שתף קטע נבחר

 

'פרס לא יוותר על החוץ, העבודה רוצה גם את החינוך'

5 או 6 תיקים - זה מה שצפויה לקבל מפלגת העבודה, עם כניסתה לקואליציה. המועמדים לתפקיד שר הולכים ומתרבים, ויש מי שמונה בהם אפילו את מצנע. מקורבי היו"ר פרס אומרים כי תיק החוץ הוא תנאי בל יעבור, וגורמים בעבודה חושקים גם בתיק החינוך. בינתיים, פרס נהנה להשתלח בממשלה, והיום אמר: "הכלכלה שלנו מחורבנת"

ח"כ שמעון פרס לא מוכן לוותר על תיק החוץ - כך אמרו ל-ynet גורמים במפלגת העבודה, המקורבים ליושב-הראש. לדברי הגורמים, הדיווחים לפיהם פרס יהיה מוכן להתפשר בנושא ולקבל לידיו תיק אחר, כמו למשל "תיק ההתנתקות", הם כוזבים. 

 

תיק חדש עליו החלו לדבר באחרונה ברצינות במפלגת העבודה הוא החינוך. "זהו תיק חשוב וקרוב לליבנו ואנחנו עשויים לדרוש אותו", אמרו ל-ynet גורמים במפלגה. משמעות שני התיקים הללו עשויה להיות העברתם של סילבן שלום ולימור לבנת מתפקידם. מעמדו של שר האוצר בנימין נתניהו נראה לפי שעה איתן.   

 

סגירת תיק שרון בפרשת האי היווני סוללת את הדרך למגעים לממשלת אחדות. היום (ד') דנה סיעת העבודה בהתפתחויות האחרונות, וברשת הביטחון לממשלת שרון בעקבות אישור תוכנית ההתנתקות. המו"מ הקואליציוני הרשמי בין הליכוד לעבודה טרם החל, אך כצפוי, השמועות על חלוקת התיקים כבר צפות מעל פני השטח.

 

מעט תיקים, הרבה מועמדים

 

במפלגת העבודה ממתינים להזמנה רשמית של ראש הממשלה. אולם כבר עתה ברור כי יש לא מעט קופצים על התיקים המיניסטריאליים. בין השמות שהוזכרו, נוסף על פרס: חיים רמון, בנימין בן אליעזר, דליה איציק, מתן וילנאי, אפרים סנה, שלום שמחון, אלי בן מנחם ויצחק הרצוג.

 

הערכות הן שפרס לא יביא עמו את כל הסיעה לקואליציה: חברי-הכנסת אברהם בורג, יולי תמיר ואיתן כבל מתכוונים ללכת עד הסוף בהתנגדותם להצטרפות לממשלה. דני יתום ואופיר פינס הציבו תנאים משלהם. גם עמיר פרץ ואילנה כהן מ"עם אחד" אינם מובטחים בקואליציה המתגבשת.

 

בעבודה מעריכים שבסופו של דבר, אם אכן ייכנסו לממשלה, יופקדו בידיהם חמישה או שישה תיקים. ריבוי המבקשים לזכות בתיק מיניסטריאלי מגביר את המתיחות בקרב הבכירים. אפרים סנה, לדוגמה, כבר הבהיר בשיחות סגורות כי אין בכוונתו לקבל כל תכתיב מפרס בעניין רשימת השרים, ואמר כי הוא דורש לבצע הצבעה במרכז על שמות האישים שישמשו שרים. "אם פרס יביא רשימה סגורה, שורפים את המועדון", אמר סנה.

 

גורמים שונים בעבודה העריכו כי השינוי בעמדתו של עמרם מצנע נובע מרצונו להיכלל אף הוא ברשימת המועמדים לתפקיד שר. "מצנע הבין כי הקמת ממשלת האחדות היא אמיתית מאי פעם, והוא ביקש לשפר את מעמדו", אומרים אותם גורמים. עם זאת, גורמים אחרים פסלו אפשרות זו, ואמרו כי יו"ר המפלגה לשעבר התבטא כפי שהתבטא רק כי הוא מאמין בכנות כוונותיו של שרון ליישם את ההתנתקות.

 

בעבודה מדברים על העברתו של תיק החקלאות לידי שלום שמחון. עוד על הפרק: תיק התקשורת, שיילקח מידי השר אהוד אולמרט, תיק הרווחה, שמוחזק עדיין בידי זבולון אורלב מהמפד"ל, תיק הבינוי והשיכון, שנותר פנוי עם התפטרותו של יו"ר המפד"ל, אפי איתם, ותיק התחבורה, שהתפנה עם פיטוריו של אביגדור ליברמן מהאיחוד הלאומי.

 

ח"כ וילנאי מתכוון להילחם

 

ח"כ מתן וילנאי מתכוון להילחם על כך שבחירת השרים תיעשה במרכז, והרשימה לא תורכב על ידי שמעון פרס.

 

גורמים בעבודה מעריכים כי השר השישי יהיה תלוי במספר חברי הכנסת מטעם העבודה שיצליח פרס להביא עימו לממשלה. אם יהיו יותר מ- 15 ח"כים, הרי שהעבודה צפויה להילחם לקבל שישה תיקים. בעבודה אומרים כי אם יהיו 16 ח"כים לפחות, הרי שמספר חברי העבודה בממשלה יהיה גדול מזה של שינוי, ולכן, יהיה אפשר לבקש תיק נוסף.

 

זאת ועוד: בעבודה יש שמעריכים שבסופו של דבר, גם מי שמתנגד היום לכניסה לממשלה, יתקשה לתפקד כאופוזיציונר.

 

לא כולם בעבודה משוכנעים שהמו"מ על צירופם לקואליציה יחל בקרוב, כפי שנדמה. בכירים במפלגה אומרים כי על-פי המידע שנמצא ברשותם, שרון ינסה למשוך עד פגרת הקיץ עם הרכב הקואליציה השברירי הנוכחי. להערכתם, ראש הממשלה יבקש לנצל את המומנטום של סגירת התיק הפלילי כדי להשליט סדר בסיעתו, קודם כל, ולחזק את מעמדו מבית.  

 

אין כל משא ומתן

 

גורם המקורב לשרון אמר ל-ynet: "היות ואנחנו רוצים אותם בתוך הממשלה, אין סיבה למשוך את זה לנצח. ככל שנמשוך את זה יותר, ההתנגדות בעבודה להצטרפות תגבר. יכול מאוד להיות שהמו"מ יימשך כמה שבועות, אבל הוא אמור להתחיל בקרוב".

 

היום נדחתה הצעת חוק לפיזור הכנסת. בלשכת ראש הממשלה אומרים: "כל מי שמעלה דרישות ותנאים כדי להיכנס לקואליציה, כדאי שימתן את דבריו ויזכור היטב ששרון איננו בלחץ. בינתיים, לא היתה כל פניה למפלגת העבודה להיכנס לממשלה, ולא מתנהל איתה כל מו"מ. להציב תנאים זה טוב ויפה".

 

סיעת העבודה החליטה בישיבתה בכנסת להמשיך ולהעניק רשת ביטחון לממשלה. עוד הוחלט כי הענקת רשת הביטחון תיבחן בכל שבוע מחדש. יו"ר המפלגה, שמעון פרס, הוסיף כי "לעיתים גם תיבחן התנהגות הליכוד מדי יום".

 

גורם בכיר העבודה, שהשתתף בישיבה אמר: "קיבלנו לפי שעה החלטה אסטרטגית להעניק רשת ביטחון לממשלה, אולם זה לא יוכל להמשך לעד. אם תוך כמה שבועות אנחנו לא נראה התקדמות בעניין ממשלת האחדות, נפעל להקדת הבחירות. יכול להיות מצב שמתוך הפגרה הזאת אנחנו חוזרים לתוך מערכת בחירות".

 

פרס: יש לנו כלכלה מחורבנת

 

עוד הוחלט כי חברי סיעת העבודה החברים בוועדת הכספים, חברי הכנסת יצחק הרצוג, אורית נוקד ואברהם שוחט, יעקבו מקרוב אחר העבודה על תקציב המדינה לשנת 2005. העבודה תתנה את כניסתה לממשלה בשינויים בתקציב, והודיעה שלא תוכל להשלים עם המשך הפגיעה בתקציבי הרווחה.

 

עד שיצטרף לממשלה, פרס נהנה להשתלח בה. היום אמר בפתח ישיבת סיעת העבודה כי "לשר האוצר יש יועץ כלכלי שבטוח שהכלכלה הקפיטליסטית זה הדבר הכי טוב, ולכן הכלכלה שלנו כל כך מחורבנת". 

 

ההערכות הסותרות בליכוד ובעבודה סביב מועד תחילת המו"מ מתאימות לדפוס הפעולה של שרון: בעודו מבטיח לעבודה כי הוא יפתח בשיחות בהקדם, הוא למעשה מאיים על מתנגדיו בליכוד. ומנגד, כאשר הוא משמיע קולות של איחוד שורות בליכוד, הרי שהוא מפעיל לחץ על פרס וחבריו לסיעה לקראת המו"מ עצמו.

 

בהכנת הידיעה השתתפה דיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
לא שר ההתנתקות. פרס
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
הכיסא מתנדנד? שלום
צילום: איי פי
שורפים את המועדון. סנה
צילום: רויטרס
מועמד? מצנע
צילום: רויטרס
צילום : אביגיל עוזי
עד הסוף. בורג
צילום : אביגיל עוזי
מומלצים