שתף קטע נבחר

הרמטכ"ל: נוצר חוסר אמון מול הכנסת - ויש לתקנו

רב-אלוף יעלון הופיע בוועדת חוץ וביטחון בכנסת בניסיון נוסף ליישב את ההדורים, לאחר הקרע הגלוי. הוא תקף בחריפות את דו"ח שטייניץ על מערך המודיעין, בו נחשף לדבריו חומר חשאי. הח"כים דיווחו על אווירה טעונה

גם אחרי הסולחה המתוקשרת מהשבוע שעבר בין הרמטכ"ל, רב-אלוף משה יעלון, לוועדת חוץ וביטחון של הכנסת, המתיחות, לא זו בלבד שלא פגה, אלא אף התגברה.

 

הקרע נוצר לאחר שקצין במטכ"ל סירב לבוא ליום עיון שערכה הוועדה בנושא המלחמה בעיראק. היום (ג') הופיע הרמטכ"ל בוועדת החוץ והביטחון, כדי להבהיר סופית את עמדות הצבא ולנסות ליישב את ההדורים.

 

הרמטכ"ל, לדברי הח"כים, דיבר בהתרגשות רבה. בהתייחס לפיקוח של הכנסת על הצבא, הוא אמר כי הצבא הוא גוף היררכי, וכאשר הכנסת מבקשת מקצין צה"ל להופיע בפניה, הדבר צריך להיעשות בצינורות המקובלים, קרי דרך שר הביטחון ודרכו. "זכותי להסתייג", אמר יעלון, אולם הדגיש כי אם יש התעקשות על זימונו של אדם, הרי שהוא מאשר.

 

רב-אלוף יעלון אמר כי בין גוף מבוקר לגוף מבקר צריך להיות אמון, אולם עתה, "נוצר חוסר אמון אותו צריך לתקן". חברי הכנסת הבהירו כי הוועדה תמשיך לפקח על הצבא.

 

הרמטכ"ל מתח בדיון ביקורת חריפה על דו"ח הוועדה בעניין היערכות אמ"ן בזמן המלחמה בעיראק, ואמר כי נכללו בו פרטים חשאיים שנמסרו בתוך ועדות משנה של ועדת חוץ וביטחון. לדבריו, זו הפעם הראשונה בה דברים שנאמרו בוועדות המשנה הגיעו לדו"ח גלוי.

 

ח"כ חיים רמון (עבודה), חבר בוועדת המשנה לשירותים החשאיים, דחה את הטענות: "לא היה ולא נברא. הרמטכ"ל כנראה לא היה מודע לעובדה שוועדת החוץ תמיד פרסמה את הדו"חות שלה בפומבי".

 

חברי-הכנסת דיווחו על אווירה מתוחה וטעונה בישיבה. ח"כ רן כהן (יחד-מרצ) הגדיר את היחסים "על סף משבר אמון חמור, שחייב להיפתר". לדבריו, "בשעה שקסאמים נופלים בשדרות אסור שתהיה מחלוקת על כך שהוועדה היא זו שמפקחת על הצבא. צריך להפסיק מיד את כל העימות הזה כי הוא גורם נזק גם לכנסת וגם לצבא".

 

שר הביטחון לשעבר, ח"כ בנימין בן-אליעזר (עבודה), עזב את הישיבה במחאה על כך ש"במקום לעסוק בעייני השעה הדחופים, עוסקים ביריבויות פנימיות". ח"כ אהוד יתום (ליכוד) אמר בתום הישיבה: "חייבים לשים קץ למחלוקות ולהחזיר את האמון בין הצבא לוועדה ובין הועודה לצבא".   

 

יו"ר הועדה, ח"כ יובל שטייניץ (ליכוד), אמר לאחר הישיבה: "היה בירור נוקב, אולי היסטורי, על היחס בין צבא לפרלמנט, שיוביל אולי לדרך טובה יותר ולעתיד חיובי. אין שום ריב אישי ביני ובין הרמטכ"ל. היה ויכוח עקרוני ויש לי אמונה שהצבא יעשה מאמץ כדי שהיחסים יחזרו למסלולם. זה תפקיד הפרלמנט. הצבא צריך לדעת לקבל ביקורת, שכן כך זה עובד בדמוקרטיה. זה היה דיון קשה, גם לי וגם לרמטכ"ל לא היה קל. אחרי 56 שנות פיקוח צולע, זה היה דבר טוב. בירור כזה נוקב לא היה מעולם".

 

בהתייחס לטענות כי הדו"ח שלו כלל חומרים חסויים, אמר שטייניץ: "אני מתבייש בכלל שהשאלה הזו עלתה. הדו"ח הגלוי שפרסמנו הוא חיוני מעין כמותו, מופתי, טוב וזהיר. מי שמנסה לפגוע בח"כים עושה מעשה שלא יעשה. אנחנו נמשיך לעשות את עבודתנו בתקיפות הראויה. שמענו ביקורת כזו רק מהצבא ולא מגורמי הביטחון האחרים. הצבא יצטרך להבין כי במדינה דמוקרטית הפרלמנט מבקר את הצבא ולא הצבא את הפרלמנט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומוייסקי
מתיחות גלויה. יעלון
צילום: אלכס קולומוייסקי
צילום: ג'רמי פלדמן
על סף משבר. כהן
צילום: ג'רמי פלדמן
צילום: רויטרס
עזב במחאה. בן-אליעזר
צילום: רויטרס
צילום: אלכס קולומויסקי
דיון היסטורי. שטייניץ
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים