שתף קטע נבחר

63% מהציבור: התיק נסגר כי מדובר בראש ממשלה

סקר שפורסם באוניברסיטה העברית מגלה שרוב הישראלים סבורים שאזרח מן השורה היה מגיע לביהמ"ש, אילו נחשד בעבירות שיוחסו לשרון. 66% תומכים בהתנתקות, אך פחות ממחצית מאמינים שתבוצע. ומה קורה ברשות? 60% מהפלסטינים תומכים בהמשך הפיגועים, 40% בטוחים שהם המנצחים בעימות

"מבחן בוזגלו" לא חל על פרשת האי היווני - כך לפחות סבור רוב הציבור, לפי סקר שפירסם אתמול (ב') מכון טרומן של באוניברסיטה העברית. הסקר גילה כי 63% מהישראלים סבורים שאילו אזרח מן השורה היה נחשד באותן עבירות בהן נחשד ראש הממשלה, הסיכוי שהיועץ המשפטי היה סוגר את התיק הוא נמוך או נמוך מאוד.

 

לפי הסקר, 35% מהישראלים תומכים בעמדתה של פרקליטת המדינה היוצאת, עדנה ארבל, שהמליצה על הגשת כתב אישום נגד שרון. 33% מסכימים דווקא עם מזוז. 12% אינם מסכימים עם שניהם ו-21% מתקשים להכריע. 

 

רוב גדול בציבור (76%) סבור כי בישראל קיים קשר ברור בין הון לשלטון, וכי השחיתות פושה בצמרת הממשל. 39% מהציבור הישראלי סבור שהחלטתו של מני מזוז תביא להגדלת השחיתות במדינה, 47% סבורים כי היא לא תשנה את המצב ורק 6% סבורים כי היא תתרום להקטנת השחיתות.

 

פרופ' יעקב שמיר, עורך הסקר, אמר ל-ynet: "הממצאים מראים שרוב עצום של הציבור סבור שיש קשר בין הון לשלטון. הציבור מקבל זאת כמצב קיים, ואינו רואה בעמדת היועץ המשפטי לממשלה בשורה גדולה נגד המצב כפי שהוא תופס אותו".

 

בהתייחסו לאופו בו הציבור חצוי בין גישות ארבל למזוז, אמר שמיר: "הציבור מבולבל ואינו יודע איזו עמדה מבין השתיים היא נכונה או תקינה יותר. זה מצב לא תקין. העמדה חייבת להיות חד-משמעית ולא מבולבלת כפי שהיא כעת".

 

60% מהפלסטינים תומכים בהמשך הפיגועים

 

הסקר נערך במקביל ברשות הפלסטינית על ידי המרכז הפלסטיני למדיניות ולחקר דעת קהל ברמאללה (PSR), בשורת סוגיות. בנושא השחיתות, רוב הציבור הפלסטיני סבור שהשחיתות פושה במערכת השלטון שלו. 87% מן הפלסטינים מאמינים כי קיימת שחיתות במוסדות הרשות. למעלה משני שלישים מקרבם סבורים, כי השחיתות תישאר ברמתה הנוכחית או אף תגדל בעתיד. יתר על כן, שני שלישים מן הציבור הפלסטיני סבורים כי בעלי התפקידים הנגועים בשחיתות אינם עומדים לדין על מעשיהם.

 

עוד עולה מהסקר כי הציבור הפלסטיני ממשיך להביע עמדות קיצוניות למדיי בסוגיית הסכסוך עם ישראל. רוב מכריע בקרב הפלסטינים (90%) תומך בשיתוף החמאס בניהול רצועת עזה לאחר נסיגת ישראל ממנה, וקרוב ל-60% מבין הפלסטינים תומך בהמשך פיגועי ההתאבדות בתוך ישראל, כל עוד הדבר יתאפשר.

 

הסקר ביקש לבחון בפירוט את עמדות הציבור הפלסטיני והציבור הישראלי ביחס לתכנית ההתנתקות המתוקנת של שרון וליוזמת מצרים לקבלת אחריות מסוימת בשטחי הרצועה עם הפינוי.

 

רוב גדול בקרב הציבור הישראלי (67%) תומך בהמשך החיסולים הממוקדים במידה ותיווצר הזדמנות לכך. זאת, למרות הירידה ברמת האלימות ההדדית בחודשים האחרונים. רמת האיום הנתפשת בקרב הישראלים והפלסטינים אף-היא גבוהה למדי: 78% מן הישראלים ו-77% מהפלסטינים חרדים לביטחונם האישי ולביטחון בני משפחתם.

 

לעומת זאת, שיעורי התמיכה בהפסקת אש הדדית בקרב שני הצדדים גבוהה ביותר ומגיעה ל-90% בקרב הישראלים ול-79% בקרב הפלסטינים.

 

במידה והפסקת אש כזו אכן תתממש, יתמכו 55% מהפלסטינים בצעדים בהן תנקוט הרשות הפלסטינית כדי להפסיק את הפיגועים נגד ישראל. 73% מן הפלסטינים ו-80% מן הישראלים גם תומכים בצעדי פיוס ארוכי טווח בין שני העמים. עם זאת, 42% מהפלסטינים ו-28% מהישראלים סבורים כי פיוס כזה אינו אפשרי כלל.

 

ההתנתקות תמומש? שני הצדדים ספקנים

 

הציבור הישראלי מביע תמיכה בתוכנית ההתנתקות של ראש-הממשלה: 66% מן הישראלים שהשתתפו בסקר הביעו תמיכה בתכנית ורק 31% הביעו התנגדות. כמו כן, 68% מהציבור הישראלי תומך בפינוי מרבית ההתנחלויות בשטחים במסגרת הסכם שלום עם הפלסטינים לעומת 31% המתנגדים לכך.

 

בקרב הפלסטינים, התמיכה בתוכנית ההתנתקות המתוקנת עומדת על שליש בלבד, ואילו שני שלישים מתנגדים לה. עורכי הסקר מציינים, כי במהלך החודשים האחרונים חל פיחות משמעותי בתמיכה הפלסטינית בתכנית הנסיגה, כאשר בסקר דומה שנערך בחודש מרס השנה, הביעו 73% מהפלסטינים תמיכה בתכנית.

 

אולם, בנוגע לסיכויי התממשותה של התכנית העמדות נחרצות הרבה פחות, כאשר פחות ממחצית מקרב הישראלים (49%) ופחות מרבע מקרב הפלסטינים (24%) סבורים כי התכנית אכן תצא לפועל.

 

רוב בעד המעורבות המצרית

 

בסקר נבדקו גם עמדות הציבור בנוגע למעורבות בינלאומית ברצועת עזה לאחר הנסיגה. כשני שלישים מן הפלסטינים (64%) ו-54% מן הישראלים תומכים ביוזמה המצרית לקבלת אחריות ביטחונית מסוימת ברצועת עזה לאחר ביצוע תכנית ההתנתקות.

 

הישראלים והפלסטינים גם תומכים בהצבת כוח בינלאומי חמוש ברצועה לשם שמירה על הביטחון בגבול שבין רצועת עזה ומצרים ובמעבר הגבול ברפיח. 53% מן הישראלים ו-60% מן הפלסטינים תומכים בצעד כזה לעומת 43% מן הישראלים ו-39% מן הפלסטינים המתנגדים לו. כמו כן תומכים 70% מן הפלסטינים ו-52% מן הישראלים בנוכחות בינלאומית לצורך בנייה מחדש של המוסדות הפלסטינים האזרחיים.

 

יותר פלסטינים סבורים שניצחו בעימות 

 

בנוגע לאינתיפאדה, סבורים 40% מקרב הציבור הפלסטיני, כי הצד שלהם הוא המנצח בעימות. 16% סבורים כי ישראל ניצחה ואילו 37% סבורים שאף צד לא ניצח. יחד עם זאת, 69% מן הפלסטינים מאמינים כי האינתיפאדה סייעה להם בהשגת מטרות לאומיות ומדיניות שלא היו מצליחים להשיגן באמצעות משא-ומתן.

 

גם הישראלים אינם רואים את עצמם כמנצחים בעימות הנוכחי. רק 11% מן הישראלים סבורים כי ישראל היא הצד המנצח, 57% סבורים כי אף צד לא ניצח ו-26% סבורים כי הפלסטינים הם אלה שניצחו. 57% מן הישראלים סבורים כי האינתיפאדה הועילה לפלסטינים בהשגת מטרות מדיניות שלא ניתן היה להשיג במשא ומתן.

 

הסקר תוכנן ונוהל בידי ד"ר יעקב שמיר מהמחלקה לתקשורת באוניברסיטה העברית וד"ר חליל שקאקי, פרופסור למדע המדינה וראש PSR.

 

המדגם הפלסטיני המייצג את תושבי השטחים ומזרח ירושלים כלל 1,320 מרואיינים מגיל 18 ומעלה שרואיינו ב-120 מקומות בראיונות פנים אל פנים בין 24 ל-27 ביוני. גודל טעות הדגימה הוא 3%. הנתונים הישראליים נאספו בראיונות טלפוניים בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל (502 נשאלים). הראיונות בוצעו בשפות: עברית ערבית ורוסית, בין 23 ל-27 ביוני 2004 וגודל טעות הדגימה הוא 4.5%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מזוז. הציבור ספקן
צילום: רויטרס
צילום: באובאו
שרון. לא באותו אופן
צילום: באובאו
צילום: איי פי
ערפאת. "השחיתות לא תצטמצם"
צילום: איי פי
מומלצים