שתף קטע נבחר

 

שר הביטחון: החלטת הבג"ץ תעכב את בניית הגדר בחודשים

כך אמר השר מופז בעקבות פסילת רוב תוואי הגדר ב"עוטף ירושלים" על ידי שופטי בג"ץ. ח"כ גלעד ארדן הניח הצעת חוק "עוקף בג"ץ". ראש הממשלה שרון מכנס דיון מיוחד כדי לדון בהשלכות ההחלטה

"אין ספק שמול התכנון המקורי (של הגדר) יהיה עיכוב ודאי של כמה חודשים". כך אמר הערב (ד') שר הביטחון, שאול מופז, בהתייחסו לעיכוב בבניית הגדר בתוואי שנפסל על ידי בג"ץ. מופז דיבר בכנס הצדעה לרב דוד גרוסמן ברמת-גן.

 

בתוך כך הודיע ראש הממשלה, אריאל שרון, כי בעקבות החלטת בג"ץ הוא מכנס בבוקר דיון מיוחד, בהשתתפות שר הביטחון ושרים נוספים, כדי לדון בהשלכות ההחלטה. בסביבת ראש הממשלה אמרו כי מדובר ב"החלטה בעייתית אך אין מה לעשות, זה בג"ץ".

 

שופטי בג"ץ פסלו כ-30 ק"מ מתוך ה-40 ק"מ של הגדר ממכבים עד גבעת זאב וקבעו: "התוואי פוגע יתר על המידה באוכלוסיה הפלסטינית". עם זאת ציינו שלא מדובר בגדר פוליטית, ולפיכך יש סמכות להקים את הגדר באזור, אך בתוואי אחר. בעקבות הפסיקה תופסק העבודה על קטעים מהגדר.

 

התגובות להחלטה: החלטה תמוהה  

 

יו"ר הכנסת, רובי ריבלין, אמר בעקבות ההחלטה: "אין מקום לבוא ולומר הפעם שבג"ץ חרג מסמכותו. אם יש אלטרנטיבות, צריך למצוא אותן. אם אין, אסור לבג"ץ להסס".

 

ח"כ בנימין בן-אליעזר (העבודה), אמר כי עצוב שבג"ץ צריך להתעסק בקבלת החלטות בנושא ביטחון. "בנושא פוליטיקה, שיגיד מה שהוא רוצה. צריך היה להשאיר את הוויכוח במסגרת הפוליטית שלו. לא צריך שבג"ץ יתערב בשיקולי ביטחון. זה עצוב כי יש לזה מחיר. אני מקווה שמחר בבוקר לא נתעורר עם עוד פיגוע. כשמדובר בקו ביטחוני שהוא קיר חוסם מפני זליגת מרצחים שאין להם אלוהים, אל לו לבג"ץ להיכנס לאותו מרווח שהוא זכותם של אנשי הצבא".

 

יו"ר מפלגת העבודה, שמעון פרס, בירך על החלטת בג"ץ: "זוהי החלטה נכונה ואמיצה. מדובר בגדר שחוצה בין תושבים ערבים לתושבים ערבים. בשביל מה? אפשר לומר שבג"ץ עשה שיקול לאומי". בהתייחסו לאפשרות שההחלטה תסייע לישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג בפרסום המסקנות בנוגע לגדר, אמר פרס: "לשופטים יש כללים. הם אמונים על עשיית צדק ולא על עשיית רושם".

 

ח"כ אפי איתם (המפד"ל), אמר כי החלטת בג"ץ נראית לו תמוהה במישור הערכי, המוסרי והמשפטי. "איני מצליח להבין אילו שני ערכים בג"ץ העמיד זה מול זה. מצד אחד ישנם חיי אזרחי המדינה, שנמצאים בסכנה מוכחת ומיידית של טרור, אל מול אי נוחות, גם אם משמעותית, של אזרחים ערבים. העמדת זכויותיה של חברה ששלחה נגדנו את אחת מההתקפות הנוראות בהיסטוריה, כאילו נגישות לאדמותיהם חשובה יותר מביטחון אזרחי ישראל, מעוררת בי תמיהות קשות".

 

הצעת חוק: עוקף בג"ץ

  

בתוך כך הגיש ח"כ גלעד ארדן (ליכוד) הצעת חוק "עוקף בג"ץ", שתכליתה האצת בניית הגדר, למרות ההגבלות שקבעו השופטים.

 

על-פי הצעת החוק, תכריז הממשלה על הגדר כפרויקט לאומי מועדף, ותוקם ועדת ערר על-ידי שר המשפטים, שבראשה יעמוד שופט מחוזי. הוועדה תצטרך להכריע בתוך שבעה ימים בעניין ההשגות והתלונות הקשורות לגדר ולתוואי שלה. הצעת החוק קובעת כי מעבר לוועדה זו, לא יוכלו בתי המשפט להתערב בתוואי הגדר, וכל ההחלטות הקודמות הנוגעות לתוואי יבוטלו.

 

ארדן אמר ל-ynet: "ישנם פרויקטים לאומיים, כמו העלייה הגדולה שהיתה, שכדי להתגבר על מכשולים בירוקרטיים הוקמו ועדות מיוחדות. כבר ארבע שנים שיש אינתיפאדה ואנחנו מדברים על הגדר, וצריך למצוא דרכים להתגבר על הבירוקרטיה".

 

לדברי ארדן, "לא האמנו עד כה שבית המשפט יכול להתערב, אבל נדמה שאין גבול לאקטיביזם השיפוטי. צריך לזכור שיש שופטים בירושלים, אבל יש גם ממשלה בירושלים".

 

חלק מהשרים דורשים לחוקק חוק דומה

 

לאחר החלטת בג"ץ הציעו שרים לחוקק חוק "עוקף בג"ץ" בעניין הגדר. "יש לשקול חקיקת חוק מיוחד שיבטיח את הקמת הגדר בתוואי המומלץ על גורמי הביטחון", אמר שר הרווחה, זבולון אורלב (מפד"ל).

   

השר אורלב אמר, כי "להחלטה יש משמעויות ביטחוניות חמורות העלולות לסכן את תושבי מדינת ישראל וירושלים". הוא ידרוש מראש הממשלה לקיים דיון דחוף בישיבת הממשלה הקרובה על תוואי הגדר.

  

גם שר הבריאות, דני נוה, הודיע כי יציע לממשלה לחוקק חקיקת חירום שתבטיח את המשך בניית הגדר בתוואי הבטחוני אותו אישרה הממשלה. לדבריו: "מניעת רצח נשים וילדים בישראל חשובה יותר מפגיעה מסוימת באיכות החיים של האוכלוסיה הפלסטינית. פסיקת בג"צ מחייבת חקיקה שתמנע פגיעה ועיכוב בבנית הגדר".


פורסם לראשונה 30/06/2004 19:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אלכס קולומויסקי
השר מופז. עיכוב ודאי
צילום אלכס קולומויסקי
צילום: עטא עוויסאת
ח"כ ארדן. לעקוף את בג"ץ
צילום: עטא עוויסאת
צילום: רויטרס
הגדר סביב ירושלים
צילום: רויטרס
צילום: סבסטיאן שיינר
בעקבות ההכרעה בבג"ץ
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים