שתף קטע נבחר

נדחו הצעות האי-אמון, שרון החליט לא לפטר את לנדאו ורצון

הצעת האיחוד הלאומי על רקע תוכנית ההתנתקות נדחתה ברוב של 37. 22 תמכו ו-31 נמנעו. בעקבות ההצבעות בכנסת, שמהן נעדרו השר עוזי לנדאו וסגן השר מיכאל רצון, איימו מקורבי שרון שהשניים יפוטרו, אולם ברגע האחרון חזר בו שרון מהכוונה לעשות זאת. קודם לכן אמרו מקורביו של לנדאו: אם שרון יפטר אותו, חלק מהליכוד יפעל כאופוזיציה

ראש הממשלה, אריאל שרון, חזר בו אמש (יום ב') ברגע האחרון מכוונתו לפטר את השר עוזי לנדאו ואת סגן השר מיכאל רצון בשל היעדרותם מההצבעה על הצעת אי האמון בנוגע להתנתקות. מקורביו אמרו כי שרון חזר בו לפי שעה, אך האפשרות עדיין נשקלת.

 

על אף הקשיים של שרון בקואליציה דחתה אמש הכנסת בתום דיונים סוערים את שלוש הצעות האי-אמון שהוגשו בממשלה. הצעת חוק נוספת הפכה להצבעת אמון, ועברה במליאה. 

 

לפני ההצבעות התקיימו מגעים אחרונים בניסיון להניא את השר לנדאו ואת סגן השר מיכאל רצון מהחלטתם להיעדר בעת ההצבעה. מקורביו של לנדאו אמרו שאם ראש הממשלה יפטר אותו, הוא צריך לקחת בחשבון כי קבוצה גדולה של חברי סיעתו יפעלו כאופוזיציה, על כל המשתמע מכך.

  

הצעת האיחוד הלאומי על רקע תוכנית ההתנתקות נדחתה ברוב של 37, 22 תמכו ו-31 נמנעו. יו"ר סיעת המפד"ל, ח"כ ניסן סלומיאנסקי, הצביע בעד האי-אמון, והסיעות הערביות נמנעו. הצעת ש"ס ויהדות התורה נדחתה ברוב של 53 מתנגדים, 35 תומכים ושמונה נמנעים. הצעת מרצ-יחד והסיעות הערביות נדחתה ברוב של 53 מתנגדים, 29 תמכו ו-18 נמנעו.

   

חבר הכנסת סולמיאנסקי הסביר את החלטתו להצביע נגד הקואליציה בהצעת האי האמון: "מאחר שכולנו בסיעה מתנגדים לתוכנית, ובכוונתנו לטרפד אותה, ההצבעה שלי היא הדרך הנכונה להבהיר לראש הממשלה שלא יטעה ויבין כי זו המטרה שלנו". השר זבולון אורלב הגיב: "לא איבדנו חייל. הצבעתו של ניסן היתה חד פעמית. הוא נשאר בקואליציה".

 

הכנסת גם אישרה בקריאה ראשונה את הצעת חוק של חיים אורון, לפיה כל אדם המשרת בצה"ל או שירות אחר ששר הביטחון החליט עליו, יקבל אזרחות כעבור שנה וחצי באופן אוטומטי. חברי יהדות התורה ביקשו לראות את ההצבעה כאי-אמון. ראש הממשלה הסכים, וצלח את ההצבעה. תוצאותיה: בעד - 61, נגד - 23 ושני נמנעים.

 

יו"ר שדולת יש"ע הצביע עם הממשלה

  

סיעת האיחוד הלאומי הגישה הצעת אי-אמון בשל "גירוש יהודים וסיכון ביטחון המדינה כתוצאה מקבלת תוכנית הנסיגה מחבל עזה". סיעות ש"ס ויהדות התורה הגישו הצעת אי-אמון בממשלה בשל מדיניותה בנושאים החברתיים ופגיעה בגימלאים. סיעת יחד והסיעות הערביות הגישו הצעת אי-אמון על תוכנית האוצר לקצץ 8-10 מיליון שקלים מתקציבי הבריאות ובשל הפערים החברתיים.

 

ההצעה הבעייתית ביותר היתה זו שהגישה האיחוד הלאומי, שחשפה את השסע בליכוד. 11 חברי הכנסת "המורדים" החליטו להדיר את רגליהם מהמליאה. 

 

חברי הכנסת מקבוצת המורדים זועמים על הצבעתו של ראש שדולת יש"ע בכנסת, ח"כ יחיאל חזן, שעד כה התבטא בחריפות נגד ראש הממשלה ותוכניתו, נגד הצעת האי-אמון של האיחוד הלאומי בנושא ההתנתקות. ח"כ אהוד יתום שוחח עם חזן והטיח בו: "כנראה שקיבלת תיק. אתה ראש שדולת יש"ע בכנסת. אולי תסיק מסקנות".

 

בני אלון: ראש הממשלה מטיל אימה 

 

בדיון בהצעת אי האמון של האיחוד הלאומי, אמר בני אלון, השר שפוטר בשל ההתנגדות לתוכנית ההתנתקות של ראש הממשלה, כי ההצעה הוגשה בעקבות הבוז שמפגין ראש הממשלה כלפי משאל חברי הליכוד, שהתנגדו להתנתקות.

 

"יש תנועה, יש תרבות של דמוקרטיה של מפלגות, לתנועה יש חוקה. לתנועה יש מרכז, יש משאל שהוחלט לעשות אותו, וכלום, בוז. בוז מוחלט. מה זה? זה מה שהאינדיאנים אוהבים? שיבוזו להם ויירקו להם בפרצוף? ראש הממשלה מטיל אימה, הוא מפטר שרים, שרים מפחדים, פחד אוחז בהם".

 

ח"כ עמיר פרץ (עם אחד), שנמנע בהצבעה, קרא בנאומו במליאה להקדמת הבחירות. "כניסה לממשלת אחדות היום יכולה ליצור מצב שנותנים לממשלת שרון להפסיק, דקה אחרי שהוא גמר את נושא עזה. אין דבר יותר מסוכן מזה. אני חושב שמוכרחים ללכת בחזרה לציבור כדי לקבל מחדש אמון על כל הנושאים. להערכתי במאי 2005 תתקיימנה בחירות".

 

"שמעתי שמפלגת העבודה נותנת רשת ביטחון", אמר בדיון ח"כ צבי הנדל, שהצביע בעד אי האמון. "בדקתי מאיפה הגיעו המלים 'רשת ביטחון', ומסתבר שזה מיועד בעיקר ללוליין בקרקס, שמא ייפול בזמן לולייניתו".

 

הנדל הוסיף: "לא כל אחד מוכר את אמונתו בשל בצע כסף, 90 אחוז ממתיישבי גוש קטיף אמרו שלא ייגעו בפיצויים, וייצאו למאבק".

 

המפד"ל: חלק בעד, חלק נגד

 

בסיעת המפד"ל התקבלה פשרה לפיה חברי הכנסת איתם ולוי יקבלו חופש הצבעה בנושאים המדיניים והם הצביעו נגד הממשלה בהצבעת האי-אמון. איתם נשמע בפתח ישיבת סיעת המפד"ל פשרן יותר, ולא תבע מחבריו לפרוש כעת מהקואליציה, כפי שדרש בשבוע שעבר. ח"כ שאול יהלום היטיב להגדיר את מצבה החדש של המפד"ל: "נהיה בקואליציה עם שלוחה באופוזיציה".

 

סיעת העבודה נמנעה בשלוש הצבעות האי אמון שיידונו במליאת הכנסת. ח"כ יצחק הרצוג טילפן כל היום אל חבריו לסיעה כדי לוודא שימשיכו להעניק "רשת ביטחון" לממשלה. ח"כ יולי תמיר הודיעה שלא תצביע עם סיעתה, ולבסוף נמנעה.  

 

סיעת יחד החליטה להימנע בהצבעת האי-אמון שהגישה סיעת האיחוד הלאומי בנושא תוכנית ההתנתקות. בשבועות האחרונים התנהל ויכוח בסיעה אם להעניק לשרון רשת ביטחון בנושא המדיני, בסופו הוחלט היום כי הסיעה תימנע בהצבעה.


פורסם לראשונה 14/06/2004 16:24

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שרד גם הפעם. שרון
צילום: איי פי
צילום: תומריקו
לנדאו. יפוטר?
צילום: תומריקו
צילום זום 77
לוי. מתנגד להתנתקות
צילום זום 77
צילום: מיכאל קרמר
איתם. חופש הצבעה בנושאים מדיניים
צילום: מיכאל קרמר
דודו פריד
לוי. שסע במפד"ל
דודו פריד
מומלצים