שתף קטע נבחר

שיא ישראלי: בת 64 ילדה בן

האשה ילדה בניתוח קיסרי לאחר שעברה הפריה חוץ גופית. התינוק נולד בשבוע ה-30 להריון, ומאושפז בפגייה של המרכז הרפואי "שיבא". מצבו טוב ויציב. גורמים בבית החולים "שיבא": "היא נלחמה על העובר, והדבר כמעט עלה לה בחייה"

שיא ישראלי חדש: אשה בת 64 ילדה שלשום (א') בניתוח קיסרי בן זכר ובריא במרכז הרפואי "שיבא" בתל השומר. הלידה התרחשה בשבוע ה-30 להריונה, והיילוד הועבר מייד למחלקת הפגים של בית החולים. נמסר כי מצבו טוב ויציב.

 

זו הפעם הראשונה שבה אשה ישראלית יולדת בן בגיל כה מתקדם. האשה נכנסה להריון בעקבות טיפולי הפרייה חוץ גופית (IVF) שעברה מזרעו של בן זוגה. האשה סירבה לגלות היכן עברה את טיפולי ההפרייה או להתראיין בעניין. היא מאושפזת במחלקת היולדות של בית החולים, וצפויה להשתחרר בעוד ימים אחדים, לאחר כמה ימי השגחה.

 

לפני כחודשיים הגיעה האשה למרכז הרפואי "שיבא" כדי לעקוב אחר התקדמות ההריון. גורמים בבית החולים אמרו כי "היולדת נלחמה על העובר, והדבר כמעט עלה לה בחייה". על שמירת ההריון פיקחה בתקופה האחרונה המחלקה להריון בסיכון גבוה בבית החולים.

 

מנהל "שיבא", פרופ' זאב רוטשטיין, אמר כי "הריון בגיל כזה מלווה בבעיות אתיות ורפואיות קשות. בבית החולים שלנו לא מתבצעות השתלות ביציות בגיל כל כך מבוגר. האשה העמידה אותנו בפני עובדה מוגמרת ובפני אתגר: לשמור על ההריון ועל חייה עד כמה שניתן. עשינו זאת בצורה הטובה ביותר".

 

הלידה עצמה התרחשה בשבת, ובוצעה בבית החולים באמצעות ניתוח קיסרי, שעבר באופן חלק. לאחריו, אושפז הרך הנולד במחלקת הפגים, והאם נותרה לאשפוז במחלקת יולדות.

 

ויכוח בין מומחים: בעד ונגד

 

הלידה בגיל כה מאוחר מעוררת ויכוח בין אנשי המקצוע. מנהלת היחידה לפריון והפרייה חוץ גופית בבית החולים "ביקור החולים" בירושלים, ד"ר עירית קפקא אמרה ל-ynet: "אין ספק שזה בעייתי כל העניין הזה - גם חברתית, גם מוסרית, וגם גופנית זה לא עניין של מה בכך. שאני אשפוט אם זה בסדר או לא בסדר, מוצדק או לא מוצדק? צריך להכיר את המקרה לגופו ואת פרטיו, גם מבחינה סביבתית, משפחתית ורפואית. מכל מקום, אני חושבת שצריכים להיות גבולות וצריך לדון בכל מקרה לגופו.

 

"אם באה אלי מישהי בת 64 האם אני מעודדת אותה? בפירוש לא. אני אכנס לפרטי המקרה בעצמו, ומירב הסיכויים הם שאני אמליץ לה לא לעשות את זה. אבל מי שצריך לתת את השורה התחתונה - זה מישהו שמטפל בה. יכול להיות שבמקרה הספציפי הזה, בהתחשב בכל הנתונים, יש מקום לעשות את זה. אלי מגיעות גם נשים בנות 50. הכי מבוגרת שאני טיפלתי בה ושילדה אצלי הייתה אישה שבלידה הייתה בת 52".

 

לעומתה, רופא בכיר, הבקיא באתיקה רפואית, תומך בתהליך. הוא אמר הבוקר ל-ynet: "אני בעד זה שאם האשה היא במצב גופני ונפשי טוב, אם היא מממנת את הדבר הזה מכסף שלה ולא מכסף ציבורי - יש לה את החופש להוליד ילדים.

 

"לגבי הילד, אפשר לשקול שתי אפשרויות פילוסופיות ומשפטיות: האם לא להיוולד כלל זה יותר טוב מאשר להיוולד לאמא זקנה? כאן מדברים על ילד שבאופן תיאורטי הוא בריא. זאת לא בדיוק 'לידה בעוולה', ולא בטוח שזה בחזקת נזק. אם אתה שוקל את הכל ביחד, אני לא בטוח שזה לא בסדר. זה אמנם גיל לא רגיל ואנחנו לא רגילים לכך. פסיכולוגית אנחנו מרגישים לא נוח עם זה שמישהי שהיא בגיל סבתא צריכה להיות אמא.

 

"המציאות המדעית והטכנולוגית יוצרת סיטואציות חדשות שאנחנו אולי כחברה צריכים להתרגל אליהן. זה עניין רגשי, ואני לא בטוח שזה דבר רע. אז אם אתה מתגבר לרגע אחד על כל המחסומים הרגשיים ועל הדיסקט שצריך להחליף בראש – אז אולי הדברים הם לא כל כך נוראיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אריאל כרמון
(ארכיון)
צילום: אריאל כרמון
מומלצים