שתף קטע נבחר

איך נזהרים ברשת

בעקבות פרשיית הפדופיל האחרונה ולרגל החופש הגדול, ערוץ המחשבים מגיש את מדריך ynet להתנהגות זהירה ברשת - עבור הורים וילדים. גזרו ושמרו

הורים לילדים רכים הזדעזעו השבוע לקרוא על קטינה שנקלעה לקשר חולני עם גבר בן 40, שאף קיים עימה יחסי מין, על פי החשד (למעשה, מדובר באונס), תוך שהוא מנצל את עובדת היותה תלויה בו.

 

על פי החשד, מערכת היחסים בין איתמר באן לקטינה החלה דרך ה-ICQ, ועד מהרה הובילה ההתכתבות לקשר מיני. "החשוד הצליח, למעשה, לשעבד את הקטינה אליו, הפך אותה לתלויה בו", אמר ל"ידיעות אחרונות", רב פקד אהרון גלאור ממפלג הונאות צפון, "בחקירה הודה שיש לו קשר עם קטינות נוספות, ושהוא מחזיק במחשב תמונות פורנו של קטינים...בחקירה מדבר החשוד במונחים של שפחות ועבדים. הוא כמו דייג שזורק רשת ותופס דגים. הוא מתחבר לאינטרנט, בודק מי גולש, ובעזרת חושיו החדים בוחר עם מי לדבר".

 

"הוא שטף לילדה את המוח. באיזשהו שלב הוא גרם לה להתאהב בו", סיפר החוקר הפרטי מרדכי צדוק, "הבחור צו'טט עם הילדה ב-ICQ, והתפתחה ביניהם שיחה די ארוכה. זה התחיל משיחות רגילות, עד שהוא הזמין את עצמו אליה הביתה".

 

האימה של כל הורה

 

באן, שנחשד בעבירות של אינוס במרמה, בעילת קטינה בהסכמה והפצת פורנוגרפיה, הוא אימתו של הורה וילד. והוא לא לבד. לפני כחודשיים נעצר תושב יפו בן 45, בחשד כי אנס נער בן 15 אותו הכיר בצ'ט. חודש לפני כן, במרץ השנה, נעצר תושב חדרה בן 50 בחשד שביצע מעשה סדום בנערה בת 14, אותה הכיר בצ'ט באינטרנט. מקרה נוסף הוא זה של העיתונאי טוביה סער, בן 68, שבחודש דצמבר 2003 גזר עליו בית המשפט רק שמונה חודשי מאסר על תנאי, לאחר שבשנת 1999 צ'וטט באינטרנט, במשך שנה, עם נערה בת 15.5, תושבת הנגב והציג עצמו בפניה כשחקן טניס בן 17.

 

הרשת מקלה על הפדופילים להתקרב לילדים באינטרנט ללא הפרעה. בעבר, ההורים הזהירו את הילדים "לא לדבר עם זרים" ולא לפתוח לאיש את הדלת בהעדרם, אך עם כל הסכנות שאורבות ל"עוללים" מחוץ לבית, אסור לשכוח את אלה המסתתרות בנבכי האינטרנט, שהופך בהדרגה למוקד הפעילות העיקרי של הילדים. האינטרנט, שרובה ככולה מורכבת מ"זרים" הופכת את אזהרות העבר למיושנות.

 

על פי סקר שנערך בשנת 2002 בבריטניה על ידי אוניברסיטת לנקשייר, אחד מ-10 משתתפים בצ'טים נפגש עם אדם שהכיר באינטרנט. עורכת הסקר, רייצ'ל או'קונל, טענה, כי ילדות רבות נכנסות במודע לחדרי צ'טים של מבוגרים. לדבריה, "הורים מחנכים את ילדיהם לא ליצור קשר עם זרים, אבל כשהילדים מגיעים לגיל העשרה, ההורים אינם מתעניינים בפעילותם המקוונת".

 

אז מה עושים?

 

שתי דרכים מובילות לרשת בטוחה יותר עבור הילדים, אחת היא דרך הסינון, שאינה מזהירה את הילד מפני הסכנות האורבות לו ברשת ולא מפקידה בידיו אחריות או אמון מצד ההורים, והשנייה היא דרך החינוך, במסגרתה מסבירים לילד את הסיבות בגללן כדאי לו להיות זהיר ברשת.

 

תוכנות הסינון

 

תוכנות סינון מאפשרות להורה לפקח על פעילות הילד באינטרנט ולחסום בפניו את הכניסה ליישומים "בעייתיים" כמו צ'טים, פורומים ואתרי סקס, ולתעד את הפעילות של הילד באינטרנט. חלק מהתוכנות מתקדמות יותר, ומסוגלות לשגר אוטומטית דואר אלקטרוני להורים, אם משתמש לא מזוהה יצר קשר עם ילדיהם, או כאשר מילים מסוימות - כמו מין או סמים - מופיעות על הצג.

 

חלק מתוכנות הסינון מותקנות במחשב המשתמש, כאשר הסיסמה ידועה רק להורים ואין לילדים אפשרות להסירן, לכאורה, ואילו אחרות מותקנות בשרת של ספק האינטרנט, כאשר הילד גולש בחשבון אינטרנט שמוגבל מראש לאתרים "בטוחים" בלבד.

 

שיטות הסינון העיקריות מבוססות על "רשימות שחורות" (אתרים האסורים לגלישה), "רשימות לבנות" (אתרים המותרים לגלישה) וסינון חכם, טכנולוגיות המזהות דפי אינטרנט "בעייתיים" וחוסמות אותם בפני המשתמשים.

 

בין התוכנות הזמינות עבור גולשים ישראלים ניתן למצוא את שירות הסינון Safenetex של חברת נט אקספרס וחברת Safelines, המתמחה במערכות בקרה וסינון. השירות מבוסס על שיטת הרשימות הלבנות, ואינו דורש מהמשתמש להתקין תוכנה. באופן מעשי, מדובר בחשבון אינטרנט מוגבל, המאפשר לילדים לגלוש רק לאתרים שנבדקו על ידי חמישה מעובדי החברה והוגדרו בטוחים. מלבד אתרים, Safenetex חוסם גם גישה לצ'טים ופורומים.  

 

סינון תוך אלפית שניה

 

חברת איי-קוגניטו הישראלית פיתחה טכנולוגיית סינון תכנים המבוססת על בינה מלאכותית. Puresight כוללת מנוע בינה מלאכותית הבוחן כל דף שאליו מנסה הגולש להיכנס, ולאחר בדיקה שנמשכת פחות מאלפית שנייה - מכריע האם התוכן ראוי לצפייה או לא. אתרים שנפסלו ואושרו בעבר נשמרים בזיכרון המחשב, כך שהתוכנה אינה צריכה לשוב ולבדוק אתרים שכבר סיווגה.

 

התוכנה מאפשרת להורים ליצור רשימה לבנה משלהם, שאליה ייתווספו אתרים אסורים לגלישה, ולהפך, להסיר אתרים שנחסמו על ידי התוכנה. Puresight זמינה מספקי האינטרנט נטוויז'ן ובזק בינלאומי עבור תוספת תשלום לחודש, וזמין ללקוחות כל החברות. התוכנה ניתנת בחינם לתקופת ניסיון של 30 יום (ניתן להוריד אותה מאתר החברה) ולאחר מכן היא מוצעת בתשלום.

 

גם 012.net מציעה שירות סינון תכנים, 012 שמרטף, המבוסס על טכנולוגיה של חברת אייקוגניטו, ומחירו 9.90 שקל לחודש.

 

כללי זהירות

 

למי שחש שתוכנת סינון אינה מתאימה לצרכיו, או לחילופין, מעוניין לשלב בין תוכנת סינון לכללי זהירות, הנה כמה דברים שחשוב לדעת, לזכור, ולהעביר הלאה:

 

להורים

 

  • ניסוח כללי זהירות משותפים. הבהירו לילד שהאינטרנט, בדרך כלל "מקום" מלא חידושים, דעת ועניין, עלול להתגלות לעיתים כשכונה מסוכנת למדי. רצוי לעבור עם ילדכם על הכללים המובאים בכתבה ולהסביר לו כי אתם נותנים בו אמון, והוא, בתמורה מתחייב לקיים את הכללים.

     

  • לא להיות היסטריים. מומלץ להימנע מבדיקת היסטוריית הגלישה בדפדפן (View-Explorer Bar-History) או רשימת המועדפים (View-Explorer Bar-Favorites), ולהשתמש באפשרות זו רק כאשר התנהגות הילד מעוררת חשד כי משהו אינו כשורה.

     

  • לא להתיר פגישות. השביעו את הילדים לספר לכם על כל קשר עם זר בתוכנות מסרים מיידיים או אתרי צ'ט שנמשך יותר מפגישה אחת. הסבירו להם כי לא תכעסו עליהם בכל מקרה, אך אתם מעונינים לדעת עם מי הם מדברים. אל תניחו לילד לפגוש אדם שפגש באינטרנט, גם אם הוא מאמין שמדובר בילד בגילו, אלא לאחר שהצטרפתם למפגש הראשון.

  • זמן איכות. בלו זמן איכות עם ילדכם בגלישה ברשת. בקשו מהם ללמד אתכם על האתרים החביבים עליהם ברשת. הראו להם שאתם סומכים עליהם ואפשרו להם גם לגלוש לבדם, לאחר שהסברתם להם את כל כללי הזהירות. אם מתעורר בלבכם חשד, נסו לשוחח עם ילדכם בפתיחות על הנושא והבהירו לו שוב את הסכנות.
     


לילדים

 

  • לא למסור פרטים מזהים, ולהשתדל לא להירשם בצ'ט עם פרטים אמיתיים. אמנם, לא יפה לשקר, אך כאן לא מדובר בשקר אלא בהתגוננות מפני סכנות.

 

  • לשמוע את הקול. העדיפו צ'טים עם אפשרות לשמוע קול על אלה הטקסטואליים בלבד. בצ'ט קולי ניתן לשמוע אם מדובר באדם מבוגר או נער, בזכר או נקבה וכדומה. צ'ט טקסטואלי גם יאפשר "לעקוב" אחר השיחה המתנהלת, ולא יותיר מקום רב מדי לדמיון.


 

  • אם לא נעים - לסיים את השיחה. אם נראה לכם שמובילים אתכם לשוחח על נושאים בעייתיים, לא נוחים, מיניים וכדומה - סיימו את השיחה מיד. אל תתנו לאיש בצ'ט לשכנע אתכם "לא להיות כבדים" ולהמשיך את השיחה בכל מקרה.


 

  • אל תשחקו באש. אל תיכנסו לצ'טים של מבוגרים, או לצ'טים בעלי שם מזהה בעייתי. השתדלו להישאר בצ'טים שלפחות למראית עין נועדו לטווח הגילאים שלכם.

 

 

  • אל תיפגשו עם אנשים מהצ'ט, בעיקר לא עם אלה שנדמה כי הם מעודדים אתכם לכך בצורה מיוחדת. אם הסכמתם להיפגש - ספרו על כך מיד להורים.

 

 

  • אל תענו על הצעות מטרידות. אם אתם מקבלים הודעות לא נעימות, בצ'ט, בקבוצת דיון או בדואר אלקטרוני, הצעות גסות, פוגעות או מאיימות, או סתם הודעות שלא נראות לכם - אל תענו ואל תגיבו על ההודעות. הסיבה: כאשר אתם מגיבים להודעה כזו, אתם רק מעודדים את המטריד להמשיך את הקשר אתכם.

 

  • אין מתנות חינם. אל תסכימו לקבל מאף אחד מתנות או כסף ואל תסכימו להיפגש עם אדם שמציע לבוא לביתכם או לפגוש אתכם כדי למסור לכם משהו. ייתכן מאוד כי אותו אדם רוצה מכם משהו בתמורה, והוא מנסה לפתות אתכם כדי להזיק לכם. בכל מקרה מעורר חשד - התייעצו עם ההורים.

 

כללים לבני נוער

 

  • אל תמהרו לתת אמון. למרות שלאחר חמש שעות צ'יטוט אתם עשויים להאמין שפגשתם את אביר/נסיכת החלומות, ייתכן מאוד שאותו בחור/בחורה אינם מי שהם טוענים שהינם. בשום אופן אין למסור פרטים מזהים אודותיכם בשלב ההיכרות הראשוני

  • לעולם אין למסור את מספר הטלפון בבית. כלל זה נכון גם לגבי בחורים. מומלץ למסור את מספר הטלפון הסלולרי, רק לאחר היכרות מסוימת עם האדם בצד השני (לא מדובר בהיכרות של חמש שעות). גם לאחר המעבר לשיחה בסלולר אין למהר במסירת פרטים מזהים נוספים אודותיכם.

     
  • סימכו על חושיכם. שימו לב לכל סימן חשוד בדברי האדם בצד השני בצ'ט או בטלפון. רצוי להאריך בשיחות הטלפון עם הצד השני ולא למהר להיפגש. הקשיבו לקול של בן זוגכם הווירטואלי והקשיבו לתחושות הבטן שלכם. יש לנתק קשר כאשר התחושה מבשרת רעות.


 

  • ידעו את ההורים או חברים לפני כל פגישה. אם אתם לא חשים בנוח ליידע את ההורים, גלו לחבר שאתם סומכים עליו את כוונתם להיפגש עם החבר הווירטואלי החדש שלכם, והתייעצו אתו. ידעו את ההורים או חבר לפני צאתכם לפגישה, בקשו מהם להתקשר אליכם במהלך הפגישה, כדי לבדוק מה מצבכם.

     

    • להפגש במקום ציבורי. קיבעו פגישות רק במקומות ציבוריים, כמו בתי קפה שאתם יודעים שהם מלאים בבני אדם.

     

    אם תנקטו בכל הצעדים הללו אולי לא תהיו מוגנים לגמרי (דבר בלתי אפשרי כשלעצמו), אך אתם וילדיכם תוכלו ללא ספק ליהנות מחוויית גלישה שלווה ובטוחה הרבה יותר.

     

    תוכנות סינון מול כללי זהירות

     

    חלק מתוכנות הסינון טובות יותר מאחרות, אך ככלל אנו לא ממליצים לבחור באף אחת מהן, משתי סיבות: האחת, מכיוון שהן עשויות לחסום גם כמה מהיתרונות שיש לטכנולוגיה להציע, ושנית, מכיוון שהסתרה וחסימה נוטות לעורר סקרנות יותר מאשר זהירות. אם אתם סבורים כי אתם זקוקים לפתרון הזה כדי לחוש בטוחים יותר, השתמשו בו רק עבור ילדים רכים בשנים (עד גיל 12) והקפידו להעביר לילדיכם את כללי הזהירות, אם הם גדולים יותר.
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    כמה כללים לגלישה בטוחה יותר. אילוסטרציה
    צילום: מאיר אזולאי
    מומלצים