל כמו דיאטה.

ברפואה המודרנית, כדי לקבל אישור לתרופה היא צריכה לעבור מבחן השוואתי בשיטת סמיות כפולה. משמע, נבחרת קבוצת חולים לטיפול וניתנת להם תרופה נגד המחלה בה הם לוקים. מחצית מהחולים מקבלים את התרופה הנבדקת ומחצית יקבלו, ללא ידיעתם, תרופה שאין בה חומרים כימיים שעשויים לשנות את מצבם, החולים האלו הם קבוצת הבקרה של הניסוי. מסתבר, שבין החולים בקבוצת הבקרה יש אנשים שמצבם משתפר, חלקם אף מדווחים על תופעות לוואי. מכיוון שהם מאמינים שהם קבלו תרופה שאמורה לשפר את הרגשתם, מצבם באמת משתפר.

לתרופות הומאופתיות לא נעשים ניסויים כמו הניסוי הנ"ל. יותר מכך, לפי ההומאופתיה כל אדם יקבל תרופה שונה המתאימה לו ולכן האפשרות ליצור קבוצות ניסוי של חולים מבוטלת מראש.

במקביל לטיפול התרופתי נותנים המטפלים ההומאופתים הנחיות שונות לשינוי אורח חיים. בין ההנחיות: הפסקת שתיית קפה, שמירה על תזונה מאוזנת ובריאה, הפסקת עישון וכו'. אורח חיים שכזה משפר ממילא את מצבם של המטופלים.

 

בנוסף, חקר הגנים עומד בסתירה עם תורות כמו ההומאופתיה. לדוגמה- היום ידועים גנים שאחראים לסרטן. לאנשים שיש את אותם הגנים, יש סיכוי גבוה לחלות בסרטן, ללא קשר למצבם הנפשי. ככל שהמחקר מתקדם, מתגלים יותר ויותר גנים שגורמים למחלות.

ברפואה המודרנית לא מכירים בטיפול שמבוסס על חיזוק המערכת החיסונית, הטיפול בא לפתור בעיה קיימת. כשיש חיידק נותנים אנטיביוטיקה, כשיש דלקת גרון כרונית נותנים טיפול מונע או שמנתחים את החולה וכורתים לו את השקדים, הטיפול הוא מתמקד בבעיה ספציפית.

ברפואה המודרנית מכירים בקשר הקיים בין מצבו הנפשי של החולה ליכולת ההחלמה או למידת התחלואה שלהם. אנשים אופטימיים שרוצים לשוב לפעילות יבריאו מהר יותר מאנשים ש"נכנסים" למחלה ושוקעים בדיכאון. לכן משתדלים הרופאים להפיח בחולים שלהם תקווה ורוח חיובית, אך במקביל הם נותנים לו טיפול מדויק ובדוק.

 

ד"ר יניב לא ממליץ לחוליו לשלב טיפול הומאופתי עם טיפול קונבנציונאלי. הוא לא שולל את הניסיון הזה כשהם מתייעצים אתו כי הוא מכיר בחשיבות האמונה ומודע למקרים בהם המחלה נעלמת ללא טיפול. לטענתו רופא שמזהה בעיה נפשית אצל המטופל שלו צריך לשלוח אותו לפסיכולוג ולא "לעשות לו הוקוס פוקוס".

 

ד"ר איתן יניב התארח בתכנית מספר 91

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר איתן יניב
לא כל סיפור יפה
צריך לבלוע
מומלצים